fbpx
28.9 C
Бэлць
vineri, septembrie 27, 2024

/VIDEO/ Este energia verde dăunătoare? Țările din UE care și-au asigurat o parte importantă din necesarul energetic prin energie regenerabilă

Citește și:

Recent, un canal de Telegram a început să promoveze informații false potrivit cărora energia verde ar fi mai scumpă decât cea clasică și dăunătoare pentru mediu. Experții din domeniu vin, însă, să demonteze aceste afirmații, subliniind că energia regenerabilă este nu doar accesibilă, ci și esențială pentru reducerea costurilor de producere și protecția mediului. În ultimul timp, tot mai multe instituții aleg să-și asigure eficiența energetică utilizând energia regenerabilă.

Potrivit autorului postării, sursele alternative de energie sunt mult mai costisitoare decât cele ale energiei clasice pentru că, la fabricarea infrastructurii necesare pentru producerea energiei regenerabile se utilizează minereuri care produc mai multe deșeuri periculoase pentru om și mediu decât la folosirea unui sistem clasic de generare a energiei. 

În ultimii ani, Republica Moldova a făcut eforturi considerabile pentru a îmbunătăți eficiența energetică și a dezvolta în special, sectorul energiei regenerabile. Zeci de instituții din țara noastră au reușit să-și eficientizeze consumul resurselor energetice investind în instalațiile de producere a energiei regenerabile, printre acestea este și spitalului raional Florești.

LUDMILA CAPCELEA, director SR Florești: „Această investiție a contribuit esențial la micșorarea presiunii asupra bugetului instituției noastre și a facturilor mari la energia electrică. La ora actuală producția proprie este de 126 MW, pe 8 luni ale anului curent. Ceea ce constituie 20 la sută din consumul energiei electrice per an. Sperăm să avem un beneficiu de 25% per an, să fie producție proprie.”

Potrivit lui Ion Munteanu, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, producerea energiei prin sistemele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile fotovoltaice sau turbinele eoliene, este mult mai simplă și mai accesibilă decât cea a centralelor pe gaze naturale.

ION MUNTEANU, director CNED: „Cert este că mentenanța a unui sistem fotovoltaic este mai simplă decât mentenanța unei turbine eoliene. Dar dacă să comparăm mentenanța unei turbine eoliene cu a unei centrale care produce energie din gaze naturale, atunci mentenanța la turbină poate fi mai ieftină pentru că procesele mecanice și procesul de producere este mai simplu decât la o centrală pe gaze naturale.”

Munteanu a menționat de asemenea, că energia regenerabilă nu poate fi considerată toxică, având în vedere că aceasta provine din surse naturale, precum vântul sau soarele, și utilizează tehnologii testate și utilizate pe scară largă la nivel mondial.

ION MUNTEANU, director CNED: „Nu poate fi toxică energia regenerabilă atâta timp cât ea este produsă de niște fenomene naturale, utilizând niște tehnologii care au fost testate în timp și se utilizează pe larg în întreaga lume. E vorba de conversia energiei eoliene, energia vântului în energie electrică, unde se folosesc generatoare electrice care, ca și componență, nu diferă foarte mult de aceleași motoare a troleibuzelor, pe alte mașini electrice și așa mai departe.”

Mai multe țări din Europa au investit semnificativ în surse de energie regenerabilă și și-au asigurat o parte importantă din necesarul energetic prin energie verde.

Danemarca produce peste 50% din energia electrică din energie eoliană. Țara și-a propus să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și a investit masiv în turbine eoliene, atât pe uscat, cât și pe mare.

Aproximativ 54% din energia electrică a Suediei provine din surse regenerabile, cu o combinație de hidroenergie, energie eoliană și biomasă. Suedia se numără printre țările cu cele mai ambițioase obiective de energie verde din Europa.

Germania generează aproximativ 46% din energia electrică din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană, energia solară și biomasă. Germania este unul dintre cei mai mari producători de energie eoliană din lume și continuă să extindă capacitatea sa producere a energie verzi.

1. Danemarca        50%

2. Suedia               54%

3. Germania           46%

Republica Moldova are și ea un potenţial tehnic considerabil de surse de energie regenerabilă. Un obiectiv stabilit este ca, până în anul 2030, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie să fie  27%. 

Reieșind din acest obiectiv, la sfârșitul anului 2022, puterea totală instalată deja constituia 206,81 MW, față de 61,6 MW la sfârșitul anului 2018.

Capacitățile SER existente de producere a energiei electrice înregistrate în luna ianuarie, anul 2023:

•Instalații eoliene (56 %) – 115,10 MW

• Centrale electrice fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă, 29 % – 60,13 MW

• Centrale hidroelectrice (8%) – 16,25 MW

• Centrale electrice în cogenerare pe biogaz (7 %) – 15,33 MW

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Trași pe dreapta și sancționați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor

„M-am uitat că stați acolo, din partea aceea și m-am șocat. – Permisul și certificatul de înmatriculare vă rog....

/FOTO/ Ofițerii CNA și procurorii din Bălți au efectuat percheziții la Chișinău

Mai multe percheziții au fost efectuate astăzi de ofițerii CNA și procurorii din Bălți într-un dosar pornit pe fapte...
  sursa: cursbnm.md