fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, septembrie 8, 2024

/VIDEO/ La Sângerei a fost inaugurat Monumentul victimelor sistemului totalitar comunist. Afla povestea unei femei care a fost deportată la doar 7 ani

Citește și:

Peste 32 de mii de români basarabeni și bucovineni au fost ridicați și duși în mod forțat în cele mai îndepărtate locuri din Siberia și Kazahstan. O parte din ei au fost condamnați la munci silnice în lagărele de muncă, alții – la moarte. Printre ei și locuitori ai raionului Sângerei, în memoria cărora, astăzi, a fost inaugurat Monumentul victimelor sistemului totalitar comunist.

Eufrosina Mărcăuțan și astăzi, după câteva decenii de la tragica noapte în care a fost trezită de soldații armatei sovietice și dusă forțat în Rusia, își aduce aminte cu lacrimi în ochi de calvarul prin care a trecut. A fost deportată când avea doar 7 ani. Peste încă 7 a revenit acasă. Chiar dacă și-a găsit casa părintească, nimic nu a mai fost la fel.

EUFROSINIA MĂRCĂUȚANU, locuitoare a r. Sângerei: ”Nici nu vreau sa-mi aduc aminte, am tras tare multe, tare multe, am pierdut ani de școală, pentru că am fost bolnavă. Dar încep, încet mi-am revenit și sunt și azi. Mama a murit în 1946, tot din cauza păgânilor ne-au scuturat podul, mama  s-a indispus și tata nu a putut să o scape.”

Oamenii din Sângerei spun că monumentul inaugurat astăzi în memoria victimelor deportărilor staliniste nu-i va lăsa să uite niciodată această filă din istoria neamului.

„Familia mamei a fost deportată și tema îmi este apropiată și sunt foarte bucuroasă că și-au amintit de aceste persoane și o să rămână în memorie pentru Sângerei. Au rămas amprente foarte adânci în sufletele lor. Moșul mei categoric nu ne permitea să ne exprimăm părerea, deci i-au făcut să rămână muți”, spune o locuitoare a o. Sângerei.

„Este foarte important pentru noi, locuitorii orașului Sângerei, acest monument istoric, care va fi veșnic în orașul nostru, pentru generațiile tinere. Noi i-om învăța să păstreze amintirea buneilor, străbuneilor, pentru țara noastră și să lupte pentru dreptate”, spune o locuitoare a o. Sângerei.

„Emoții și durere mare, eu am o verișoară care mă dădăcea când eram mică, eu eram foarte mică, ea avea vreo 7 ani. Când au venit să-i ridice, părinții erau la altă casă, au intrat, au lovit cu piciorul, cu armele, eram mică și ea. Și din urma cu arma s-o ia, mama să o îmbrace, iar bunica să-i de o bucată de pâine, nu i-au dat voie. Și au dus-o până la mașină, doamne, au dus-o cu arma în spate”, spune o locuitoare a o. Sângerei.

Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în jurul orei două şi a cuprins inclusiv teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Prezenți la eveniment, mai mulți oficiali au vorbit despre importanța comemorării victimelor acestor orori.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: „O zi plină de durere, de emoție, pentru acei oameni care au fost nedreptățiți, au fost răpiți de la casele lor, o zi de mare respect pentru cei care au supraviețuit și au fost aici. Au reușit să păstreze memorie, să-și spună mai departe cine sunt, să nu fie mankurtizați.”

PETRIȘOR IONEL DUMITRESCU, Consul General al României la Bălți: „Să vă propun să ne strângem eforturile, pentru a pune la dispoziția întregului mapamond o pagină web, în care să reflectăm prin documente jertfele acestor oameni, pentru ca să nu mai poată fi negate s-au dezaprobate, site-ul poate fi lansat la data de 6 iulie cu ocazia zilei naționale a comemorării victimelor deportărilor staliniste în Republica Moldova.”

Monumentul a fost organizat cu suportul autorităților locale și cu suportul financiar a doi agenți economici din oraș.

ARCADIE COVALIOV, Primarul orașului Sângerei: „Noi o să avem și avem viitor, împreună cu toți oamenii care sunt aici și toți care ne aud astăzi și care ne aducem aminte de suferința aceasta și noi aici la Sângerei am reușit, măcar în al 11-lea ceas, după 30 de ani de independență. Este un exemplu pentru noi ca să nu cedăm și să fim cu memoria vie, colectivă, tot timpul și să trăim aici pe acest pământ.”

Potrivit istoricilor, în iunie 1941 au fost deportaţi peste 30 de mii de locuitori ai Basarabiei și Bucovinei de Nord. După moartea lui Stalin, care a avut loc în martie 1953, deportaţilor li s-a permis să revină acasă, dar cei care au făcut acest lucru au avut mari probleme de reintegrare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md