fbpx
13.5 C
Бэлць
marți, octombrie 15, 2024

/VIDEO/ Cum au reușit unii primari din nordul țării să cumpere sute de terenuri agricole la prețuri de nimic. Ce averi încearcă să ascundă

Citește și:

Au reușit să procure sute de hectare de teren arabil la prețuri mai mici decât cele de piață. Vorbim despre câțiva primari din nordul țării care au intrat în proprietatea terenurilor, multe dintre care le-au primit din donații. Detalii vă spunem în anchetă

Ion Zloi este primar la primul mandat în orașul Dondușeni, fiind ales în urma alegerilor locale generale din toamna anului trecut.Anterior, Zloi a fost primar în satul Dondușeni din raionul cu același nume între anii 2003-2019, iar la alegerile locale din 2019, Zloi a candidat la funcția de primar al orașului Dondușeni, la care a pierdut, fiul lui însă, Vladislav Zloi a fost ales primar în satul Dondușeni la scrutinul electoral din anul 2019. Din anul 2019, Ion Zloi a fost ales în calitate de consilier raional în Consiliul Raional Dondușeni, însă până în anul 2023 nu a declarat salariul de consilier, doar indemnizații, iar între anii 2020-2023 a activat în calitate de șef al Ocolului Silvic Dondușeni.

Conform declarației de avere depusă la ANI pentru anul 2023, Ion Zloi, primarul orașului Dondușeni împreună cu soția sa, sunt proprietari a 345 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de peste 270 de hectare. Fiecare al cincilea teren a fost obținut recent, în anii 2022-2023, prin hotărâri de judecată. Zloi explică acest lucru prin faptul că s-a văzut nevoit să meargă în instanță pentru a putea perfecta actele de proprietate asupra terenurilor în lipsa celor care i le-au vândut, deoarece, de exemplu, unii dintre ei sunt plecați peste hotare.

ION ZLOI, primarul orașului Dondușeni: „Aceasta se referă la, cetățenii care vin de peste hotare, care îmi vând, îmi dau recipisă, eu cu avocatul înregistrăm, noi facem, lege permite, și avocatul ne face documentele și punem nicio… e corect. De ce vă spun… Oamenii pleacă peste hotare și pe urmă nu îi putem găsi. Și ei ne lasă recipisă și în lipsa dumnealor facem documente.” 

Familia Zloi are în proprietate 345 de terenuri. Conform declarației de avere, doar pentru 134 de terenuri agricole, Zloi a indicat valoarea acestora, în total în momentul achiziției, peste 1,9 milioane de lei, pe când valoarea de piață la zi, conform unui agent imobiliar consultat de TVN, ar fi de circa 9,3 milioane de lei. adică de aproape cinci ori mai mult. Pentru celelalte 211 terenuri, nu este indicată valoarea sau primarul le-a declarat la zero lei. Întrebat de unde a luat bani pentru a procura cele 274 de hectare de pământ arabil pe care le deține familia, primarul a spus:  

ION ZLOI, primarul orașului Dondușeni: „Din 2000 soția e plecată peste hotare și mai trimite bani, care i-am luat credit și cumpărăm pământ. Lăsăm la bătrâneți să avem și de întreținere.”

Printre cei care au vândut terenurile lui Ion Zloi se numără această femeie și părinții ei. Ea povestește că ei au recurs la aceasta deoarece aveau nevoie urgent de bani.

„Părinții au dat de nevoie, au avut nevoie pentru mine să dea că eu eram cu hernie de discuri, dar nu am avut eu plângeri, pe om nu am pretenții deloc. De nevoie, pentru că eu eram bolnavă cu hernie de discuri și de aceasta, le-a dat părinții, apoi am căsătorit fata și tot trebuie să dau de nevoie.”

Și Maria Malanici și-a vândut cota de teren primarului, iar banii i-a primit cu întârziere, când deja valoarea acestora era mult mai mică.

MARIA MALANICI, locuitoarea satului Dondușeni, raionul Dondușeni: Dar cui ați vândut? Domnului primar din sat. – Care a fost? Care a fost și tare am nimerit, să mă scuzați ca cu degetele în fund. M-am întâlnit aici cu el și el mi-a zis „Fină Marusea, să-mi aduci aminte pe data de trei, am uitat ce lună, să-mi aduci aminte și eu ți-oi da banii… mi-a dat 5 mii apoi iar 5 mii măi copii. – Dar câte hectare ați vândut? Un hectar și 70 de ari. – Dar nu costă atât? -Lumea după mine a vândut și-a  luat bani, au trecut 6 ani de când am dat pământul. – Nici atunci nu costa atâta? Nu, tot era scump, dar el nu mi-a dat. Sunt care nu le-a dat deloc, care așa oleacă mai cu gâtul și le-a pus macaroane pe urechi, eu chiar teafără și m-a amăgit, iaca cum este la noi, așa-i.

ION ZLOI, primarul orașului Dondușeni: „-Cine propune acest preț? Vânzătorul, care vinde. El propune că el are nevoie de… Majoritatea  care poate au o operație, poate s-au dus peste hotare și… dumnealor propun. Nu eu propun. Ei vin cu propunere să le dăm bani că au nevoie. Asta e.”

Când am intrat în biroul edilului, ne-a atras atenția mobilierul luxos și lucrările de reparație ce păreau proaspăt făcute. Zloi s-a grăbit să se laude că printre primele lucruri pe care le-a făcut când a preluat cârma Primăriei Dondușeni a fost renovarea biroului său, a viceprimarului și al secretarului consiliului orășenesc. 

ION ZLOI, primarul orașului Dondușeni: „Aici, reparația ați făcut dumneavoastră? -Da, când am venit, cabinetul primarului a fost în partea cealaltă, dar aici a fost, cândva, Oficiul Starea Civilă, în această încăpere. Da, în primărie și aceste trei cabinete eu mi-am făcut reparații, secretara consiliului și un viceprimar.Dacă nu ar fi la primar făcut frumos, atunci unde să fie? Dacă nu vom face în primărie…și așa pe din afară, vezi cum e. Trebuie bani.

Din declarația de avere a lui Ion Zloi aflăm că, împreună cu soția, deține o casă cu o suprafața de 127 metri pătrați, pe care a cumpărat-o în 2006. Valoarea indicată în momentul achiziției în anul 2006, este de circa 68.000 de lei. Zloi mai declară o avere imobiliară de aproape 8700 de metri pătrați pe care a procurat-o în 2005, cu puțin peste 12.000 de lei.

Anul trecut primarul și-a procurat un automobil de marcă Dacia Duster, fabricat în 2015, pe care l-a trecut în declarația de avere al prețul de 70.000 de lei. Tot din declarație aflăm că acesta mai deține un automobil de model Toyota RAV4, fabricat în 2015 și procurat în 2018, cu 200.000 de lei, dar și o mașină agricolă de model T150 fabricată în 1984 și procurată în 2012, valoarea căreia este de 30.000 de lei.

Primarul declară pentru anul 2023, un venit de peste 660.000 de lei, bani obținuți din salarii și indemnizații, iar aproape jumătate din sumă provine din donații. Marina Zloi, soția primarului, îi donează regulat banii pe care îi câștigă muncind peste hotare, soțului său.

ION ZLOI, primarul orașului Dondușeni: „Deci, doamna Zloi v-a oferit aproape 300.000 de lei sub formă de donație. -Păi asta nu e… Cum e donație? Ele sunt venite pe cont. Acolo scrie, pentru Zloi Ion soțul. Prima dată văd și eu că e donație. Păi este declarația dumneavoastră de avere, nu? – Eu așa am scris, dar vă spun că nu-i donație, îi primesc banii și procurăm „terenuri agricole”.

La câțiva metri de casa lui Ion Zloi, am găsit un imobil în care își are sediul firma fondată de soția primarului satului Maramonovca, raionul Drochia, Vasile Cubei. Primarul împreună cu soția sa au devenit proprietari a 860 de hectare de teren. Puțin peste 75% din această suprafață l-a obținut din donații.

Vasile Cubei este la al treilea mandat. Acesta a devenit primar în 2015, iar tatăl său, Vasilii Cubei, care gestionează activitatea celei mai mari companii agricole din localitate,a devenit consilier local. Conform declarației de avere depusă la ANI pentru anul 2023, primarul a agonisit primele terenuri agricole în 2010, iar de atunci până în prezent a acumulat peste 580 de terenuri, cu o suprafață totală de 860 de hectare. Cele mai multe au fost obținute prin donație, în ultimii doi ani. Terenurile pe care totuși le-a procurat, le-a trecut în declarația de avere contra sumei de aproximativ 1,5 milioane de lei, în timp ce a indicat o valoare de piață a acestor bunuri la momentul achiziției de circa 4 milioane de lei.

Faptul că prețul unui ar de pământ în localitate costa, în urmă cu patru ani, de exemplu,de aproape patru ori mai scump decât prețul plătit de primar, o confirmă și inginerul cadastral din localitate.

SERGIU ȘEVCIUC, inspector cadastral la primăria Maramonovca: „În 2020, aproape 10 ari, ar fi putut costa 400 de lei? -Nu. În 2020 undeva era 150-200 de lei arul. – Deci 1500-2000? Da, cam așa, așa este piața la noi. – Deci oamenii au propus un preț de cinci ori mai mic decât cel de pe piață? – Acesta deja este lucrul lor, noi nu știm cum ei acolo au vorbit. -Poate s-a omis un zero. – Nu cred, la toate terenurile? Aaaa… Am înțeles”.

Am încercat să aflăm cum a reușit să cumpere terenul la un preț atât de mic, față de cel de piață, dar primarul a refuzat să ne vorbească.

VASILE CUBEI, primarul satului Maramonovca: „Dacă aveți întrebări de activitate -De exemplu aceste terenuri pe care le-ați obținut foarte ieftine.-Sunteți persoană publică. Corect, publică, la mine totul este publicat online. -Avem întrebări, de aceasta și am venit. Sunt întrebări din declarația dumneavoastră de avere, pentru că avem multe întrebări. Dacă așa, bine, scuzați, înseamnă că la revedere.

Veniturile familie Cubei pentru anul 2023 au fost de peste 2,2 milioane de lei, bani obținuți din salariile soților, dividende, dobânzi, darea în arendă, alocații pentru copii și evenimente de familie. Jumătatea din acești bani, circa 1,1 milioane de lei, Vasile Cubei i-a obținut de la firma tatălui său, „Cubvas-Agro” SRL,pentru darea în arendă a unor bunuri. . Compania are drept domeniu principal de activitate cultivarea cerealelor și este cea mai mare companie agricolă din localitate, ne spune Olga Șevciuc, angajată a primăriei Maramonovca.

OLGA ȘEVCIUC, angajată la primăria Maramonovca din raionul Drochia: „Vreau să întreb câți agenți economici sunt în localitate și care sunt principalele ocupații ale lor? Agricultură. Cei mai mari sunt trei, dacă nu mă greșesc. SRL Cubvas-Agro, SRL Ianca Agro și GȚ Ciorni Arcade. -Deci cea mai mare este Cubvas-Agro? Cea mai mare, da. -Deci compania este deținută de tata primarului? -Da.”

Primarul a ajuns în vizorul inspectorilor Autorității Naționale de Integritate anul trecut din cauza unui conflict de interese. Acesta, în anul 2020, în calitate de președinte al unei comisii locale constituite cu scopul constatării pagubelor cauzate culturilor agricole de calamitățile naturale, a semnat o decizie prin care a constatat că au fost afectate culturile agricole deținute de firma unui membru de familie, fără să declare conflictul de interese. Menționăm că atât tatăl primarului, cât și soția acestuia, deține fiecare câte o companie agricolă.  

Vasile Cubei a refuzat să ne spună cine i-a donat peste 400 de terenuri agricole, dintre care doar 22 de terenuri agricole le-a declarat cu valoare de piață de circa 3 milioane de lei, iar pentru celelalte nu a indicat valoarea de piață.

VASILE CUBEI, primarul satului Maramonovca: „Eu interviu nu dau, eu de obicei cu jurnaliștii interviuri nu dau, dacă aveți întrebări de lucru am specialiști care se ocupă de fiecare domeniu, pe sat, vă povestim, vă spunem ce vreți. – Ceea ce ține de declarația de avere, dumneavoastră nu ne răspundeți? – Voiam totuși să întreb, de exemplu terenurile primite donații de la cine sunt? Acolo este toată informația.”

Vasile Cubei mai declară un automobil de marca Volvo XC60, fabricat în 2019 și procurat în același an cu aproape 900.000 de lei. Acesta se plimbă, însă, cu o mașină de marcă Toyota Land Cruiser, pe care nu a indicat-o în declarația de avere.

-Automobilul este al dumneavoastră, pentru că în declarația de avere aveți altul? Da, eu știu. – Al cui este acesta?

Chiar dacă primarul nu a recunoscut că îi aparține, oamenii din localitate ne-au spus că acesta este văzut des la volanul acestui automobil.

„Da, Toyota are el. – Toyota? Dar numărul nu este personalizat? Da, îmi pare că doi de 5 sau trei de 5. – Demult este această mașină? – Ei au multe mașini.

„Jeep, da. – Numărul nu cunoașteți? Pare-mi-se 55 era, asta la primar? – Da, la primar. 55 la el era numărul. – De mult timp are această mașină? Da. – Adică anul trecut tot această mașină avea? De mult timp, nu de anul trecut, de mult timp are el această mașină.

„Aaaa…, doi de 5, la tatăl lui sunt trei de 5, dar la el „primarul” este doi de 5. – Doi de 5, da? Da.”

Vasile Cubei declară, conform declarației de avere, un imobil în construcție, pe care familia îl are în abitație, adică cu drept de folosință. Am găsit casa în orașul Drochia, într-un cartier rezidențial, unde am dat de un imobil luxos, cu două niveluri și un teritoriu bine amenajat.

Primarul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca, Veaceslav Terentii, potrivit declarației de avere depusă la ANI pentru anul 2023, împreună cu soția, deține 364 de terenuri agricole cu o suprafață de peste 200 de hectare. Majoritatea terenurilor au fost cumpărate în ultimii 10 ani și sunt în proprietatea soției acestuia.

VEACESLAV TERENTII, primarul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca: -Întrebările sunt despre terenurile dumneavoastră, în primul rând. – Ele nu sunt ale mele, sunt ale soției. – Ok, dar le-ați cumpărat împreună, sunt ale familiei. Este tot în declarație. – În declarație, dar cam așa la toate este scris, vânzătorul a propus prețul. Nu știu, așa-i, căutați, întrebați cine a vândut. – Poftim? Cum, după cadastru. – Da, dar sunt prețuri mici, să fim realiști, noi cunoaștem care sunt prețurile. Așa este piața, fiecare om se înțelege.

Oamenii din localitate cu care am reușit să discutăm la acest subiect, ne-au spus că au vândut un hectar de teren agricol la prețuri mult mai mari decât a declarat primarul.

„-Spuneți vă rog, în 2021, trei ani în urmă, putea să se cumpere 70 de ari cu 7000 de lei? – 70, nu, nu. Eu am vândut vreo 4 ani în urmă cu 45.000 de lei, dar era o cotă, un hectar.

„-Aici 56 de ari cu 3000 de lei, sunt așa prețuri, sau este cu mult mai scump? – Depinde cum pot ei să-i convingă, aici populația este fără minte, oamenii nu cunosc, sunt bătrâne care nu știu cât costă hectarul sau, vin și le spun că așa este prețul și ea e de acord.

Conform declarației de avere depusă la ANI, în 2023, familia Terentii a încasat un venit de peste 1,2 milioane de lei, dintre care aproape 780.000 de lei sunt dividende de la SRL „Crister-Agro”.

Primarul a declarat și două imobile, o casă de locuit cu o suprafață de 100 metri, obținută în 1990 și a doua de 150 de metri pătrați, procurată în 2004, care ar valora doar 9.000 de lei. Terentii deține trei mijloace de transport, o autoutilitară Peugeot J5 fabricat în 1991 și cumpărat în 2007, un automobil Nissan Micra fabricat în 1986 și procurat în 2003 și un automobil de model Opel Vectra fabricat în 1994 și cumpărat în același an. Valoarea indicată de primar, pentru fiecare automobil este de 30.000 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Atenție, se apropie înghețurile! Meteorologii eu emis Cod Galben

Atenție! Serviciul Hidrometeorlogic de Stat prognozează Cod Galben de înghețuri pentru perioada 17 - 21 octombrie. Astfel, în intervalul...

O deputată exclusă din PAS anunță că aderă la formațiunea politică „Partidul Nostru”

Deputata Victoria Cazacu, exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aderă la formațiunea „Partidul Nostru” condusă de Renato Usatîi....
  sursa: cursbnm.md