fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, septembrie 8, 2024

/VIDEO/ Locuitorii de la Obreja Veche și Ciolacul Nou știu să gestioneze responsabil resursele locale

Citește și:

Datorită colaborării și a bugetării participative, oamenii din satele Obreja Veche și Ciolacul Nou din raionul Fălești au reușit să-și transforme aspectul localității lor, prin eforturi comune. Ei au creat mai multe spații de odihnă pentru rezidenți și vizitatori. Totul datorită membrilor Asociației Obștești „Eternitate”, care alături de autoritățile locale, au constituit o coaliție locală, ce se implică activ în rezolvarea problemelor la nivel de comunitate.

Proiectul Eu4Accountability a oferit oportunitatea tuturor categoriilor de cetățeni, inclusiv a celor cu dizabilități  Să-și manifeste activismul civic și responsablitate socială, în special în procesul de bugetare participativă la realizarea proiectelor prioritare comunității.

LUDMILA JALBĂ, administratoarea Asociației Părinților, Persoanelor cu Dizabilități Eternitate Fălești: „Una dintre activitățile importante ale proiectului,  era de a crea o coaliție locală în cele două primării. După ce coaliția a fost creată, aceștia au fost instruiți cum să comunice cu persoanele din grupurile vulnerabile, ulterior au fost elaborate și niște chestionare pentru a identifica care este problema de bază sau cea pe care membrii comunității vor să o soluționeze. Au fost aplicate 300 de chestionare pe comunele Obreja Noua, Obreja Veche și 200 de chestionare pe comunele din Ciolacu Nou.”

NATALIA NEGURĂ, coordonator de proiect Asociației Părinților, Persoanelor cu Dizabilități Eternitate Fălești: „Nu pot să zic că a fost un proces ușor. Ceva timp mi-a luat și mie personal ca să mă mobilizez și să explic acestor persoane ce așteptări avem, ori ce înseamnă procesul de bugetare participativă, pentru că deseori este confundat cu alte procese. Și a fost important pentru mine ca, ei să înțeleagă și ulterior, să-și asume rolul de ambasadori dintre autoritatea publică locală și populația din comunitate. Ei aveau rolul să ducă informația, să o disemineze și informația să ajungă corect.”

După chestionarea locuitorilor, Coaliția locală nou formată a colectat și analizat necesitățile stringente ale comunității și a venit cu propunerea de proiect de a  instala 40 bănci publice? în cele 7 sate din componența comunelor, iar  în Obreja Veche s-a identificat și necesitatea creării unei stații de așteptare a transportului public.

LUDMILA JALBĂ, administratoarea Asociației Părinților, Persoanelor cu Dizabilități Eternitate Fălești: „În cadrul proiectului am specificat foarte clar că contribuția APL-ului nu va fi mai mică de 50 de procente decât contribuția din cadrul proiectului. Ulterior, din cadrul proiectului pentru Ciolacu Nou s-a alocat 50 de mii de lei și primăria 50 de mii de lei a alocat, iar pentru comuna Obreja Veche s-a alocat 50 de mii de lei și primăria a venit cu o contribuție de 70 de mii de lei.”

Primarii celor două comune, spun că oamenii erau sceptici la început, dar pe măsură ce activitățile în cadrul proiectului avansau, creștea și gradul de încredere și satisfacție din procesul implicării în luarea deciziilor la nivel local. Mai mult, APL-urile deja au alocat noi resurse pentru a rezolva alte probleme din comunitate Cu implicarea comunității.

LILIA HÎRBU, primara comunei Ciolacu Nou, Fălești: „Însă, acuma vedem că, avem și mulțumiri. Dacă ziua aceste scaune sunt folosite de vârstnici, seara, de multe ori când trec de la serviciu, văd că pe aceste banchete stau copiii din mahalele date, tineretul. Dacă e să facem o analiză, 50 de mii pe care le-a pus noi de la Primăria noastră, la momentul aplicării nu era o sumă atât de voluminoasă, da, era greu de găsit această sumă, însă am făcut. Și poate, iată acum stătând și ascultând și gândindu-mă, poate trebuia mai mult ca să mai facem, căci mai avem și alte lucruri de făcut prioritare.”

ZINAIDA MOCANU, primara comunei Obreja Veche, Fălești: „Pentru bugetarea participativă noi am alocat la consiliu local 100 de mii, și vreau să spun că am avut noroc pe parcursul a patru ani de un consiliu unde nu au fost puse piedici ca să nu alocăm la proiecte. Din contra s-au bucurat că, se aduc bani în comunitate. Pe parcursul următorilor patru ani, sunt sigură că tot vom găsi o colaborare cu consilierii ca să înțeleagă că tot ce facem, banii publici tot sunt cheltuiți pentru a ridica nivelul de trai a oamenilor din comuna noastră.”

Cei mai activi oameni din comunitate, s-au aliniat coaliției locale. Cunoștințele acumulate la instruirile desfășurate în cadrul proiectului, a ajutat societatea.

SVETLANA COSOVAN, membra coaliției comuna Ciolacu Nou: „Eu particip în aproape toate proiectele care au fost aplicate la noi în localitate, eu am fost în comisia de lucru, am scris proiectele, le-am apărat, le-am câștigat, au fost și eșecuri, dar în orice caz, știm problemele care persistă în sate.”

ALA POPAN, directoarea IET Obreja Veche: „Când am văzut răspunsurile oamenilor, am înțeles că fiecare își cunoaște bine satul, cunosc bine problemele satului, și chiar au avut propuneri concomitent la suma care era acolo.”

Una dintre cele mai vârstnice activiste din localitate este fosta profesoară de limbă și istorie română, Elena Creciun. Ajunsă la vârstă de 83 de ani, pensionara spune că, îi place să participe la procesul de luare a deciziilor la nivel local și îi stimulează și pe alții să-i urmeze exemplul. Ceea ce s-a făcut în localitate, răspunde exact la necesitățile oamenilor și grupurilor vulnerabile.

ELENA CRECIUN, pensionară, membra coaliției locale: „Eu sunt bunica proiectelor. Primul proiect în localitate a fost de mine scris. Locuitorii satului au înțeles că numai cu ajutorul proiectelor și cu ajutorul acestor bani veniți din alte țări, noi am început a face progrese în sat. Știți, pentru vârstnicii ca mine, pentru unii tineri, bolnavi au fost așa așezate scaunele, iată la punctul medical, la oficiul poștal, lângă școală, în fața tuturor locurilor aglomerate.”

Bugetul acordat proiectului ,,Parteneriate locale pentru o comunitate incluzivă” pentru localitățile Obreja Veche și Ciolacul Nou, în cadrul Eu4Accountability, a fost de peste 17 mii de euro.

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Association for Local Democracy, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md