fbpx
17.6 C
Бэлць
duminică, octombrie 6, 2024

/VIDEO/ De ce legumele moldovenești nu ajung pe rafturile magazinelor și nici nu sunt exportate în UE

Citește și:

Suprafețele de legume cultivate în câmp deschis s-au înjumătățit în ultimele două decenii. Verile secetoase și lipsa sistemelor de irigare îi fac pe legumicultorii din Moldova să renunțe să mai crească roșii, castraveți și ardei cu gust autentic, despre care se spune că „dacă muști o gură simți seva pământului, nu concentrația din eprubetă”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică cantitățile de legume crescute în seră au scăzut comparativ cu acum 20 de ani. Dacă în 2004 legumicultorii din Republica Moldova creșteau legume în sere pe o suprafață de 86,6 hectare, în 2023 suprafața a fost de doar 30,9 hectare.

Nicolae Rogojînă din satul Mărinești, Sîngerei cultivă roșii și castraveți în două sere a câte 2,5 hectare fiecare. Legumicultorul spune că chiar dacă cheltuielile sunt mari, preferă să crească legumele în seră deoarece nu este atât de vulnerabil.

NICOLAE ROGOJÎNĂ, agricultor: „Sigur, pe noi tot ne-a afectat un pic căldura, dacă e vreo 40 grade afară, e clar că a fost și aici căldurile mari. Dar ne-am asigurat și am scos primul ciclu și am scos al doilea ciclu, verzi. Am pus castraveți, fiindcă toamna e protejată, fiindcă seara e caldă, avem căldură, putem să încălzim, putem cât de cât. A doilea ciclu o să încercăm să mergem cu a doilea ciclu. Parcă merge bine, frumos, așa mă uit că roada e bogată anul ăsta. -În seră sunt mai multe beneficii decât a crește legume în câmp? Sigur, da, cât de cât ești protejat, poți să plantezi și a doilea ciclu de toamnă, poți să mergi, afară în câmp seara oricum e, se lasă rece și orice plantă e afectată noaptea. În seră ține temperatura practică care trebuie, putem să o reglăm. Suntem protejați, că am avut și piatră în părțile noastre, băieții de alături au fost foarte afectați. Noi cât de cât suntem protejați în seră.” 

Nicolae Rogojînă este convins că dacă fermierii din Moldova ar investi în sere, nu va fi nevoie de a importa roșii din Turcia, vom avea suficiente legume pentru a asigura piața internă.

În aceste condiții țara noastră importă de la un an la altul tot mai mult. Roșiile preponderent sunt aduse din Turcia, Regatul Țărilor de Jos și din România. În anul 2023 am important peste 11 000 de tone, aproape jumătate au fost roșii turcești.

Conform datelor furnizate de către Biroul Național de Statistică, în ultimii 20 de ani, Turcia este liderul importurilor de tomate și castraveți în țara noastră.

O altă legumă care nu lipsește de pe masa moldovenilor este cartoful. Pentru anul 2023, liderul la importul cartofilor în țara noastră a fost Ucraina, de unde am  important puțin peste 23.000 de tone de cartofi. Aceasta a fost urmată de Belarus, cu 19.000 de tone și România cu aproape 2 000 de tone.

Dacă ne întoarcem cu aproape 20 de ani în urmă, liderul importurilor de cartofi în țara noastră era Polonia. Republica Moldova, în 2005 a importat aproape 10.000 de tone.

Lider la importul de morcov, sfeclă roșie și țelina este Belarus. Doar în 2023 Republica Moldova a importat peste 2 500 de tone. Pe locul doi s-a clasat Federația Rusă cu aproape 1 200 de tone, aceasta a fost urmată de către Regatul Țărilor de Jos.

Acest articol face parte din materialul „Mâncăm tot mai mult din import. Suprafețele cultivate cu legume s-au redus în ultimele două decenii de trei ori”, iar versiunea integrală o găsiți aici.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Grav accident în apropierea localității Peresecina: o femeie a decedat, iar alta a fost traumatizată

Grav accident rutier pe traseul R6, în apropierea localității Peresecina din raionul Orhei. Șoferița unei Toyota Corolla ar fi...

/METEO/ Ploi cu descărcări electrice și temperaturi scăzute

Pentru astăzi, 6 octombrie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează averse cu descărcări electrice în mai multe regiuni ale țării. În...
  sursa: cursbnm.md