fbpx
24 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

/VIDEO/ Copiii-victime sunt protejați în nordul țării. CNPAC a resemnat acordurile de colaborare cu Agențiile de Asistență Socială

Citește și:

Interesele, siguranța și starea de bine a copiilor reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Așadar, pentru a preveni retraumatizarea și victimizarea minorilor, astăzi în nordul țării a fost semnat, în contextul reformei RESTART, din nou acordul de colaborare dintre Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii și Centru Barnahus.

 Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime sau martori ai infracțiunilor Barnahus Nord este un serviciu de specializare înaltă, instituit de către Guvernul Republicii Moldova, în 2019, pentru a acorda copiilor victime sau martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

LILIA MALACHI, șefa ATAS Nord-Vest: „Când vorbim de asistența copiilor, neapărat trebuie să pune accent pe o cooperare intersectorială și anume grație acestui centru, se va pune accent pe colaborarea fructuoasă dintre mai multe structuri care vor acționa în asistența, identificarea, referirea, monitorizarea copiilor victime ale violenței în familie și a abuzului sexual. Eu consider că centrul BARNAHUS este o oportunitate destul de fericită pentru noi cei din zona de nord.”

LUCIA DIONEAC, șefa ATAS Nord-Nord-Vest: „În primul rând, este nevoie de o colaborare încontinuu cu CNPAC. Să fie apărate drepturile copilului, să avem grijă în continuare de copiii care sunt mai mult afectați de către persoanele din jur. De această dată, Agenția de Asistență Socială vine în suport copiilor, acordul respectiv a fost și recent, până la crearea agențiilor.”

Funcționalitatea Centrului Barnahus este asigurată de către CNPAC, în baza unui contract de prestări servicii. Centrul deservește localitățile Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

DANIELA SÎMBOTEANU, președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii: „Astăzi ne-am întâlnit cu șefii celor patru ATAS-uri din nordul țării, pentru a discuta cum putem asigura accesul copiilor la serviciul regional de asistență integrată, dar, de asemenea, cum putem colabora cu structurile teritoriale, dar și cu specialiștii de la nivel local, specialiștii din prima linie, spre exemplu acei specialiști din protecția copilului care au fost acum angajați, pentru a ușura integrarea copiilor care deja au fost afectați de violență, care au beneficiat de serviciile centrului de asistență integrată a copilului.”

Pe parcursul anului 2023, în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord au fost asistați 227 copii și 151 de adulți, iar în primele șase luni ale anului 2024, 145 de copii și 160 de adulți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/DOC/ Cei mai „bogați primari” din raionul Briceni, conform declarațiilor de avere pentru anul 2023. Cu ce se pot lăuda aleșii locali

Sunt unii din cei mai săraci primari din zonă dacă e să ne uităm după declarațiile de avere pentru...

Adolescentul din Soroca a fost găsit. Băiatul se deplasa continuu pentru a se ascunde

Polițiștii din Soroca au localizat copilul în adiacentul localității, datorită implicării dronei cu termoviziune. Băiatul se deplasa continuu încercând...
  sursa: cursbnm.md