fbpx
21.4 C
Бэлць
sâmbătă, octombrie 5, 2024

/VIDEO/ Îngrijiri integrate la domiciliu. Ce spun vârstnicii din raionul Glodeni despre aceste servicii

Citește și:

Fiecare a patra persoană din țara noastră are vârsta de 60 de ani, iar fiecare al șaptelea vârstnic are nevoie de îngrijire socială și medicală. În acest sens Asociația Obștească „Casmed” asigură serviciul de îngrijire integrată la domiciliu, dezvoltat și în șapte localități din raionul Glodeni. Îngrijitorii care merg acasă la beneficiari pentru a le acorda servicii sociale și medicale sunt instruiți în cadrul unui Program de Formare de 600 de ore de studiu, autorizat de Ministerul Educației și Cercetării.

În Raionul Glodeni sunt 11 057 de persoane aflate la limita de vârstă, dintre care 494 de oameni sunt singuratici și beneficiază de Serviciul de Îngrijire la Domiciliu.

MARINA BOLOGAN, șef Serviciu Asistență Socială Comunitară, Glodeni: „Serviciile sociale și serviciile medicale sunt cele mai des solicitate de către vârstnici, persoanele cu probleme de sănătate și în ajutor ne vine și Asociația Obștească „Casmed”, cu care avem încheiat și acord de colaborare, care prestează servicii nemijlocite la domiciliul acestora. La moment sunt prestate servicii doar în 9 localități, deservind în medie pe lună 112-120 de persoane, de către îngrijitorii, reprezentanții Asociației Obștești „Casmed”.

În comuna Balatina din raionul Glodeni, aproximativ 25 la sută din populație sunt persoane în etate.

DIANA ROTARI, secretatul Consiliului Comunal Balatina: „La moment există o cerere mare pentru îngrijire la domiciliu și sunt suprasolicitate și cadrele medicale din localitatea noastră, comuna Balatina. În acest sens, Asociația „Casmed” vine cu un răspuns prompt și anume servicii integrate.”

Aproximativ 70 de beneficiari din raionul Glodeni sunt vizitați la domiciliu de către reprezentanții Casmed. Tatiana Tomac este asistentă medicală calificată, care coordonează activitatea celor nouă îngrijitori din cele șapte localități din raionul Glodeni.

TATIANA TOMAC, asistentă medicală AO „Casmed”: „Îngrijitoarele le vin în ajutor fiecăruia după necesitățile lui. Venim cu niște servicii atât sociale, cât și medicale, 02:54 musca 03:09 ele măsoară tensiunea, ele participă la mobilizarea bolnavilor, pentru că avem foarte mulți bolnavi la pat, avem bolnavi gravi. Avem bolnavi care sunt singuratici, care nu are nimeni cine să-i ajute.“

Zinaida Dârzu, locuiește de una singură, iar copii ei s-au stabilit peste hotare. Aceasta este vizitată la domiciliu de aproape un an de către îngrijitoare. Femeia spune că în acest răstimp a reușit să-și stabilizeze sănătatea și se simte mult mai bine decât înainte.

Zinaida Dârzu, beneficiară: „ Cu dumneaei, știți, numai vine  și a deschis ușa și îți spune „bună ziua” sau „bună dimineața” și cât face. Îmi măsoară temperatura, îmi măsoară tensiunea ca să vedem cum este, exerciții diferite facem cu dumneaei, ne ajută dacă avem nevoie de ceva, de o cană de apă sau ce ne mai trebuie. Eu dacă m-aș duce la centru, nici nu ajung, da nu încă să mă întorc înapoi. Dumneaei ne face toate cumpărăturile, la farmacie, la spital daca trebuie.Suntem foarte bucuroși și le mulțumim din suflet acestui proiect, care este implementat pentru Moldova. Masaj în totdeauna și la picioare, dacă eu am probleme cu picioarele și ma mâini și la spate pentru săruri”.

În timpul unei săptămâni, Greta Ailoaie reușește să îngrijească de tocmai 9 beneficiari. Femeia își iubește meseria și spune că este fericită atunci când poate întinde o mână de ajutor cuiva.

GRETA AILOAIE, îngrijitor la domiciliu: „Noi avem exercițiile speciale, care sunt pentru articulații, care pentru mâini, pentru picioare. La această familie vin deja de un an. Văd că sunt mai deschiși, vorbesc, eu comunici cu dânșii, tare mult comunic. Este un lucru tare plăcut pentru beneficiari, ei  au nevoie, ei nu s-au așteptat că va da acest noroc peste ei.”

În ograda familiei Dogotari, îngrijitoarea petrece câte două ore pe zi

VERA DOGOTARI, beneficiară: „Deja dacă a început a veni ea, s-a început cu masajul la mâini, la spate, după cat, aici la rărunchi mă doare, genunchii mă dor, totul mă doare și tare mă mai ajută. La poștă nu mă pot duce, se duce și-mi plătește serviciile comunale, pensia se duce și o primește, apă îmi aduce, îmi mătură fără ca să-i spun. Cu dânsul are mai mult de lucru, că dacă el nu aude și nu vede, îi spui să facă așa și el nu știe cum, ea îi ia piciorul și i-l ridică și îi face frecție. El mâna dreaptă nu o putea ridica deloc, eu l-am hrănit că nu putea ridica lingura. Dar acum deja mănâncă el singur, da știți cum, tot vu asta, dar o ridică.”

Serviciul pilot Îngrijiri integrate la domiciliu este implementat deja de doi de către AO „CASMED” în 14 localități din raioanele Fălești și Glodeni. În cadrul serviciului sunt antrenate 2 asistente medicele și 19 îngrijitori.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024 a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de...

Incendiu puternic într-o gospodărie din Bălți, provocat de butelii de gaz

Un incendiu puternic a izbucnit vineri, 4 octombrie, într-o gospodărie din orașul Bălți, a informat pentru TV Nord, Liliana...
  sursa: cursbnm.md