fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, septembrie 8, 2024

/VIDEO/ Pestă porcină la Sîngerei. Oamenii: nu este niciun control

Citește și:

Un focar de pestă porcină africană a fost identificat într-o fermă comercială din raionul Sîngerei.

 „Eu consider că întreprinderea de veterinărie nu-și face lucrul complet, nu merg cu vaccinarea, cum era înainte. Veneau și puneau și la găini și tot, dar acum nu se aude nimic. Eu sunt nevoit să cumpăr, pentru că eu nu cresc acasă. Eu nu cred că în magazin va nimeri ceva otrăvit, se folosește multă lume și trece laboratoare.”

„Nu prea procur carne, pentru că o am acasă, avem a noastră acasă, o creștem. Avem grijă, dar ne străduim, dar ne străduim mai puține medicamente, ca să fie mai ecologic. Boli sunt, dumneavoastră cum vă protejați ograda? – Dumnezeu ne protejează.”

„În primul rând e căldură, în al doilea rând nu știu cu ce-i hrănesc. În aș treilea rând cred că medicina, este rău supravegheat, atâta tot. În primul rând trebuie să funcționeze medicina, farmaciile veterinare trebuie să lucreze, trebuie să-i verifice, dar ei nu-i verifică sau se fac că-i verifică.”

„Eu nu prefer carnea de porc, eu prefer doar carnea de pasăre, de casă, de asta nu folosesc porcina. Ne protejăm, că trebuie să mâncăm carne de casă, de pasăre, că asta e cea mai bună.”

Cetățenii sunt rugați să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate

ALEXANDRU MANCIU, director general adjunct, ANSA: „Imediat, pe data de 22 deja au fost informate toate autoritățile locale, a fost convocată comisia pentru situații excepționale, care deja a examinat situați a și a aprobat un plan de măsuri menit să combată și să lichideze acest focar. Însăși măsurile de lichidare se aplică nemijlocit în focar, care este ferma respectivă, dar, totodată a fost stabilită zona de supraveghere cu raza de 3km, unde intră evident ți o parte din orașul Sîngerei, cât și o zonă de supraveghere de 10km.”

Oamenii sunt îndemnați să fie precauți cu animalele din gospodării

„În aceste două zone urmează a fi efectuat recensământul animalelor, totodată, persoanele care dețin porci din aceste zone sunt îndemnate să respecte acele cerințe minime de securitate, să-și spele mâinile atunci când merg să-și hrănească porcii, să schimbe încălțămintea când merg la ei, să nu admită accesul persoanelor străine. Sunt îndemnați de a nu-și hrăni animalele cu cereale proaspăt recoltate sau iarbă proaspăt cosită.”

Pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 13 focare de PPA, dintre care 7 la porcii domestici și 6 la mistreți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md