fbpx
15.8 C
Бэлць
marți, septembrie 17, 2024

Pe cine minte Guvernul? Comisia Europeană: UE nu obligă Republica Moldova sau statele sale membre să reducă accizele la produsele din tutun încălzit

Citește și:

Comisia Europeană oferă claritate în cazul modificărilor legislative recente prin care Guvernul a redus accizele la produsele din tutun încălzit. Apărând de facto interesele unui gigant din industria tutunului, Guvernul a adus argumente false precum că astfel Republica Moldova se aliniază „practicilor UE”, încercând astfel să convingă opinia publică că favorizarea industriei tutunului este o cerință a Uniunii Europene, potrivit sanatateinfo.md.

Un răspuns al Directoratului General pentru Taxe și Uniune Vamală (DG TAXUD) al Comisiei Europene oferit Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate clarifică faptul că nu există la nivelul UE nicio lege care să oblige statele membre sau cele în proces de negociere pentru aderare să aprobe taxe mai mici la produsele din tutun încălzit.

Folosind numele Uniunii Europene în preambulul documentului de politică bugetar fiscală și vamală, pe 8 iulie, Guvernul Recean aproba un document stufos în care s-a strecurat o modificare cel puțin dubioasă – Ministrul Finanțelor propunea ca accizele la produsele din tutun încălzit să fie reduse pentru anii 2025 și 2026, comparativ cu sumele aprobate anul trecut în politica bugetar fiscală și care se regăsesc în Codul Fiscal al Republicii Moldova. Astfel, pentru anul 2025, accizele au fost reduse de la 1,450 lei și 48 bani la 1,384 lei și 55 bani pentru 1.000 de bucăți, respectiv cu 65 de lei și 93 de bani. Pentru anul 2026 micșorarea este și mai mare – de la 1,595 lei și 53 de bani la 1,453 lei și 78 bani, adică minus 141 de lei și 75 de bani pentru 1.000 de bucăți. În pofida numeroaselor argumente oferite de Ministerul Sănătății, Guvernul a aprobat modificarea, iar Ministerului Sănătății i s-a răspuns scurt  – Guvernul se aliniază la „practicile UE”.

Pentru că Guvernul folosește imaginea UE pentru posibile interese ale unui gigant din industria tutunului, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a întrebat direct Comisia Europeană dacă, într-adevăr, există bază legală pentru alegațiile Guvernului. Într-o scrisoare adresată Directoratului General pentru Taxe și Uniune Vamală (DG TAXUD) al Comisiei Europene, Centrul PAS și-a exprimat îngrijorarea că reducerea accizelor reprezentă un pas înapoi în politica de control al tutunului. Totodată, a precizat că propunerea a venit din partea industriei tutunului. Centrul PAS a atras atenția asupra recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care recomandă aplicarea ratelor similare de accizare pentru produsele din tutun încălzit și pentru țigările convenționale, tocmai pentru a descuraja consumul de tutun.

Răspunsul oficial din partea DG TAXUD, semnat de David Boublil, șeful unității de taxe comportamentale și alte taxe indirecte, a clarificat că legislația Uniunii Europene nu impune statelor membre sau Republicii Moldova obligația de a reduce accizele pentru produsele din tutun încălzit.

Nu există nicio obligație legală la nivelul Uniunii Europene care să impună reducerea accizelor pentru produsele din tutun încălzit comparativ cu țigările convenționale”, se arată în răspunsul Comisiei Europene. De asemenea, răspunsul subliniază că statele membre au libertatea de a stabili niveluri de accizare mai mari decât cele minime stabilite de legislația europeană, în funcție de necesitățile naționale.

Directiva 2011/64 stabilește doar cote minime armonizate pentru fiecare dintre categoriile de tutun prelucrat. Acciza totală minimă este de 90 EUR la 1000 de țigarete. (…) Statele membre sunt libere să aplice rate ale accizelor peste aceste rate minime, în funcție de propriile nevoi naționale. După cum se precizează în considerentul 2: Legislația fiscală a Uniunii privind produsele din tutun trebuie să asigure funcționarea corespunzătoare a pieței interne și, în același timp, un nivel ridicat de protecție a sănătății […], ținând cont de faptul că produsele din tutun pot provoca prejudicii grave pentru sănătate și că Uniunea este parte la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru controlul tutunului”, se arată în scrisoare.

Precizăm că articolul 168 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene prevede că: „În definirea și punerea în aplicare a tuturor politicilor și acțiunilor Uniunii, se asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane”.

Mai mult decât atât, Comisia Europeană explică faptul că produsele din tutun încălzit pot fi supuse unor taxe indirecte, în baza Directivei Consiliului (UE) 2020/2624, cu scop de a influența comportamentele consumatorilor, în sensul de a descuraja consumul. Directiva prevede că: „statele membre pot percepe asupra produselor din tutun încălzit care constituie tutun prelucrat reglementat de Directiva 2011/64 alte taxe indirecte asupra produselor accizabile în scopuri specifice, cu condiția că sunt îndeplinite mai multe condiții. Astfel de taxe pot fi considerate ca având un scop specific dacă sunt concepute astfel încât să ghideze comportamentul contribuabililor, de exemplu pentru a descuraja consumul acestora în vederea asigurării unui nivel ridicat de protecție a sănătății”, precizează David Boublil în scrisoarea sa.

Decizia Guvernului Republicii Moldova de a reduce accizele la produsele din tutun încălzit ridică întrebări cu privire la transparența și integritatea procesului legislativ în Republica Moldova, în special în contextul lipsei de reglementări care să oblige autoritățile să fie transparente și să declare orice interacțiune cu industria tutunului și cu cei care fac lobby în interesele ei.

Ce „fumează” Guvernul Recean? Executivul execută ordine ale unui gigant mondial în industria tutunului, fără să țină cont de lege

Mai mulți medici și experți în politici de sănătate au solicitat printr-o scrisoare publică Parlamentului să nu susțină proiectul de lege. Centrul PAS a subliniat că această măsură contravine obiectivelor naționale de sănătate și angajamentelor asumate în cadrul Convenției Cadru a OMS pentru Controlul Tutunului, care solicită expres protejarea politicilor publice de interferența industriei tutunului.

În pofida apelului public lansat, Parlamentul a votat reducerea accizelor la produsele din tutun încălzit așa cum au fost propuse de Guvern, ignorând astfel demersul medicilor. Astfel, Legislativul a acceptat tacit falsul precum că produsele din tutun încălzit ar avea riscuri mai reduse, ceea ce încuraja consumul lor.

Scrisoare deschisă: Medici și experți în Sănătate solicită Parlamentului să nu susțină proiectul de lege care apără interesele unui gigant mondial din industria tutunului

Tot recent, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede mai multe modificări privind controlul tutunului. Proiectul s-a plimbat prin sertarele autorităților aproximativ 8 luni, apoi a ajuns pe masa Guvernului cu prevederi „diluate”, mai puțin stricte care avantajează industria tutunului. Una dintre ele este renunțarea la interdicția de a se fuma la terasele restaurantelor.

În Republica Moldova 3 din 10 persoane, sau 29,9%, sunt fumători activi. Media UE este de 19,7% fumători activi. Republica Moldova se situează și peste Bulgaria, care are cea mari ridicată prevalență a fumatului din UE – de 28,2%.  În rândul bărbaților din Moldova, prevalența fumatului este deosebit de alarmantă, atingând 43,6% și de 5,6% în rândul femeilor.

Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări ale lumii în care consumul de tutun este în creștere. Potrivit Raportului Global al Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, industria tutunului continuă să manipuleze factorii de decizie și decidenții politici pentru a-și spori vânzările, concentrându-și atenția către tineri și copii. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Linia de cale ferată din România ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații

Calea ferată care face legătura între Galați și Bârlad (România), operată de o companie privată, a fost distrusă de...

/VIDEO/ Zeci de morminte din cimitirul de la Moara de Piatră, vandalizate în această noapte. Crucile au fost smulse și rupte

Zeci de morminte din cimitirul din satul Moara de Piatră, raionul Drochia au fost vandalizate în această noapte. Crucile răposaților...
  sursa: cursbnm.md