fbpx
11.3 C
Бэлць
vineri, septembrie 20, 2024

/VIDEO/ Floarea soarelui: Agricultorii prognozează o recoltă triplă, față de anul trecut

Citește și:

Cultivatorii de floarea-soarelui anunță producții record în acest an. Deși recoltarea abia a început, specialiștii estimează o creștere de până la 3,5 tone per hectar. Acest lucru ar putea bate recordul din 2018, când s-au recoltat 2,6 de tone la hectar. În 2021, recoltarea a început mai târziu decât anul precedent din cauza ploilor abundente din această vară.

Andrei Postolachi din satul Pelinia, raionu Drochia are peste 150 de folarea soarelui în acest an. Agricultorul spune că dacă anul trecut a obținut o recoltă în medie de 1,2 tone de semințe la fiecare hectar, anul acest recolta este aproape de trei ori mai mare.

”Prognozele din acest an sunt mai bune decât anul trecut. Dacă anul trecut am avut în jur de 1,2 anul acesta recoltăm în jur de 3-3,5 tone.Doi hibrizi de floarea-soarelui 01:02 musca 01:09 le vindem din câmp la companiile care prelucrează ulei, sau se exportă peste hotare,”a spus agricultorul.

Condițiile meteo favorabile sunt principalul factor, pentru o recoltă bună.

„Pentru a obține o roadă bogată, în primul rând, avem nevoie de ploaie, este primul și cel mai important factor. Al doilea factor, după părerea mea, este prelucrarea solului și administrarea îngrășămintelor și protecția plantelor.”

Anul acesta lucrările au început cu trei săptămâni întârziere, din cauza umidității mari.

Pentru a recolta floarea-soarelui avem nevoie ca umiditatea să fie de 8%, Dacă măsurăm umiditatea de 8-9%, intrăm cu combina și putem începe recoltarea, a zis Andrei Postolachi.

Excesul de apă, este la fel de dăunător ca și seceta, spune fermierul. Din cauza apei, apar diverse boli, ce pot compromite planta.

„Condițiile climaterice din acest an au fost destul de bune. Am avut puțin exces de apă și din cauza excesului de apă au apărut diferite boli ca Pătarea brună sau Putregaiul alb. Am avut probleme din cauza acestei boli, dar am folosit un funghicid și le-am stopat,” a spus agricultorul.

Prețul la floare este de aproape 10 lei pentru un kg. În pofida recoltei mari, unii experți susțin că prețul uleiului ar putea crește. În prezent, un litru de ulei rafinat ajunge să coste până la 40 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fracțiunea Partidului Politic Partidul Nostru rămâne fără un consilier în cadrul consiliului municipal Bălți

Consilierul municipal Șubernețkii Ivan a părăsit fracțiunea Partidului Politic „Partidul Nostru”. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței de...

De azi, începe campania electorală pentru participanții la referendum și candidații la funcția de Președinte

De astăzi, 20 septembrie, începe campania electorală pentru participanții la referendumul republican constituțional și candidații la funcția de Președinte...
  sursa: cursbnm.md