fbpx
22.9 C
Бэлць
sâmbătă, octombrie 5, 2024

Responsabilitatea socială, generează noi soluții

Citește și:

Vârsta nu este un impediment, iar spiritul de observație al unui grup de inițiativă local, poate schimba viața întregii comunități. Este și exemplul grupului de seniori din satul Pelinia, raionul Drochia, care a decis să devină mai activ, să se implice în identificarea problemelor și să găsească soluții ușor de implementat. Un prim exercițiu în acest sens, a fost realizat grație instruirilor organizate în cadrul programului de capacitare furnizate de Nord Press Club, în cadrul programului EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană.

Acum șapte ani, mai multe femei ajunse la vârsta de pensionare, au decis să inițieze și să devină parte a unui grup de inițiativă local, pe care l-au numit „Clubul Senioritelor”. Astăzi, acesta numără aproximativ zece membri și se implică activ în viața comunității.

Tamara Grumeza, membra grupului de inițiativă din satul Pelinia: Eram la pensie și frecventam biblioteca, îmi luam câte o carte, citeam, și aici ne-am întâlnit mai multe doamne, care am hotărât să formăm un grup de inițiativă. Am avut activități cu refugiații, am petrecut activitate cu copiii.

Potrivit coordonatoarei grupului de inițiativă, din lipsa resurselor de finanțare, orice activitate pe care fie o desfășoară, fie se implică voluntar, vine la pachet cu cheltuieli pe care fiecare membră și le asumă. Rare ori se întâmplă să primească suport financiar din exterior.

ALEXANDRA PRIPA, coordonatoarea grupului de inițiativă sat. Pelinia: Ne implicăm în toate activitățile satului, a muzeului, Casa de Cultură, ne implicăm în mai multe, și la Festivalul „Bunica și Bunelul Fest”. Facem ceea ce putem, cu puterile noastre. Vreo câteva activități și vreo câteva lucruri pe care le-a făcut grupul, am făcut împreună cu doi donatori din Pelinia.

Pentru că își doresc să devină mult mai implicate social, doamnele au participat la instruirile organizate în cadrul programului de capacitare, furnizate de Nord Press Club, în cadrul programului EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană.

INGA SAVCA, facilitatoare Nord Press Club: Atunci când noi încercăm să soluționăm o problemă locală, noi de fapt, încercăm să diminuăm cauzele, care crează această problemă și să nu avem atât de multe consecințe negative sau să le excludem de tot. Atunci când o să descrieți o problemă, trebuie să o descrieți foarte clar. Direct la problemă, cine este afectat de problema respectivă, ce grup de persoane este afectat, ce instituție, cum se reflectă problema dată în comunitate sau ce am putea noi să obținem pentru a diminua această problemă?

În cadrul sesiunilor de instruire, participantele au învățat cum să identifice problemele din localitate, cum să le clasifice conform planului de intervenții, dar și cum să găsească atât resurse financiare, cât și brațe de muncă voluntare.

Tamara Grumeza, membra grupului de inițiativă sat. Pelinia: Am învățat cât mai mult să ne implicăm în comunitate, în problemele comunității. În urma acestor lecții, noi o să încercăm să colaborăm cu autoritățile locale și să ne implicăm în toate problemele care sunt pe teritoriul satului.

INGA SAVCA, facilitatoare Nord Press Club: În cadrul acestor instruiri am pus accent pe rolul grupului de inițiativă, pe modalitățile de implicare și mobilizarea comunității, dar de asemenea și pe parteneriatele care pot fi dezvoltate la nivel local, atât cu APL, cât și cu agenții economici, instituțiile publice, dar și oricare parte interesată în a soluționa problemele existente.

Așa cum întrunirile grupului de inițiativă se petrec destul de des în incinta muzeului din localitate, activistele au identificat o necesitate stringentă a acestei locații, și anume lipsa unui bloc sanitar. Doamnele și-au propus să scrie un proiect, iar în următoarele luni vor identifica și atrage resurse financiare necesare.

MARIA CHISTOL, membra grupului de inițiativă sat. Pelinia: Blocul sanitar este util pentru această instituție, pentru noi aflându-ne aici, avem nevoie de blocul sanitar. Dar și alți vizitatori care vin, tot au nevoie de blocul sanitar.

– În lipsa lui, unde margeți la wc?

– În lipsa lui, mergem în afară, la o depărtare. Căutăm unde este, mai departe de instituție.

Rezolvarea problemei putem să ne implicăm și noi. Adică prin strângerea prin boxe a banilor, vizitatorii care vin să doneze cât de cât din puținul lor, ca să putem ajuta la construcția blocului sanitar.

ALEXANDRA PRIPA, coordonatoarea grupului de inițiativă sat. Pelinia: Noi, grupul de inițiativă, o să ajutăm cu puterile noastre cu ce o să putem și o să ne implicăm, să mergem pe la agenții economici, ca să ne ajute.

Prima piatră de temelie a Muzeului „Ținutului Natal” a fost pusă în anul 1986, iar ușile pentru vizitatori s-au deschis cinci ani mai târziu. Aici se regăsesc peste zece mii de exponate, care atrag anual mii de turiști în localitate. Unele artefacte datează încă din epoca antică și au ajuns aici în urma săpăturilor arheologice realizate în preajma satului.

SVETLANA GUREANU, directoarea Muzeului sat. Pelinia, rn. Drochia: Avem exponate din diferite perioade de timp: din antichitate, din epoca medievală, modernă și contemporană. Și din arhitectură, fotografii, numismatică. Pot să menționez că avem covoare și scoarță, care sunt de o valoare foarte importantă. Icoane vechi, avem peste 50 de icoane. Cele mai vechi sunt din 1850, din mijlocul secolului al XIX-lea.

Muzeul din Pelinia este nu doar o destinație culturală de excepție, ci și o fereastră spre trecutul bogat și divers al comunității. Aici pot fi admirate picturi exclusive imortalizate pe pereții instituției, dar și vitralii excepționale în geamuri.

SVETLANA GUREANU, directoarea Muzeului sat. Pelinia, rn. Drochia: Care era ideea: femeia cu pâinea, care este simbolul eternității, cum se spune la noi, când vine cineva, este întâmpinat cu pâine și sare, cum e obiceiul la noi, drapelul nostru, tot ce reprezintă momentul dat, lucrătorii în câmp.

Managerul muzeului spune că pe lângă problema legată de grupul sanitar, în instituție ar fi necesare mai multe investiții în restaurarea și conservarea patrimoniului, în deosebi cele legate de restaurarea vitraliilor, achiziționarea mobilierului special creat pentru exponatele de muzeu și securizarea obiectelor de valoare de aici, dar și multe altele. Grupul de inițiativă își propune să susțină directoarea muzeului în atragerea fondurilor necesare. Satul Pelinia este în componența raionului Drochia și este considerat unul din cele mai mari sate din nordul Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024 a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de...

Incendiu puternic într-o gospodărie din Bălți, provocat de butelii de gaz

Un incendiu puternic a izbucnit vineri, 4 octombrie, într-o gospodărie din orașul Bălți, a informat pentru TV Nord, Liliana...
  sursa: cursbnm.md