fbpx
15.8 C
Бэлць
marți, septembrie 17, 2024

/VIDEO/ Experții de la Clinica Juridică au venit cu o serie de recomandări pentru îmbunătățirea programului „Voucher cultural”

Citește și:

Numărul mic de tineri care cunosc despre posibilitățile pe care le oferă, nivelul scăzut de informare, dar și lipsa serviciilor culturale diversificate în unele zone, sunt doar câteva din carențele depistate de experții de la Clinica Juridică Bălți, referitor la Programul Național „Voucher Cultural”. Programul este implementat de către Ministerul Culturii și este menit să faciliteze accesul la produse și servicii culturale, cum ar fi producții cinematografice, spectacole de teatru, concerte, achiziții de cărți, pentru tinerii de 18 ani.

Experții de la Clinica Juridică au realizat un studiu, în baza căruia s-au constatat următoarele:

OLGA JACOTA, expertă la Clinica Juridică Bălți: „Am evaluat acele carențe și desigur nevoi, am identificat și anumite comentarii de îmbunătățire a implementării acestui program. Printre carențele pe care le-am identificat este pe primul loc dificultatea cu care s-au întâlnit tinerii în obținerea semnăturii mobile. O altă carență care noi am identificat-o fiind un număr relativ redus de tineri din mediul rural, care au aplicat la acest program. Printre propunerile propuse pentru îmbunătățirea programului pe primul loc este organizarea unei campanii naționale de informare a tinerilor. Al doilea moment este implicarea influencerilor sau tinerilor care au un o anumită influență față de semenii săi pentru a promova acest program.”

VICTOR KOROLI, expert la Clinica Juridică Bălți: „În cadrul acestui raport am făcut analiza programului național „Voucher Cultural” prin prisma dimensiunii de dizabilitate, deci este o chestie absolut nouă. Am examinat pagina Ministerului Culturii, pagina operatorilor de telefonie mobilă, pagina agenților economici care sunt în lista prestatorilor de produse culturale, nu am găsit o pagină să fie accesibilă pentru persoane cu deficiențe, ceea ce de fapt trezește anumite întrebări vizavi de accesul la informație pentru persoanele cu dizabilități.”

MIHAI MOGÎLDEA, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene: „La ora actuală reprezintă unul din cele mai importante programe axate pe promovarea culturii și educației în rândul tinerilor. Ne interesează în mod special ca tinerii din localitățile rurale, din orașele mai îndepărtate de Chișinău să aibă acces la acest program. Și pentru aceasta e nevoie ca la nivel local să comunice mai mult despre existența acestui program și oportunitățile oferite către tineri. Oare aici noi credem că există o problemă pentru că dacă Ministerul Culturii este angajat în gestionarea acestui program, atunci când vine vorba de autoritățile locale, acestea conform hotărârii de Guvern, conform prevederilor legale nu au atribuții în acest sens.”

Tinerii susțin că sunt mulțumiți de inițiativă, doar că mai sunt unele aspecte care necesită îmbunătățiri.

DARIA SPÎNU, locuitoarea municipiului Bălți: „Este un program care ne ajută pe noi tinerii, să mergem și să avem acces la acele festivaluri, la acele concerte, la acel teatru și un bonus că nu trebuie să cer bani de la părinți, adică avem voucherul cultural și din el beneficiem de servicii culturale atât pentru partea de fan, de distracții, cât și pentru partea de dezvoltare. Pentru mine a fost complicată însăși înregistrarea pe platforma MPay, se cer multe date și cumva e puțin confuză platforma respectivă și greu de accesat după mine.”

MARIUS POPOVICI, locuitorul municipiului Bălți: „De a extinde perioada de a beneficia, de exemplu nu de la 18 ani sau inclusiv 18-19 sau inclusiv 20 pentru ca alți tineri să dovedească să beneficieze, poate alții sunt peste hotare la studii și alte motive, și nu știu poate a fi mărirea sumei sau a mări numărul de produse, de exemplu să putem procura nu numai cărți și teatre sau alte feluri, dar de exemplu să putem să procurăm o ie națională.”

Voucherul în valoare de 1.000 de lei este electronic și poate fi utilizat pentru comenzile online a produselor culturale.

Evenimentul a fost realizat în cadrul Proiectului SOCIETATEA CIVILĂ PENTRU INTEGRAREA EUROPEANĂ, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Linia de cale ferată din România ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații

Calea ferată care face legătura între Galați și Bârlad (România), operată de o companie privată, a fost distrusă de...

/VIDEO/ Zeci de morminte din cimitirul de la Moara de Piatră, vandalizate în această noapte. Crucile au fost smulse și rupte

Zeci de morminte din cimitirul din satul Moara de Piatră, raionul Drochia au fost vandalizate în această noapte. Crucile răposaților...
  sursa: cursbnm.md