fbpx
28.9 C
Бэлць
vineri, septembrie 27, 2024

/VIDEO/ Uzină de beton „fără autorizație”. Proprietarul s-a ales cu dosar în judecată

Citește și:

Un om de afaceri din nordul țării a investit peste jumătate de milion de euro în construcția unei uzine de beton, care activează clandestin, de aproape doi ani, pe teritoriul orașului Edineț. Uzina a devenit mărul discordiei în localitate. Cum s-a ajuns aici vă spunem în ancheta ce urmează.

„- Voiam să întreb, aici se face beton? Da. – Dar el aici se face, la Edineț? Da el aici se face. – Aici pe loc? Da.”

Uzina de beton este amplasată pe teritoriul fostei ferme piscicole din localitate, la zece metri distanță de lacul Moldavskoe și doar 25 de metri de casele oamenilor.

Construcția acesteia a început în 2022, iar câteva luni mai târziu, potrivit oamenilor, a început să producă beton. În ziua când am ajuns acolo, pe teritoriu se lucra. Am mers după unul dintre camioanele care a ieșit de pe porțile uzinei și am ajuns la un locuitor al orașului Edineț, care desfășura lucrări de construcție în gospodărie.

Primarul localității, Constantin Cojocaru afirmă că uzina a fost construită în lipsa  avizelor necesare și activează ilegal.

CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: „Ei au venit la primărie să le ofer o autorizație de construcție. Le-am spus că cum aduc avizul de la ecologie, le permit, conform inspectării făcute de lucrători mei pe domeniul construcției, totul arăta că, în rază imediat apropiată, este o casă de locuit. Și acest lucru m-a făcut să solicit un astfel de aviz. Un astfel de aviz, până în prezent, nu a fost prezentat. Consecutiv, noi am încercat de câteva ori să solicităm intrare înăuntru ca să vedem dacă într-adevăr așa sau nu. Vedem doar ce este după gard.”

La 14 iulie, Agenția pentru Protecția Mediului a informat toate părțile cu privire la refuzul de a elibera o autorizație de mediu pentru proiectarea și amplasarea instalației de betoane, adică instalația este interzisă. În urma controalelor efectuate de către inspectorii de mediu, utilajul de pe teritoriul fabricii lucra.

ANDRIAN ROTARU, Șef la Inspecția pentru Protecția Mediului Edineţ: „Noi menținem la control această situație, inspectorii permanent, se deplasează în teritoriu. Nu negăm faptul că au existat cazuri, când am fost martorii oculari, când pe teritorii circulau autospeciale, iar unele din ele erau parcate sub buncărele de producere mortarului, toate acestea sunt atestate. La moment, agentul economic este citat pentru a ne da explicații de ce, anume, sunt desfășurate aceste activități.”

Am mers să discutăm despre situația creată cu Anatolii Gaidamașciuc, cel care a construit uzina. Inițiat omul de afaceri a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord.

„Discutăm tet-a-tet, dar nu cu cameră. – A, ok, atunci ieșim afară. Nu, dar față în cameră nu vreau să vorbesc. – A, ok, vorbim fără cameră. – Lăsați camera, lăsați telefonul și discutăm.”

După mai multe zile în care am insistat să primim răspunsuri la întrebările noastre, antreprenorul a acceptat să ne vorbească. Potrivit lui doar utilajul pentru această uzină de beton a costat peste jumătate de milion de euro, bani obținuți dintr-un proiect european.

ANATOLII GAIDAMAȘCIUC, administratorul SRL „Blex Grup”: „Această uzină a fost procurată cu un suport a unui program european. A fost finanțată de bani europeni prin programul Yield for Business. – În totalitate? La procurarea utilajului. Deja la devamare, la taxele vamale, la amenajarea teritoriului, la procurarea teritoriului, au fost banii întreprinderii. Valoarea proiectului acestui european este în jur la jumătate de milioane de euro.”

Conform datelor oficiale, uzina de beton din Edineț a fost construită de SRL „Siatrend”, firmă fondată și administrată de către Anatolii Gaidamașciuc. Firma activează din 2017 și își are adresa juridică în mun. Bălți.

Administratorul firmei neagă că uzina ar activa, potrivit lui pe teritoriu au loc lucrări de verificare a echipamentului. Mai mult, omul de afaceri se arată convins că în scurt timp va primi autorizația de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului. Acesta, însă, a ezitat să ne spună de ce nu a solicitat autorizația înainte de a începe construcția uzinei.

ANATOLII GAIDAMAȘCIUC, administratorul SRL „Blex Grup”: „La uzina de la Edineț am ajuns la o problemă de obținerea avizului mediului. S-au depus cererea de obținere avizului mediului după ce au trecut mai mult timp, încă nu l-am primit, este în proces de astea și mă împiedică să pornesc în totalmente activitatea. Deci la moment nu se desfășoară acolo activități? Bun, sunt ceva pregătiri pentru lucru, se pregătesc lucrătorii, se instruiesc lucrătorii pentru producerea betonului, tot este necesitate de un timp de pregătit ca să avem și oameni corespunzători.”

Locuitorii din zonă au bătut alarma imediat ce au realizat că această construcție ultramodernă nu are nimic în comun cu o fermă piscicolă, așa cum credeau inițial. Potrivit lor, uzina a fost construită în ciuda prevederilor legale și le dă multe bătăi de cap.

„Nu sunt dealuri? Taman aici unde oamenii trăiesc, pe strada noastră puțină lume este, toți se duc și au rămas câțiva oameni și pe aceea vrea să-i omoare.”

„Mașinile claxonează, ceva cade. – Nu este liniștit, proces de lucru. Seara zgomotul se intensifică, uneori chiar și copiii se sperie. Lucrează în permanență, mașinile iese de pe teritoriu, acolo se desfășoară o construcție în centrul orașului și tot betonul este de aici, noi vedem aici cine și unde se duce.”

„Este zgomot mare și în afară de aceasta este colb când ei descarcă mașinile, vine spre noi mai ales când este vânt, sunt câteva case și repede ajunge la noi. Se mai duceau și la pescuit câteodată, treceau pe la marginea iazului și se duceau la roată, pe centură, era deschis acolo, acum ei au închis totul.”

„El nu are dreptul să facă aici beton, nu are dreptul să ne facă viața mizerabilă. În primul rând, aceasta este o luptă pentru sănătatea noastră. Nu ar fi fost o problemă dacă aici ar fi existat fie o fabrică de dulciuri, fie o fabrică de pantofi. Aceasta este o fabrică care nu ar trebui să fie lângă oameni.”

MIHAI ZAIM, activist civic din mun. Edineț: „Din toate punctele de vedere, suntem deranjați de construcția unei uzine. Când iarăși au fost nenumărate plângeri la primărie, mi s-au spus că uzina nu lucrează, că nu s-au emis careva acte permisive pentru ca uzina să lucreze, dar de nenumărate ori noi venim și vedem că, într-adevăr, mașinile se încarcă, pleacă, adică uzina lucrează.”

Inspectoratul Pentru Protecția Mediului s-a adresat în instanța de judecată pentru a obliga agentul economic să le permită accesul pe teritoriul uzinei. Pe 4 iunie 2024, Judecătoria Edineț a emis o decizie care prevedea aplicarea unei amenzi administratorului SRL „Siatrend”, Anatolii Gaidamasciuc, în mărime de 10000 de lei, cu privarea dreptului de a-și desfășura activitatea timp de patru luni. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel și este în examinare.

Redacția portalului de știri tvn.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în acest material.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Trași pe dreapta și sancționați pentru că nu au acordat prioritate pietonilor

„M-am uitat că stați acolo, din partea aceea și m-am șocat. – Permisul și certificatul de înmatriculare vă rog....

/FOTO/ Ofițerii CNA și procurorii din Bălți au efectuat percheziții la Chișinău

Mai multe percheziții au fost efectuate astăzi de ofițerii CNA și procurorii din Bălți într-un dosar pornit pe fapte...
  sursa: cursbnm.md