fbpx
14.7 C
Бэлць
joi, septembrie 19, 2024

/VIDEO/ Îmbătrânire și sănătate – proiect implementat de Casmed în raioanele Edineț și Fălești

Citește și:

Amenajarea unui parc, instalarea băncilor și urnelor de gunoi, crearea unui centru pentru persoanele în etate sunt doar câteva realizări, implementate de către comunitățile prietenoase vârstei din nordul țării în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” inițiat de Asociația Obștească „CASMED”.

În satul Risipeni din raionul Fălești au fost instalate bănci stradale și urne de gunoi pe ce-a mai lungă stradă din localitate pentru ca localnicii să parcurgă acest drum mai ușor către serviciile comunitare. Din toate ideile prezentate, oamenii au optat anume pentru această opțiune.

Elena Boboc, coordonator de proiect, satul Risipeni, raionul Fălești: „Am apelat la proiectul „Îmbătrânire și Sănătate”, prin programul de grant-uri mici lansat de AO Casmed. Am urmărit ca să rezolvăm problemele bătrânilor din sat și nu numai a bătrânilor. Toată lumea din comunitate se pot folosi de băncile stradale și urne. Noi am pornit din necesitatea lor, aceasta a fost o doleanță, o dorință a oamenilor din sat.”

Locuitorii satului spun că sunt mulțumiți de instalarea băncilor, până acum, în timpul verii aceștia nu aveau unde se odihni:

„Omul este obosit, poate este bolnav, se așază pe o bancă, șade, se hodinește, pe urmă merge acasă mai departe, pe căldurile acestea acum e foarte important.”

„Dacă vii din depărtare, ai ieșit aici la umbră, te-ai așezat pe scaun, te mai odihnești oleacă și iar te duci, e foarte normal.”

„Nu are importanță că îi mic, că e mare, că e în vârstă, dar de o relaxare ai nevoie în timpul verii, dar și în timpul iernii, când e foarte greu de mers.”

Autoritățile locale susțin că în planul strategic de dezvoltare al localității se regăsesc și alte măsuri care vin să facă localitatea lor „prietenoasă vârstnicilor”.

Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni, raionul Fălești: „S-a convenit ca pe centrul localității, pe strada Unirii să fie amplasate 20 de bănci și 20 de urne. Acest proiect este bine venit pentru că este la solicitarea locuitorilor. În planul strategic de dezvoltare al localității se regăsește și colectarea selectivă a deșeurilor. Primăria comunei Risipeni în parteneriat cu localitățile vecine au depus o notă conceptuală de proiect cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor.”

Proiectul „Îmbătrânire și sănătate” inițiat de Asociația Obștească „CASMED” a ajuns și în satul Sărata Veche din raionul Fălești. Aici va fi creat un centru pentru persoanele în etate, unde acestea vor putea dialoga și petrece timpul liber.

Ludmila Golovatiuc, președintele AO Viitorul Sărata Veche, raionul Fălești: „Am văzut doleanțele persoanelor în etate în urma mai multor conversații, întâlniri, discuții, că ar fi bine să aibă un centru unde aceste persoane să se adune, să comunice, fiindcă lipsa de a comunica noi am observat-o în cadrul diferitor activități.”

Lucia Huțanu, coordonatorul grupului de seniori Țărăncuța, Sărata Veche, raionul Fălești: „În localul acesta o să fie organizat un centru pentru persoanele în etate din sat și noi ne propunem să organizăm aici diferite măsuri pentru a înflori puțin viața persoanelor la 60+.”

Oamenii din localitate spun că de mult și-au dorit un asemenea centru, unde se vor aduna și discuta cu semenii lor:

„Noi am vrut să facem o cameră, să o avem a noastră tot timpul, când o veni să avem unde ne strânge, comunica cu cei în vârstă.”

„Este foarte important, fiindcă persoanele în etate cam mai mult pe lângă casă, cu ocupația prin grădină.”

Iar în satul Corpaci din raionul Edineț va fi amenajat un parc de odihnă pentru persoanele în etate. Oamenii spun că vor veni împreună cu nepoții să se odihnească în noul parc amenajat:

„Acest proiect este benefic pentru comunitate, să avem unde ieși cu copii, cu nepoții, eu în primul rând sunt bunică, am nepoți și să ieșim seara, ziua, să se joace copii.”

„O să vie oamenii, o să se odihnească, copii, buneii. O să-și aducă aminte buneii de tinerețe. Am să vin și eu, o să mă duc la biserică, de la biserică am să vin la odihnă.”

„Proiectul îi bun, îi tare bun și eu oi veni aici și oi mai pune la cale și oi mai grăi și oi mai face.”

Implementarea proiectului „Îmbătrânire și sănătate” demonstrează că o bună înțelegere și conlucrare între instituțiile publice și locuitori poate rezulta în dezvoltarea comunității și îmbunătățirea calității vieții localnicilor de toate vârstele.

Lora Vlădiceanu, coordonator de proiect, satul Corpaci, raionul Edineț: „Mereu suntem în căutare de lucruri bune, de a face lucruri bune. Au fost mai multe idei, dar totuși cea mai dorită a fost să facem pentru persoanele vârstnice unde se pot aduna după piață, de la biserică, împreună cu nepoțeii, sunt și eu deja bunică, să savurăm din natură, tot ce este frumos.”

Veaceslav Uja, primarul satului Corpaci, raionul Edineț: „Conceptul Comunitate Prietenoasă Vârstei, în cadrul căruia cumva am reușit cu o echipă extraordinară de implementare, în care majoritatea sunt oameni în etate ca să ne mobilizăm și să efectuăm lucruri frumoase și în primul și primul rând lucruri care sunt legate de implicare voluntară a întregii comunități pentru amenajarea și aranjarea unui parc de odihnă pentru bunei, copii și nepoți.”

Conceptul de „Comunitate Prietenoasă Vârstei”, presupune adoptarea unor măsuri menite să răspundă la nevoile legate de îmbătrânire și să facă mai ușoară viața persoanelor în etate.

Serghei Culibaba, coordonator de proiect: „Scopul e să creăm condiții prielnice pentru persoanele învârstă, persoanele în etate, să trăiască mai bine, să aibă speranța de viață mai bună și unul din punctele tari a acestui proiect este promovarea unui concept „Comunitatea Prietenoasă Vârstei”. Fiecare localitate participantă la promovarea conceptului Comunitatea Prietenoasă Vârstei, a ales singură, oamenii au ales activitatea prioritară pentru ei.”

Etapa actuală a proiectului „Îmbătrânire și sănătate” a fost extins în raioanele Edineț și Fălești.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Clubul de karate Budokan Florești: excelență și dedicare în sport. Au adunat în palmares peste 1000 de medalii

De 11 ani, Clubul de karate Budokan Florești adună în palmares peste 1000 de medalii la competiții internaționale și...

Ucraina roagă România să doboare dronele rusești care zboară în apropiere de spațiul românesc

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a rugat partenerii români să analizeze posibilitatea de a doborî dronele rusești...
  sursa: cursbnm.md