fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, septembrie 8, 2024

/VIDEO/ Tot mai multe persoane, în plasa escrocilor. Ce știu bălțenii despre „ruda implicată în accident”

Citește și:

În ultima perioadă s-a atestat o creștere semnificativă a cazurilor de escrocherie cunoscute sub denumirea de „ruda implicată în accident”. Aceste escrocherii implică apeluri telefonice în care escrocii pretind că sunt avocați, polițiști sau chiar rude ale victimelor, afirmând că o rudă apropiată a fost implicată într-un grav accident de circulație și că este nevoie urgentă de bani pentru acoperirea unor costuri medicale sau pentru evitarea unor consecințe legale.

„M-au sunat. Eu le-am zis că la mine numărul se arată, iar ginerele este polițist, el repede te va găsi.”

„I-au sunat ficei mele, eu am oprit-o pentru că mie îmi trecea prin cap. Eu vin într-o seară acasă, mă uit la ea, ceva nu e în regulă. A doua seară fix așa. A treia seară sună telefonul, eu îi zic, ian dă mie receptorul, eu le zic, eu am scris numărul și merg chiar acuma la poliție, ce schemă mai este și asta, ce escrocherie.”

Bălțenii spun că cel mai important este păstrarea calmului, pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

„Trebuie de sunat la linia fierbinte. De telefonat acea rudă, să afli dacă e corect. Așa simplu așa bani să arunci, trebuie nu știu cum să fii. Trebuie să te gândești înainte să dai acești bani.”

„Da, am auzit, am auzit, sună, se prezintă că iată careva rude au nimerit în accident, trebuie urgent de închis cazul. În primul rând, trebuie de sunat familia. Am avut un astfel de caz aproape de aici, cunoștințe.”

„Știți, oamenii intră în panică atunci când primesc un telefon în care li se spune că o rudă a avut un accident, dar trebuie să vă reveniți în simțiri și să vă controlați.”

„Primul lucru de făcut este să suni ruda cea mai apropiată a acelei rude, cred că da. Să aflăm dacă este reală. Sunați acea rudă la telefon, toată lumea are telefoane mobile acum și apoi decideți, da, și ieșiți din acea situație.”

În cazul în care cineva primește un astfel de apel, este important să noteze cât mai multe detalii posibile despre apelant și să informeze imediat poliția.

Gloria COSTEA, subofițer superior de sector IP Bălți: „Poliția din Bălți desfășoară activități intense de prevenire a escrocheriilor. În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere a escrocheriilor a unei scheme frauduloase în care presupușii escroci pretind fals implicarea unei rude într-un accident rutier pentru a solicita sume de bani. Poliția reiterează că este important ca cetățenii să fie extrem de precauți în astfel de situații și să verifice întotdeauna informațiile prin contactare directă a rudelor implicate sau prin intermediul poliției.”

Acum 5 zile, o femeie din Chișinău a căzut în plasa escrocilor și a transmis 15 000 de euro, iar în timpul transmiterii celei de-a doua tranșe, oamenii legii au reținut doi suspecți.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md