fbpx
16.3 C
Бэлць
vineri, mai 3, 2024

Aderarea la UE a Moldovei ar putea depinde de rezolvarea conflictului din Transnistria. Maia Sandu: „Putin ar avea drept de veto”

Citește și:

Maia Sandu a declarat marți, la Kiev, într-o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski și Charles Michel, că în situația în care Republica Moldova nu va putea deveni stat membru al UE din cauza conflictului transnistrean nerezolvat, atunci „Putin va avea drept de veto în Moldova”, transmite News.ro, care citează NewsMaker. Cu toate acestea, într-o declarație anterioară, Maia Sandu a spus că soluționarea diferendului nu se află printre condițiile impuse de Bruxelles pentru aderare, transmite Digi24.ro. 

„Ar fi greşit să spunem că, atâta timp cât conflictul nu este rezolvat, nu putem face parte din UE. Pentru că, în acest caz, Putin ar avea drept de veto în Moldova. Şi cred că UE nu vrea să-i acorde lui Putin drept de veto. În acelaşi timp, vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că cetăţenii beneficiază de mai multe drepturi ca urmare a aderării la UE, aşa cum beneficiază deja de regim fără vize. Iar acum, putem vedea o schimbare în structura Moldovei nu doar pe malul drept al Nistrului, ci şi pe cel stâng. Suntem încrezători că şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului vor beneficia de pe urma comerţului liber. Şi noi credem că UE nu vrea să dea drept de veto în UE”, a explicat preşedinta Republicii Moldova despre posibilitatea de aderare la UE, în situația diferendului transnistrean nesoluționat.

În septembrie, preşedinta Maia Sandu a declarat la CNN că soluţionarea conflictului transnistrean nu este o condiţie impusă de Bruxelles pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

De asemenea, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că Republica Moldova poate adera la UE fără să-şi fi rezolvat în prealabil diferendul transnistrean. Diplomatul a dat exemplul Ciprului, care a aderat la blocul comunitar având un conflict teritorial nesoluţionat. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia summit-ului Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca la 1 iunie 2023.

Comisia Europeană a recomandat luna aceasta începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, ţări care au primit anul trecut statutul de candidate la aderare, în condiţiile în care Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. Decizia urmează să fie luată luna viitoare de Consiliul European, din care fac parte liderii celor 27 de state membre.

Maia Sandu a discutat marţi la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre următorii paşi în procesul de aderare la UE. Vizita preşedintei Republicii Moldova şi a preşedintelui Consiliului European a intervenit în ziua în care Ucraina a marcat 10 ani de la începutul protestelor Euromaidan, care l-au îndepărtat de la putere în 2014 pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici şi au înscris ţara pe o direcţie proeuropeană.

„Este simbolic că în această zi marcăm 10 ani de la începutul protestelor pentru apărarea democraţiei şi libertăţii de pe Piaţa Independenţei, din centrul Kievului. Curajul de atunci al ucrainenilor a dus la prăbuşirea regimului de la acea vreme, în pofida încercării de reprimare violentă a protestelor. Am adus astăzi un omagiu eroilor ucraineni care, acum un deceniu, au luptat pentru libertate, democraţie şi integrare europeană. Şi celor care astăzi îşi apără propria ţară şi liniştea noastră”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/METEO/ Cer noros în Vinerea Mare. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 3 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...

Vinerea Mare 2024 – tradiții și obiceiuri

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, şi...
  sursa: cursbnm.md