fbpx
16.5 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

Țânțarul tigru invadează țările europene. Ce boli poate transmite

Citește și:

O specie invazivă de țânțari originară din Asia de Sud-Est s-a răspândit rapid în unele zone din Europa, în mare parte prin intermediul transportului de mărfuri și bagaje. Spre deosebire de țânțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții, țânțarul tigru înțeapă în timpul zilei și poate provoca inflamații intense și chiar pot transmite boli virale deosebit de grave.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, schimbările climatice crează condiții favorabile pentru modificarea numărului de specii de țânțari tradiționali pentru Regiunea Europeană și răspândirea unor specii noi. Una dintre acestea este Aedes albopictus, numit în mod obișnuit țânțarul tigru asiatic, o specie invazivă de țânțari originară din zonele tropicale și subtropicale din Asia de Sud-Est și care s-a răspândit rapid în unele zone ale Europei.

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), această specie circulă deja în: Suedia, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Franța, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Portugalia, Spania, România, Grecia, Italia și  Malta.

Se întâlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decât a unui țânțar tradițional. Pe lângă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, până la inflamație intensă, acești țânțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precumfebra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.

Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.

În ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019.

Specialiștii ANSP recomandă purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate și evitarea locurilor cu un număr mare de țânțari, minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn.

De asemenea se recomandă utilizarea substanțelor chimice repelente precum creme, spray-uri care resping insectele, la aflarea în aer liber, dar și efectuarea lucrărilor de dezinsecție la necesitate: vegetația din preajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Cei mai „bogați primari” din raionul Briceni, conform declarațiilor de avere pentru anul 2023. Cu ce se pot lăuda aleșii locali

Sunt unii din cei mai săraci primari din zonă dacă e să ne uităm după declarațiile de avere pentru...

Adolescentul din Soroca a fost găsit. Băiatul se deplasa continuu pentru a se ascunde

Polițiștii din Soroca au localizat copilul în adiacentul localității, datorită implicării dronei cu termoviziune. Băiatul se deplasa continuu încercând...
  sursa: cursbnm.md