fbpx
27.9 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

/VIDEO/ Nu se opresc până nu vor fi auziți. Agricultorii din Sângerei au ieșit și astăzi la protest. Reacția Maiei Sandu

Citește și:

Fermierii din raionul Sângerei nu vor înceta să iasă cu tehnica agricolă în stradă până nu vor fi auziți de autorități. Aceștia cer în continuarea compensații, combustibil mai ieftin și preț mai mare la vânzarea produselor agricole.

„Tot ceea ce se aduce în țară și se dă agricultorului, îngrășământul, motorina, piese, tractoare, utilaje, totul vine din Europa cu prețuri adăugate în cap încă un preț, dar când ajunge agricultorul să-și vândă cerealele la prețul măcar de sini cost, pe noi nu ne aude nimeni, pe noi nu ne aude nimeni, dacă nu vreți să-l vindeți cu cât propunem noi, 2.20, o să stați cu el în depozit că noi o să aducem de la Ucraina.”

Fermierii spun că sunt pregătiți să continue protestele până când guvernul va fi de acord cu cerințele lor.

„– Cât timp doriți să mai protestați? Până nu o să se hotărască întrebările, problemele noastre care stau la ordinea de zi, până nu se hotărăsc problemele nu plecăm. Am în stocuri producție agricolă, am sperat că o să fac un ban și ceva să mai fac niște investiții, dar la moment am în jur de 200 și ceva de floarea soarelui și stau în depozite, preconizam un preț care cât de cât, acuma milioane am pierdut la floare.”

„Dacă prețul lor este mic de unde să mă achite pe mine, am acasă 3 copii și trebuie întreținuți, fără credite, trebuie achitate cu ce. Realitatea care este la ziua de azi, salariu de 5000 de lei să întrețin familia nu pot, sunt multe care trebuie de spus, dar noi nu ne descurcăm.”

Aflată într-o vizită în nordul țării, Maia Sandu a comentat că autoritățile sunt într-un continuu dialog cu fermierii, doar că în acest context trebuie să se țină cont și de posibilitățile reale ale statului.

MAIA SANDU, președinta Republicii Moldova: „Eu înțeleg că există un dialog constant între guvern și reprezentanții fermierilor, reprezentanții asociațiilor care sunt în stradă și protestează. Sper să se găsească niște soluții care să satisfacă, cel puțin parțial așteptările, dar în același timp, să țină cont de posibilitățile reale pe care le are statul și guvernul astăzi. E nevoie să continue discuțiile”.

Amintim că, astăzi, 20 iunie, ministrul Vladimir Bolea a fost la Bruxelles unde a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru  a discuta despre  impactul negativ al războiului din Ucraina asupra sectorului agrar din Republica Moldova. Tot astăzi, după o discuție cu fermierii din PMAN, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții, inclusiv la partenerii europeni, pentru a fi alături de agricultori.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 COMENTARII

  1. Chiar multe doresc sigur ca daca nu vor fi ei nu vom avea piine si altele din agricultura dar ei nu platesc nici un impozit la stat tot lumea noastra le plateste si pentru arat semanat si altele haideti sa fim oameni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md