fbpx
20.9 C
Бэлць
vineri, septembrie 6, 2024

/VIDEO/ Oamenii care locuiesc pe fundul mării. Stâncile milenare din satul Druța te cuceresc prin frumusețea lor

Citește și:

Satul Druța din comuna Pociumbeni, raionul Rîșcani este o localitate ce se află la distanța de aproape 200 de km de Chișinău. Ceea ce impresionează sunt stâncile milenare şi râul Ciuhur, care curge alene. Ciuhurul sau Şihorul, cum îi mai spun oamenii locului, este un afluent al Prutului. Reciful de lângă satul Druţa, deşi nu e unul mare, încântă. Acesta are o suprafaţă de 100 de hectare, o lungime de un kilometru de la Sud spre Est şi atinge înălțimea de peste 70 de metri.

ION MUNTEANU, locuitor al satului Druța, „Aici unde noi trăim e fund de mare – Marea Sarmatică. Sâncile acestea nu s-au format din erupții vulcanice, dar sunt depuneri de corali, nisip adus de apă, moluște, scoici. Sus pe stâncă conducerea primariei care a fost, sovetul sătesc, impreună cu cârmuirea colhozului au dezvelit o bucată de stâncă ca să ia piatră de deasupra, să facă carieră și când au răscolit pământul au văzut urme de așezare omenească.”

Priveliștile și atmosfera din zonă este una unică.

ION MUNTEANU, locuitori al satului Druța, „Avem stânci, deasupra stâncilor avem un locuțor format din depuneri atmosferice, pădure din pin, se poate de odignit acolo. Turișii pot să se oprească la odihnă, e pădure de pin, aer curat.”

Oamenii de aici de la mic la mare își cunosc obiceiurile. În satul Danu fetele dansează „Dansul Prosoapelor”, un obicei care ține în mare parte de ritualurile de nuntă.

NICOLETA RUSU, elevă, „Specific moldovenilor este să-și întâlnească oaspeții cu sare, pâine și vin pentru că astfel noi arătăm tot respectul și căldura cu care îi primim în casele noastră. Dansul prosoapelor este un dans unic pentru noi și foarte specific. Fetele joaca cu câte un prosop moldovenesc, brodat, moștenit din strămoși. E un dans specific neamului moldovenesc.”

Iar pentru a impresiona turiștii cu bucătăria tradițională în cadrul Proiectului „Stâncile Prutului” va fi editată o carte în care se vor regăsi cele mai autentice preparate culinare.

GALINA RUSU, bibliotecară în satul Druța, „S-au făcut vizite pe la casele persoanelor mai învârstă, am văzut că din bucătăria tradișională face parte borșul cu pește și crupe. În afară de borșul cu crupe sunt sarmalele cu crupe din foi de viță de vie și hrean. Puiul umplut, mai bine zis, ziama cu puiul umplut și din copturi, gogoșii pufoși.”

Informații despre cazare, locurile care pot fi vizitate, unde vor putea gusta din bucatele tradiționale zonei, turiștii le vor putea afla în cadrul centrului de informare pentru turiști, deschis în biblioteca din localitate.

GALINA RUSU, bibliotecară în satul Druța, „Biblioteca va fi un centru de informare turistica unde turiștii vor primi informații despre legendele satului, cazare – unde vor putea să se cazeze, vor primi îndrumare cum să ajungă în labirintul stâncos, despre meniul principal.”

Proiectul „Crearea traseului eco-turistic „Stâncile Prutului” în raioanele Edineţ, Râşcani şi Glodeni” va fi implementat până la sfârșitul anului 2023. În cadrul acestuia va fi dezvoltată o ofertă ecoturistică integrată, utilizând experienţa poloneză şi fortificând implicarea membrilor a 12 comunităţi rurale, câte patru din fiecare raion. Proiectul este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului „Asistenţa poloneză pentru dezvoltare 2021” și implementat de Fundația Terra Humana din Polonia, în parteneriat cu AO Moștenitorii din Republica Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat în raionul Sîngerei

Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat pe un teren agricol din satul...

/VIDEO/ Locuitorii din Horodiște așteaptă o toamnă bogată și cu multe ploi

„Așteptăm ploi, dacă nu plouă e gata, nu se poate ara pământul, nu se poate face nimic, lucrările nu...
  sursa: cursbnm.md