fbpx
18 C
Бэлць
joi, septembrie 19, 2024

Cadre didactice și bibliotecari din nordul țării instruiți în domeniul Educației financiare

Citește și:

AO Nord Press Club a lansat un amplu program de abilitare cadrelor didactice și bibliotecarilor/elor în domeniul Educației financiare. Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Reziliența financiară în era digital”, implementat cu sprijinul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

În contextul activităților lansate, un grup de 25 de cadre didactice și bibliotecari/-e din regiunea de Nord a țării a participat la prima sesiune de instruire, desfășurată în parteneriat cu JA Moldova, pe 14 septembrie.

Scopul programului este de a informa cadrele didactice și bibliotecarii/ele despre aspectele fundamentale ale educației financiare, planificarea unui buget, utilizarea noilor servicii digitalizate, oportunități de investiții și afaceri, modalități și situații de solicitare a unui credit etc., dar și de a disemina aceste informații pentru alte grupuri de formabili, tineri/e și adulți/te deopotrivă. După instruire, cadrele didactice și bibliotecarii/ele urmează să organizeze activități de informare în instituțiile sau comunitățile în care activează.

Progresul la care a ajuns societatea de astăzi solicită competențe de gestionare a resurselor, mai ales în situația în care serviciile sunt tot mai diverse, iar achizițiile de tot felul mai râvnite. „Astăzi, când tehnologia avansează rapid, iar volumul de informații crește constant, educația financiară a devenit indispensabilă pentru fiecare individ. Aceasta contribuie semnificativ la luarea deciziilor corecte în gestionarea eficientă a resurselor personale și la asigurarea securității financiare atât pentru propria persoană, cât și pentru familie. Prin urmare, este crucial ca educația financiară să fie promovată prin toate instituțiile comunitare, pentru a ajunge la copii, tineri și adulți”, afirmă Tatiana Eremciuc, specialistă Sector Financiar, Programul USAID MISRA.

Prima sesiune a pus accent pe necesitatea educației financiare și a evaluat așteptările participanților/-telor la program. Ulterior, au fost diferențiate, sub aspect financiar, dorințele și nevoile, și elaborate bugete personale și bugete ale familiilor. Informația teoretică a fost corelată cu activități practice interactive, ceea ce a menținut atmosfera motivațională și cooperantă între participanți/-te.

Alfabetizarea financiară a devenit un subiect tot mai des abordat, iar aceasta se datorează necesităților actuale, după cum menționează Natalia Iacob, expertă Educație economică și antreprenorială, JA Moldova: „Așa cum învățăm orice disciplină (româna, matematica etc) în aceeași măsură este important să învățăm cum să ne comportăm cu banii. Sectorul serviciilor financiare evoluează foarte rapid. Progresele tehnologice, noile mijloace electronice de comercializare, precum și integrarea piețelor financiare au sporit gama serviciilor propuse și mijloacele de acces la acestea, fapt pentru care este necesar oferirea abilităților pentru viață și anume alfabetizarea financiară.”

Cadrele didactice și bibliotecarii/ele prezente la sesiune au evidențiat importanța unor astfel de programe, pentru a oferi tinerei generații (și nu doar), competențele necesare în domeniul economic: ”Când spun gestionare eficientă a resurselor financiare am în vedere prioritizarea cheltuielilor între cele două categorii: nevoi și dorințe, pe care este extrem de necesar să le identificăm corect. Este foarte important să investim în educația financiară a societății, deoarece aceasta ar constitui garanția unui trai decent și prosper la noi acasă, fără a fi puși în situația de pleca peste hotare. Acest programul de abilitare constituie un suport valoros, deoarece noi, cei din sfera educației, suntem mesagerii pentru tânăra generație. Or, generația bine pregătită azi este vectorul pentru viața prosperă de mâine”, susține Diana Olievschi, profesoară la IP Colegiul Agroindustrial din Rîșcani.

Întrucât bibliotecile au devenit, datorită reformelor relevante din ultimele două decenii, centre educaționale atât pentru copii și tineri/e, cât și pentru aduți/te, implementarea unui nou serviciu de alfabetizare financiară în cadrul bibliotecilor ar binevenit, consideră Diana Țurcanu, șefă Serviciu biblioteconomie și științe ale informării din cadrul Bibliotecii Municipale „E. Coșeriu” din Bălți. „Vom opta pentru crearea acestui nou serviciu – de alfabetizare financiară, pentru diferite grupuri de beneficiari/-e. Anterior am avut un program de Managementul finanțelor în câteva biblioteci din rețea, dar este nevoie de re-abilitarea acestuia, mai ales în contextul în care avem beneficiari/-e de diferite vârste, dar cu necesități educaționale comune”, a mai adăugat Diana Țurcanu.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

„Acest proiect este posibil datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Programului Reforme Instituționale și Structurale în Moldova al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul este responsabilitatea AO „Nord Pres Club” (TV Nord) și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fără puncte de penalizare: Încălcările nesemnificative ale șoferilor vor fi sancționate prin avertisment

Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului nu va...

Dunărea se ridică în Ungaria. Locuitorii stivuiesc saci cu nisip

Nivelul Dunării din Budapesta a crescut considerabil în ultimele zile. Premierul Viktor Orban a avertizat că apele vor atinge...
  sursa: cursbnm.md