fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, octombrie 6, 2024

/VIDEO/ Casa soarelui, deschisă pentru o mai bună integrare socio-educațională a copiilor. Vor avea acces la servicii psihosociale și activități extrașcolare

Citește și:

Copiii din municipiul Edineț vor avea acces la serviciul social Centrul de zi pentru copii în situaţie de risc inaugurat de către Asociația Obștească „DEMOS”. Centrul „Casa soarelui” își propune să ofere servicii sociale specializate de îngrijire în regim de zi a copiilor, precum și o varietate de activități extrașcolare, contribuind la dezvoltarea armonioasă a copiilor și la integrarea lor socială, educațională și familială.

LILIANA SAMCOV, fondatoare a A.O. DEMOS: „O să le asigurăm sprijinul, protecția, pace, bunăstarea emoțională și fizică, astfel ca copiii să se simtă bine.”

CONSTANTIN COJOCARI, primarul municipiului Edineț: „Ceea ce faceți voi, ceea ce face Demos în esență, nu face altceva decât pune umărul la foarte multe lucruri, bune, cu tâlt, deductive și care au în esență un impact pe potrivă.”

ALINA POSTOLACHI, șefa ATAS Nord: „Dumneavoastră prin munca și prin tot ceea ce tindem mulți ani de zile, ați reușit nu doar pentru raionul Edineț, dar și pentru regiunea de nord a republicii noastre ca să aduceți un plus valoare la serviciile sociale.”

Datorită susținerii donatorilor externi Kindernothilfe, Ministerul Federal de Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe și a Alianței de ONG-uri Active în Domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familie (APSCF) Asociația Obștească DEMOS a procurat și renovat o locuință în care fiecare copil va avea parte de protecție și sprijin.

LILIANA SAMCOV, fondatoare a A.O. DEMOS, coordonatoare de programe: „Centrul va găzdui toate activitățile care le realizăm acum în alt local, acestea sunt meditații școlare pentru înlăturarea lacunelor școlare, curs de limba română pentru copiii alolingvi, activități recreative și dezvoltare personală în ludotecă și un club de hiking, de drumeții care va ajuta copiii să exploreze frumusețile meleagului natal.”

O echipă profesionistă din cadrul DEMOS ajută fiecare copil care necesită ajutor în integrare socială și educațională. În acest an de studii, peste 250 copii au beneficiat de servicii și activități extrașcolare.

ANNA CRÎJANOVSCAIA, profesoară: „Noi aici facem temele pentru acasă, eu acord ajutor copiilor pentru a realiza tema pentru acasă. Acest lucru este foarte important, pentru a acorda copiilor ajutorul necesar, pentru a răspunde la fiecare întrebare, uneori copiii nu însușec materia care este predată la școală și părinții nu au abilitățile prin care ar putea să-și ajute copiii și să răspundă la întrebările lor.”

Elevii frecventează aceste lecții suplimentare pentru a învăța lucruri noi, dar și pentru a-și petrece timpul în activități de socializare cu alți copii.

„Mie îmi place mult aici, învăț limba română, îmi fac temele pentru acasă și mă joc în ludotecă.”

„Mie îmi place să vin la Demos, pentru că aici se predă limba română și ludoteca, noi aici ne facem temele pentru acasă și atunci când noi nu înțelegem, profesoara ne poate spune câte ceva.”

Elevii claselor mai mari, au deja progrese la limba română, aceștia se străduie să comunice mai mult pentru a însuși mai bine materia.

„La aceste lecții de limba română noi o să învățăm limba, aceste lecții m-au ajutat pe mine, pentru că eu. Pot acum mai bine să înțeleg oamenii care vorbesc cu mine.”

„La aceste studii am început să vorbesc mai bine, mai bine să spunem așa, eu m-am pregătit la pretestare atât de bine, încât am scris pretestarea pe nota 8, eu sunt foarte bucuroasă de aceasta.”

Toți copiii refugiați din Ucraina din clase absolvente au susținut testele la limbă română cu note pozitive. Părinții sunt mulțumiți de posibilitățile pe care le oferă DEMOS pentru copiii lor.

„Ne ajută pe noi să găsim limbă comună cu copilul, ne oferă nouă părinților, devoltare, cum să educăm, cum să-l înțelegem mai bine, noi modalități de vorbire cu copilul, lui îi place foarte mult aici, ocupațiile sunt foarte interesante, camere pentru jocuri.”

„Vreau să spun că am doar emoții pozitive, totul este făcut cu înțelegere pentru copiii și noi părinții la fel suntem mulțumiți, pentru că venim serile și ne ocupăm cu diferite aici.”

Spațiile noului centru pentru copii inaugurat la Edineț sunt dotate cu mobilier și echipament performat, astfel ca activitățile să fie realizate la cele mai înalte standarde de calitate. Inaugurare centrului de zi pentru copii s-a încheiat cu o mare distracție pentru toții copiii organizată de echipa Ludobusului Asociației „Amici dei Bambini Moldova”. Valoarea toală a proiectului este de 405 mii euro, dintre care 149 613 mii din grantul Ministerului Federal de Externe al Germaniei prin intermediul Diakonie Katastrophenhilfe și APSCF, iar 256 379 euro sursele Kindernothilfe.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024 a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de...

Incendiu puternic într-o gospodărie din Bălți, provocat de butelii de gaz

Un incendiu puternic a izbucnit vineri, 4 octombrie, într-o gospodărie din orașul Bălți, a informat pentru TV Nord, Liliana...
  sursa: cursbnm.md