fbpx
22.6 C
Бэлць
joi, septembrie 19, 2024

/VIDEO/ Lavanda – sursă de ulei aromat. La Râșcani va fi construit un laborator specializat

Citește și:

Grațioasă și aromată, lavanda este planta care generează admirația tuturor. Însă pe lângă frumusețea ei, aceasta are mai multe calități benefice. Potrivit studiilor, uleiul esențial de lavanda poate reduce nervozitatea, anxietatea, starea de neliniște, simptomele de depresie, agitația și problemele de somn. Elevii, împreună cu profesorii de la Colegiul Agroindustrial din Râșcani, au plantat acum doi ani un lan de 2 hectare de levănțică, pentru a extrage uleiuri. În scurt timp, va începe și construcția unui laborator performant.

„Datorită proiectului Livada Moldovei, instituția noastră va începe construcția laboratorului didactic procesarea și controlul calității plantelor eterice și oleaginoase. Astfel elevii noștri vor avea acces să studieze.”

ALEXANDRU ȘABAN, profesor: „Ea este colectată și amplasată într-un vas, unde se distilează cu ajutorul aburului. Aburul este transportat în schimbătoare de căldură, unde are loc procesul de condensare, acest distilat după condensare este colectat în florentine.  În instituție există laboratorul tehnologia produselor cosmetice și medicinale și se extrag, desigur că, în condiții de laborator, în cadrul stagiilor de practică, ceea ce și fac elevii noștri și au și realizat în toamnă și acum primăvara. Deja noi suntem în contact cu cumpărătorii, atât din țară, cât și de peste hotare ca să realizăm produsul, să avem beneficii. Dar toată această procedură se va întâmpla cu implicarea elevilor, fiindcă scopul principal al instituției este dezvoltarea competențelor profesionale.”

Plantarea lanului de levănțică s-a încadrat în proiectul „Livada Moldovei”, finanțat de Uniunea Europeană. În prima fază au fost livrate utilajele agricole necesare pentru plantarea, recoltarea și întreținerea plantațiilor de levănțică, iar acum urmează dotarea laboratorului instituției cu toate necesare.

ANATOLIE VOLENTIR, director Colegiul Agroindustrial din Râșcani: „Acum în cadrul proiectului noi mai avem construcția unui laborator, în jur de 465 de mii de euro, în luna august demarăm construcția, ca la anul să putem da în exploatare. Aici la lotul experimental, astăzi facem măsurările cantității uleiurilor ce se dețin în plantă și o să facem analiza ca să putem de acum să pornim recoltarea. Plănuim să facem un contract cu cei care procesează plantele date, dar la anul viitor sperăm să avem al nostru și o să facem ca elevii să vadă în realitate cum se extrage uleiul din diferite plante.”

Și elevii sunt impresionați de faptul că în curând vor avea un laborator modern pentru a extrage uleiul din plantele oleaginoase.

IANA GALATA, studentă, Tehnologia produselor cosmetice și medicinale: „Doar după ce executăm tot procesul de verificare a calității uleiului, noi deja suntem siguri și putem să venim și să colectăm restul lavandei pentru a extrage uleiul din ea. Lavanda are un și de beneficii, atât ea este utilizată în aroma terapie, datorită mirosului său și de asemenea este utilizată mult în tratarea afecțiunilor pielii.”

DUMITRIȚA BORȘ, studentă, Turism: „Este vorba de a organiza un festival al levănțicăi, la anul viitor. Cu toții ne implicăm pentru a organiza un festival bogat și de interes.”

MARIA  ȘOȘU, studentă, Contabilitate: „Noi promovăm proiectul Lavanda Moldovei prin ziarul colegiului, adică ziarul Trandafir. La fel, fiind redactor, în fiecare lună postez fiecare activitate organizată pe acest lan. Fiind studentă la specialitatea contabilitate, noi, cu colegii noștri dorim să determinăm costul de livrare a uleiului de lavandă, ceea ce va fi foarte interesant.”

Dintr-o tonă de materie primă de levănțică se pot extrage până la 3 kg de ulei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Dunărea se ridică în Ungaria. Locuitorii stivuiesc saci cu nisip

Nivelul Dunării din Budapesta a crescut considerabil în ultimele zile. Premierul Viktor Orban a avertizat că apele vor atinge...

/VIDEO/ Mâncăm tot mai mult din import. Suprafețele cultivate cu legume s-au redus în ultimele două decenii de trei ori

Suprafețele de legume cultivate în câmp deschis s-au înjumătățit în ultimele două decenii. Verile secetoase și lipsa sistemelor de...
  sursa: cursbnm.md