fbpx
22.6 C
Бэлць
joi, septembrie 19, 2024

/VIDEO/ Peste 100 de mii de lalele dintr-o seră din Glodeni vor ajunge în curând în florăriile din țară. Prețul a crescut față de anul trecut

Citește și:

Serele din nordul țării au prins culoare. Albe, galbene, roz sau roșii, toate lalelele au înflorit și își așteaptă cumpărătorii în magazinele specializate din țară sau direct la producători. Prețul florilor de primăvară a crescut cu 20 la sută în acest an.

Familia Caletnic din satul Sturzovca, raionul Glodeni, cresc flori în seră de aproape 10 ani. Anul acesta va distribui în magazinele din țară, de sărbători, peste 100 de mii de lalele – de 2,5 ori mai multe decât anul trecut.

„Avem aproximativ 25 de specii. Strong Live, Strong Gold, Barcelona Beauty, Barcelona, Fabia, Fabia, Cacherela, Peony-shaped. Acest soi se numește Gabriela. Este roz delicat și foarte drăguț. La mare căutare în buticuri. Acesta este al doilea an când creștem acestă floare”, susține Irina Caletnic, locuitoare a satului Sturzovca, raionul Glodeni.

În acest an o lalea procurătă direct din sera producătorului costă cu doi lei mai mult decât anul trecut. Florarii spun că dacă iarna ar fi fost mai geroasă, costul primelor flori de primăvară ar fi putut fi și mai mare.

Anul trecut era între 8 și 10 lei. Anul acesta vom păstra între 10 și 12. Ne încălzim cu cărbune. Anul trecut am numărat 100 de tone, iar dacă anul acesta voi cheltui 60 sau 70 de tone, voi înregistra aceleași cheltuieli ca anul trecut”, susține Irina Caletnic.

Până văd florile înflorite, muncitorii îngrijesc de ele timp de aproape trei luni.

30-40 cm schimbăm solul pentru a face laleaua mai frumoasă. Trebuie să fie cald. Inițial, începem să creștem temperatura încet. Mai întâi 9 grade, apoi 10, 12, 15. Păstrați întotdeauna solul umed. Nu trebuie să fie prea udată, nu uscată, ci umedă”, declară antreprenoarea.

Pe lângă lalele, pentru Ziua Sfântului Valentin și Ziua Internațională a Femeii, Irina a plantat și alte flori în sere.

„Aici avem cyclamen-ul. Aceasta este o floare de primăvară. Aproximativ 6.000 de bucăți avem aici. Avem și aici geranium. Aproximativ 4 mii de flori”, susține Irina.

În seră lucrează aproximativ 10 persoane. Oamenii spun că își iubesc muncă.

„Este o plăcere să lucrezi cu ele, sunt diferite. Eu, tai bulbul și îl lungesc. Florile continuă să fie ambalate. Nu este o muncă foarte dificilă, dar este responsabilă. Trebuie să ai grijă să nu se rupă floarea”, susține una din muncitoare.

Florile tăiate î-și așteaptă cumpărătorii într-un frigider special pe care familia l-a construit anul acesta.

Aici vom depozita lalelele și alte flori – eustoma, crizantema și ce vom mai cultiva. Nu există, încă, nicio instalare aici. Aceasta ar trebui să fie adusă săptămâna aceasta, sau săptămâna viitoare. Până acum nu a fost nevoie de ea pentru că nu au fost prea multe lalele. Și aici ar trebui să fie și rafturi”, a mai spune Irina Caletnic.

Lalelele din sera familiei Caletnic vor ajunge în florăriile din toate orașele din nordul țării, dar și din capitală. Florile aromate sunt vândute angro la prețul de 12 lei bucata.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Dunărea se ridică în Ungaria. Locuitorii stivuiesc saci cu nisip

Nivelul Dunării din Budapesta a crescut considerabil în ultimele zile. Premierul Viktor Orban a avertizat că apele vor atinge...

/VIDEO/ Mâncăm tot mai mult din import. Suprafețele cultivate cu legume s-au redus în ultimele două decenii de trei ori

Suprafețele de legume cultivate în câmp deschis s-au înjumătățit în ultimele două decenii. Verile secetoase și lipsa sistemelor de...
  sursa: cursbnm.md