fbpx
20.6 C
Бэлць
duminică, septembrie 24, 2023

Licitație eșuată. Autoritățile din Bălți speră să cumpere măști medicinale cu doar 1,5 lei

Citește și:

Codul Portocaliu de infecție cu Coronavirus emis de autoritațile centrale se pare că i-a prins total nepregătiți pe funcționarii de la Bălți. După ce acum două săptămâni, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți a fost luată decizia de a aloca 150 000 de lei pentru achiziționarea a 100 000 de măști medicinale, acest lucru încă nu a fost făcut. La licitațiile anunțate de Primăria Bălți nu a participat nici un furnizor.

Deși acum două săptămâni, în timpul ședinței Consiliului Municipal Bălți viceprimarul, Ghenadie Șmulschii s-a grăbit să anunțe că a convenit cu un furnizor de măști să le procure la prețul de 1,50 lei bucata, acum se pare că nu mai poate face acest lucru. Mai mult, măștile sunt aproape de negăsit pe teritoriul țării. Dovadă este și faptul că autoritațile din Bălți au anunțat concurs repetat pentru procurarea unui lot de măști medicinale, doar că nu s-a înregistrat nici un participant.

Cu toate că primarul de Bălți, Renato Usatîi, a prezis răspândirea virusului pe teritoriul țării, totuși măsuri de precauție nu au fost luate la timp.

Nici un agent economic nu a trimis vreo oferta comercială pentru colaborare. Mai mult, concursul anunțat de autoritățile locale a fost luată la rost de agenții economici care au comentat dur și au adresat întrebări autorităților.

Primul termen de achiziție a fost încheiat pe 9 martie, astfel, autoritățile au decis să anunțe un nou concurs pentru următoarele două zile.

Se pare însă că lecția nu a fost însușită de autorități. Același tender de achiziționare a măștilor medicinale a fost prelungit automat până pe 13 martie.

În timp ce responsabilii de la Primăria Bălți încearcă să achiziționeze măști medicinale, medicii de familie, dar și ceilalți angajați din sectorul medical și cel public, duc lipsă acută de astfel de atribute. Mai mult, ei sunt îndemnați să își confecționeze măști acasă din tifon sau stofă.

„Criza măștilor” medicinale este simțită în toată țara, dar și la nivel mondial. Unde mai pui că în cazul în care găsești totuși de unde să procuri o mască medicinala acum, ea costă mai mult decât acum o lună. În lunile decembrie și ianuarie o mască putea fi procurată în farmaciile din țară la prețul de 60 de bani bucata, o dată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus cele mai simple măști medicinale au ajuns să coste până la 5 lei.

Totodată, îndemnul medicilor de a ne spală mai des pe mâini și a purta în buzunare un dezinfectant lichid, a dus la crearea unui nou deficit de produs. Dezinfectantele sunt practic de negăsit în farmacii și rafturile magazinelor cu produse chimice.

Nebunia nu se oprește aici, speriați, oamenii procură din farmacii medicamente antivirale, iar în unele farmacii din municipiu deja sunt înregistrate absența acestor medicamente.

Autoritățile din Bălți nu au oferit deocamdată comentarii pe marginea acestui subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ „Avea 37 de tăieturi”. Ce spune fiul femeii ucise de cele două minore la Telenești

"Avea 37 de tăieturi și era toată despicată" spune fiul femeii de 67 de ani ucisă cu cruzime de...

Primul aeroport din lume care nu va mai cere pașapoarte

Începând din 2024, Aeroportul Changi din Singapore nu va mai cere pașapoarte. Aici se va introduce un sistem de...
  sursa: cursbnm.md