fbpx
14.7 C
Бэлць
vineri, octombrie 4, 2024

UE cumpără un radar pentru Republica Moldova, după ce rachete rusești au trecut de mai multe ori prin spațiul ei aerian

Citește și:

UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental. Mare parte din sumă va fi cheltuită pentru achiziţionarea unui „radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune” pentru a ajuta Moldova să-şi supravegheze spaţiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE din 13 martie şi văzut de publicaţia EUobserver, potrivit de digi24.ro.

Restul banilor vor fi alocaţi pentru vehicule tactice uşoare de mare mobilitate, autobuze, camioane, echipamente de comunicare, precum şi echipamente hardware şi software anti-hacking. Suma va fi plătită „destul de repede”, au declarat sursele UE. Banii vor veni din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de ţările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achiziţiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiţii în domeniul Apărării. Germania, România, Marea Britanie şi SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să îşi consolideze forţele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE, potrivit sursei citate. Statele Unite „îşi vor creşte probabil angajamentul substanţial în 2023 până la un nivel apropiat, dar inferior” noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arată în memorandum.

Pe de altă parte, Moldova intenţionează să-şi cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistenţă”, se menţionează nota de informare. Achiziţiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spaţiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ţinte din Ucraina în ultimele luni.

UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Moldovei în 2021 și 2022, dublându-și efectiv bugetul de apărare. Din octombrie 2021, UE a alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi „pentru a consolida reziliența Moldovei”, în sens mai larg, inclusiv asistență bugetară și ajutor umanitar pentru a face față refugiaților ucraineni.

Experţi ai UE în domeniul apărării cibernetice şi al măsurilor de contrapropagandă au lucrat cu autorităţile de la Chişinău pentru a contracara Rusia, a precizat luni purtătorul de cuvânt al UE.

Serviciul de politică externă al UE elaborează, de asemenea, un „concept” pentru o nouă misiune civilă care să consilieze autorităţile moldoveneşti cum să gestioneze situaţia, dar aceasta se află încă într-un „stadiu incipient”, a mai spus purtătorul de cuvânt. „Ultimele declarații ale Uniunii Europene și ale partenerilor noștri strategici arată încă o dată că Moldova nu va fi singură, nici acum, nici în viitor, în fața pericolelor și amenințărilor, inclusiv a celor militare”, a spus Nosatii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Kievul deschide în Polonia un centru de recrutare pentru ucrainenii din străinătate

Autorităţile de la Kiev au anunţat joi că deschid în Polonia primul birou de recrutare al „Legiunii ucrainene” menit...

/METEO/ Cer senin și temperaturi tomnatice. Cum va fi ziua astăzi

Cer variabil și vreme fără precipitații prognozează pentru astăzi meteorologii. Maximele zilei de 4 octombrie vor ajunge până la...
  sursa: cursbnm.md