fbpx
18.8 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

/VIDEO/ Eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ din țară în contrast cu lipsa cunoștințelor școlarilor despre acest proces

Citește și:

În timp ce tot mai multe instituții de învățământ din țară sunt supuse unor procese de eficientizare energetică, iar subiectul devine de la un an la altul tot mai actual pentru Republica Moldova, tinerii nu cunosc mai nimic despre importanța eficienței energetice și utilizarea rațională a resurselor.

„Prea multe nu cunosc, pot să zic că eficiența energetică este folositoare pentru lume. Ar fi bine să predea un profesor care se pricepe în această temă și să predea ceea ce știe el și ne-ar putea învăța și pe noi, eu aș fi bucuros să învăț așa ceva.”

„Un acest obiect ar fi destul de interesant pentru noi, căci este ceva nou pentru noi, ceea ce vom afla și vom continua să aflăm pe baza a mai multor lecții cât și opționale, cât să fie ele și de bază. Noi ne dezvoltăm din internet, dar dacă am avea oportunitatea de a studia prin surse suplimentare, desigur că am fi bucuroși.”

„Eu cunosc nu foarte mult, dar suficient pentru dezvoltarea mea. Cred că este indispensabil să avem și așa o disciplină la noi în instituție, mai ales dacă vorbim despre resurse regenerabile și energie verde, pentru că noi spre asta tindem, spre asta mergem și cred că ar fi oportun ca tinerele generații să fie pregătite din punct de vedere al cunoștințelor.”

Unii manageri ai instituțiilor de învățământ recunosc că este nevoie ca discipolii lor să cunoască mai multe despre eficiența energetică.

ION LISNIC, Directorul Colegiului Politehnic din Bălți: „Trebuie să recunosc, nu sunt suficient informați, evident într-o măsură ca să-și formeze o viziune generală. Ar fi un obiect aparte, ar fi pus la bază, care s-ar discuta numai problemele acestea, eu cred că sunt chiar multe posibilități de a se include și noi instituția, copiii, profesorii în diferite proiecte am afla mai multe, am afla mai multe despre soluționare a problemelor.” 

LUDMILA MÎNZĂTEANU, Director adjunct gimnaziul „Ion Dumeniuc” satul Călugăr, raionul Fălești: „Tema care dumneavoastră ați ridicat-o e tocmai o pregătire pentru viață ca, copilul crescând, el trebuie să vadă, mai ales la sate, unde copiii trăiesc la case pe pământ și fiecare vor să-și facă în gospodăria lor economie, de cărbune, de energie și din cauza aceasta copiii ar trebui să fie informați cum ar putea să facă lucrul acesta. Cum ar trebui o casă să-și o încălzească, cum ar trebui să facă în așa fel să-și economisească energia electrică.” 

În 2023 a fost lansat cursul pilot „Inovații și sustenabilitate” în 30 de școli din Republica Moldova, iar ulterior acesta se va preda în calitate de disciplină opțională în toate gimnaziile și liceele din țară în cadrul proiectului „Verde Play”. Ministrul Educației și Cercetării recomandă managerilor de instituții să propună acest obiect elevilor.

DAN PERCIUN, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „E adevărat, aici mai avem de lucru, pe de o parte avem de lucru și cu eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ. Acum există o disciplină opțională, se numește „Verde Play” dedicat în general educației ecologice, unde este aprobat și discutat și acest subiect, încurajăm instituțiile de învățământ să ofere această disciplină opțională, este implementată împreună cu USAID, e un curriculum foarte interesant și credem că este foarte important astăzi.”

În cadrul disciplinei propuse de Ministerul Educației, elevii vor învăța teorie, dar vor pune și în practică ceea ce au studiat. Ei vor crea sere inteligente, compost din deșeuri organice sau senzori care detectează gazul natural.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md