fbpx
14.5 C
Бэлць
duminică, septembrie 22, 2024

/VIDEO/ Rîșcani: Către o comunitate activă și un grad de implicare mai mare în rezolvarea problemelor din regiune

Citește și:

În raionul Rîșcani au fost create mai multe grupuri de inițiativă. Membrii acestora au fost instruiți, iar ulterior unii au inițiat înregistrarea asociaților obștești pentru a atrage fonduri, care i-ar ajuta să rezolve mai multe probleme din localitate, dar și să mobilizeze oamenii pentru o mai bună implicare în viața comunitară. Responsabilizarea și capacitatea societății civile din regiune a fost posibilă grație Proiectului EU4Accountability, finanțat de Uniunea Europeană.

După ce i-au instruit, membrii Asociație “Baștina” vor fi cei care vor ghida reprezentanții grupurilor de inițiativă în activitățile pe care le vor inițiat pentru o mai bună guvernarea locală.

Aurora Serediuc, președinta AO “Baștina” Rîșcani: „La implementare deja am avut un bun parteneriat cu Asociația Obștească “Dor de Rîșcani”, o asociație nouă creată în Rîșcani și noi fiind cu experiență, am mers împreună la implementarea acestui proiect. În proiect am inclus 5 grupuri de inițiativă din 5 localități: Pociumbăuți, Văratic, Zăicani, Hiliuți și Struzeni. ”

În rezultatul celor 8 activități realizate, 20 de persoane au fost instruite și au inițiat un dialog între grupurile de inițiativă și APL-uri. Totodată, 2 ONG-uri au fost dotate cu echipament tehnic pentru a eficientiza implicarea comunității în soluționarea problemelor locale. Cele 5 grupuri de inițiativă din regiune au aplicat cunoștințele la modul practic. Valoarea proiectului a fost de 194 de mii de lei.

Aurora Serediuc, președinta AO “Baștina” Rîșcani: „Astfel, la Fondul pentru Tineri, cinci grupuri de inițiativă au înaintat 7 proiecte. Evident, nu toate au câștigat. Dar grupurile de inițiativă care au implementat în localități la Fondul pentru Tineri, implicând și ei la rândul lor alți pedagogi, alți oameni din instituții, locuitori din comunități, au văzut acea autoritate care capătă grupul de inițiativă, au văzut acel impact pe care îl au în comunitate și au fost destul de mulțumiți.”

Printre cei care au accesat granturi în urma instruirilor, se numără și grupul de inițiativă din satul Hiliuți.

Doina Beliban, învățătoare clasele primare Gimnaziul Hiliuți, membra grupului de inițiativă: „ Probleme care ne dor în localitate sunt foarte multe, dar noi am încercat să punem accent mai întâi în Gimnaziu și apoi să ieșim înafară. Ne-am dorit ca să modernizăm, să înnoim inventarul sportiv la elevi, ca să participe cu interes nu numai la lecții, dar și la diverse activități sportive.”

„Este foarte important pentru că noi trebuie să fim antrenați și pregătiți fizic în orice moment. Volei și tenisul de „masă, asta pentru mine este foarte super, eu mă ocup și îmi place foarte mult.”

O altă activitate realizată de către unul dintre grupurile de inițiativă, a fost inaugurarea Casei Cărții “Iacob Burghiu” din satul Zăicani. Un eveniment care a mobilizat o localitate întreagă, de rând cu administrația publică locală, care a oferit din buget aproximativ 10 mii de lei în acest sens.

Daniela Ciubară, director Casa de Cultură Zăicani: „În cadrul activității am încercat să păstrăm și să promovăm personalitățile din localitate, personalitățile notorii plecate din localite. Comunitatea s-a implicat activ la realizarea acestei activități. Au contribuit activ în modul în care și cum au putut: financiar, la organizarea și aranjarea spațiului unde a avut loc activitatea de bază.”

Victor Tăbârță, primarul satului Zăicani: „Este foarte important ca să avem un grup sau chiar și mai multe grupuri de inițiativă, pentru ca fiecare persoană să contribuie cu idei și să arate problemele care sunt și trebuie de rezolvat pe teritoriul localității. Crearea grupurilor de lucru este din motiv ca să fie organizate ONG-uri ca să putem participa la mai multe proiecte, chiar și cu valoare mică, dar cu rezultate frumoase care ar fi binevenite pentru toți locuitorii din satul nostru.”

Beneficiarul instruirilor din cadrul proiectului EU4Accountability este și  Lorenții Lisevici, liderul grupului de inițiativă din satul Pociumbăuți. Acesta a devenit în toamna anului 2023, primarul localității, iar succesul a fost obținut, spune edilul, grație cunoștințelor și abilităților în urma instruirilor de care a beneficiat.

Lorenții Lisevici, primarul satului Pociumbăuți: „La ce ne-a ajutat? La ceea ca să facem un pas înainte, să ne dezvoltăm, să vedem lumea reală, fiindcă față de alte primării, față de alte sate suntem puțin rămași mai în urma lor. Sper că ceea ce mi-am pus în plan în acești patru ani de zile să se îndeplinească. O porțiune de drum asfaltat, că dacă ați văzut, pe care parte nu ai intra, numai drum de variantă albă, Casa de Cultură, restul drumuri prin sat ce mai trebuie făcute, iluminare stradală, pe care lumea o cere, selectarea gunoiului.”

În satul Vasileuți societatea civilă și grupul de inițiativă și-a propus să implementeze bugetarea participativă.

Irina Ivanov, administratoarea AO „Perspectiva Satului” sat. Vasileuți: „Noi ne-am dorit ca comunitatea cumva să se implice în rezolvarea unor probleme care sunt în comunitatea noastră, în localitatea noastră și să se implice în bugetarea participativă. Suma finanțată este de 5290 euro, apoi aprobând regulamentul privind bugetarea participativă, Primăria a alocat o sumă de aproape 20 de mii de lei și deja contribuția populației a fost aproape 22 de mii de lei.”

În urma ședințelor organizate cu locuitorii satului, s-a decis renovarea și instalarea unei porțiuni de gard în jurul cimitirului.

Anastasia Repeha, membra grupului de inițiativă sat. Vasileuți: „În timpul colectărilor de fonduri voluntare pe care le-am realizat, noi am creat pliante. Adică noi mergeam la oameni cu o informație deja pregătită. Oamenii știau ce se vrea de la ei, cu ce întrebare se apropie voluntarul, ce situație este, noi despre toate le vorbeam. Iar așa cum noi în sat ne cunoaștem reciproc, nu a fost deloc greu. Oamenii erau receptivi, iar cui îi era interesant, veneau cu mai multe întrebări către noi.”

Marina Bordeina, primara satului Vasileuți: „Primăria și consiliul comunal, de comun acord susținem această asociație a tinerilor. Consiliul comunal a aprobat un document oficial care va permite participarea financiară în cadrul tuturor proiectelor acestei organizații de tineret, este vorba de un regulament de co-finanțare.”

Și locuitorii satului Borosenii Noi s-au putut bucura de impactul proiectului Eu4Accountability.

Ana Tutunaru, manager de proiect AO „Speranța”: „Am făcut mai multe instruiri. Vă spun că la acest instruiri au fost prezente până la 30 de persoane, am făcut instruiri și cu comunitatea, și cu grupul de inițiativă, și aici s-a vorbit foarte mult despre bugetarea participativă, de aici s-a hotărât ca să participăm și la ședințele consiliului, unde să aducem niște propuneri, niște recomandări la deciziile luate de consilieri. Și am fost ascultați.”

În urma instruirilor, grupul de inițiativă a identificat mai multe probleme la nivel local. Pentru a rezolva problemele identificate în grădinița din sat oamenii din  au donat peste 40 de mii de lei.

Anastasia Trihuc, membra grupului de inițiativă sat. Borosenii Noi: Noi am încercat să punem accent la grădiniță, pentru că de aici pornește viitorul nostru. Prin voluntariat iată niște bănci am procurat, panou informativ, unde părinții când aduc copiii la grădiniță au informația despre ce se petrece în grădiniță, cu ce se ocupă copilul. De asemenea, am făcut și diferite lucrări din materiale reciclabile.”

Alina Buinovschi, membra grupului de inițiativă: „Vă spun cinstit chiar foarte mult mi-a plăcut să particip la acest proiect, într-adevăr contează, ca cetățean al acestui sat vreau să rămân în continuare să locuiesc aici, și clar lucru că vreau ceva schimbări, vreau să fie frumos în sat, cât și aici la grădiniță.”

Primăria a venit cu o contribuție de 10 mii de lei. 

Eugeniu Rîbac, primarul satului Borosenii Noi: „O să facem și un consiliu al tinerilor, unde cu acești părinți am început și alte activități. Noi, ca administrație publică locală ce-o să depindă de noi, suntem gata să punem la dispoziție și în colaborare o să prindem lucruri bune, proiecte bune, ca să ne dezvoltăm, ca să ne afirmăm.”

În cadrul Proiectului EU4Accountability – Societatea Civilă pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, implementat în zece localități din raionul Rîșcani, a fost alocat un buget de 53 de mii de euro, din fondurile Uniunii Europene.

Proiectul „EU4Accountability”- Societatea civilă împuternicită pentru o mai mare responsabilitate socială în Moldova, se desfășoară în perioada 2022-2024, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de European Association for Local Democracy, European Partnership for Democracy și People in Need Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Sute de seniori s-au întâlnit azi la Bălți la Bunica și Bunelul Fest. Cine sunt câștigătorii titlului Mrs. Bunica și Mr. Bunelul

Cea de a șaptea ediție a festivalului Bunica și Bunelul Fest a adunat sute de seniori la Bălți. „Este foarte...

Zelenski spune că nu a primit încă permisiunea SUA și Marii Britanii de a lovi ţinte din Rusia cu rachete occidentale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că încă nu a primit „permisiunea” din partea Washingtonului şi a...
  sursa: cursbnm.md