fbpx
19.2 C
Бэлць
marți, septembrie 17, 2024

/VIDEO/ Mituri și realități: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Citește și:

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană stârnește controverse. De vină ar fi miturile și propaganda.

De cele mai multe ori, miturile legate de integrarea Republicii Moldova în familia europeană sunt lansate de politicienii care nu susțin vectorul european. Nu vom putea utiliza sobele pentru a ne încălzi, ne vor interzice să sacrificăm propriile animale sau vom pierde independența, dacă vom adera la UE sunt doar câteva dintre minciunile pe care politicienii pro-ruși le-au lansat în spațiul public.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat în Parlamentul RM: „Dacă noi vrem în UE, dacă voi vreți să fiți europeni, păi fiți europeni până la final. Propuneți, așa cum se discută în Uniunea Europeană, interdicția mașinilor mai vechi de 15 ani, despre cote plățile pentru carburanți. Se discută despre interdicția de a crește vaci, pentru că ele lasă urme și emisii de gaze. Este interzis că sacrifice animalele în condiții de casă. Da sau nu, este așa ceva, da. Se discută despre interzicerea sobelor în casele de la țară. Vom spăla podelele, funduri, vom schimba sexul, vom avea 97 de genuri, mama să fie părintele numărul 1, iar tata să fie părintele numărul 2.”

MAXIM MOROȘAN, consilier municipal, Bălți: „Sub pretextul integrării europene, guvernarea distruge legătura cu Federația Rusă și țările CSI, piața principală pentru exportul național. În rezultat, criza economică în Moldova se agravează cu fiecare zi. În 2023 exportul moldovenesc a scăzut cu 8%. Prețurile la produsele alimentare au crescut cu 62%. Moldovenii achită pentru gaz și serviciile comunale dublu sau chiar triplu decât cetățenii UE.”

În aceste condiții unii locuitorii din nordul țării văd integrarea europeană ca un pericol pentru ei, alții însă ca pe o șansă unică de prosperitate și modernizare.

„Eu sunt pentru Uniunea Europeană pentru că se va ridica nivelul de trai, salariile, vor fi și finanțări din partea Uniunii Europene și viața va deveni mai bună din punctul de vedere economic al Moldovei.”

„Trebuie să fie în rând cu toți, să aibă aceleași drepturi ca și toți. O jumătate de țară este plecată și se împotrivesc numai părinții, nu știu de ce, copiii cărora sunt acolo.”

„Vin oamenii din Europa, avem rude în Europa, toți fac comparații. Chiar și rușii bogați își păstrează banii în Europa, se tratează în Europa.”

„Valori europene, nu pot înțelege sensul valorilor europene. Eu cred că acolo nu există valori de familie, nu pot vorbi despre toată Europa, dar pentru ei nu mai contează familia.”

„Noi suntem singuri, cu Rusia nu, cu Europa nu, trebuie să fim cu cineva. Cultura, democrația, curățenia în primul rând, așa cred eu. – Spuneți vă rog, de unde vă informați? – Internet, televizor.”

Pe 20 octombrie curent, concomitent cu alegerile prezidențiale, va fi organizat și Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un rezultat împotrivă ar putea pune pe pauză multe din procesele care au demarat odată cu inițierea negocierilor de aderare. Practica arată că țările care au votat împotriva aderării la referendumuri, precum Norvegia și San Marino nu au devenit ulterior state membre UE. 

LILIA ZAHARIA, expert în dezinformare: „Propaganda și sursele de dezinformare, în special, cele venite de la Kremlin ne intoxică cu acele mesaje că Uniunea Europeană este, de fapt, un haos pentru Republica Moldova, că moldovenii vor fi, de fapt, sclavii Uniunii Europene, că acele produse alimentare nu sunt căutate în UE. Nu avem nimic nou, sunt practic narativele preluate cam în toate campaniile electorale despre UE în favoarea Federației Ruse sau în favoarea Uniunii Vamale.”

Amintim că, Moldovei i s-a acordat statutul de țară-candidat pe 23 iunie 2022, iar în decembrie 2023 au fost inițiate negocierile de aderare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Caz ieșit din comun la Căușeni. O mamă și-a omorât copilul de cinci ani după ce ia tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie

Caz ieșit din comun la Căușeni. O mamă și-a omorât copilul de cinci ani după ce ia tăiat gâtul...

Fals: Moldova nu intenționează să deschidă Ambasadă în Kiribati

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) infirmă zvonul privind deschiderea unei misiuni diplomatice în Kiribati. „MAE stabilește relații diplomatice pentru a întări...
  sursa: cursbnm.md