fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 27, 2024

Centrul de Intervenție Timpurie pentru copiii cu deficiențe de auz deschis în nordul țării – Aici sunetele prind viață!

Citește și:

Copiii hipoacuzici beneficiază de serviciile unui Centru de intervenție timpurie dedicat reabilitării copiilor cu deficiență de auz, deschis în cadrul Centrului Medicilor de Familie din Bălți. Centrul a fost dotat cu echipament medical performant utilizat pentru diagnosticare și terapia verbo-tonală a micuților cu probleme de auz.

Testarea auzului, terapiile limbajului şi auzului sau atelier de dezvoltare a abilităţilor părinţilor, sunt doar câteva dintre serviciile oferite în cadrul centrului de intervenție timpurie dedicat reabilitării copiilor cu deficiență de auz.

Centrul deschis în cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz”, implementat de Asociația „AudiViz”, este amenajat și dotat cu echipament specializat, cu mobilier și cu unele elemente speciale necesare pentru realizarea activităților de screening audiologic și a terapiilor de recuperare.

În cadrul proiectului au fost procurate un dispozitiv pentru screening audiologic OtoRead Screening, 2 aparate logopedice – Verboton VT15 și un dispozitiv specializat „Globus” vocalizare și stimulare senzorială care recompensează și stimulează vocalizarea cu amplificarea semnalului de la două microfoane, în sumă de 280 mii lei.

Menționăm că Centrul Medicilor de Familie din Bălţi a alocat suma de 60 de mii de lei pentru lucrări de construcție a centrului cu fonoizolarea pereților, instalarea luminii și a căldurii în aceste încăperi, construirea unei săli de baie preconizată pentru beneficiari.

LIPSA SUNETULUI ȘI DEZAMĂGIREA PĂRINȚILOR

Copiii cu deficienţe de auz sunt de cele mai multe ori şi în imposibilitatea de a vorbi. Într-un astfel de univers al tăcerii trăiesc zeci de micuți din nordul țării.

Daniela, din oraşul Bălţi, are doi copii hipoacuzici. A fost la mulţi medici pentru a-i ajuta pe micuţi. În acest centru însă a avut parte de un complex de servicii gratuite care au schimbat spre bine starea copiilor ei.

„Vin aici cu ambele fetițe, pentru că sunt activități interesante pentru ele, dar și pentru mine. Vorbesc cu alți părinți, aflu ce probleme au alți copii. Practic nu mai am puteri și răbdare. E foarte greu să reziști, din punct de vedere emoțional”, dezvăluie Daniela. 

Ina spune că micuțul ei este activ și curios, după luni întregi de izolare în lumea lui.

„De când venim aici, Avenir este mai deschis, mai prietenos și mai curios. Îi place să se joace cu surioara lui de numai câteva luni. Este foarte energic. Noi comunicăm prin semne. El îmi arată ce vrea, unde vrea, de ce are nevoie”, explică Ina. 

Ecaterina își aduce aminte cu lacrimi în ochi de momentul în care copilul ei a auzit pentru prima dată.

„Când copilul aude prima oară, ei, ăsta e un moment care nu poate fi uşor uitat, emoțiile m-au copleșit și pe mine și pe el”, explică Ecaterina.

Ecaterina, mărturisește că băiatul ei a evoluat uimitor în doi ani. A învățat să scrie și să citească.

„Mi-am dat seama că Danu are probleme de auz mai târziu… Abia la 4 ani a început să poarte aparate auditive. A durat ceva timp până medicii au constatat că nivelul lui de auz este foarte, foarte mic. Eu am acceptat greu această idee. Cu doi ani în urmă am aflat de AudiViz și am venit la centrul lor. În câteva luni de la venirea noastră aici, Danu a învățat să citească, să scrie, să pronunțe cuvinte, dar să și comunice prin limbajul mimico-gestual”, povestește Ecaterina.

COPILUL CU DEFICIENȚE DE AUZ ȘI INTEGRAREA LUI ÎN SOCIETATE

În cadrul proiectului „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” implementat de Asociația „AudiViz”, în luna mai au avut loc două webinare cu tematica „Părintele co-terapeut în progresul și recuperarea copilului cu deficiență de auz”. Scopul acestor webinare a fost formarea competențelor necesare părinților în cazul în care copiii au deficiențe de auz.

Totodată, au fost organizate și două programe de formare „Auzul – unul dintre cele mai importante simțuri ale omului” și „Individualizarea procesului educațional pentru copiii cu  deficiențe de auz”, adresate specialiștilor din instituțiile de învățământ. Au participat 60 de specialiști din 7 instituţii de învățământ din municipiul Bălți în care învață copii cu deficiențe de auz: logopezi, profesori, cadre didactice de sprijin și psihologi.

Astăzi, zeci de copii beneficiază de sprijinul oferit de AO „Audiviz”. Alături de specialiștii de la centrul de intervenție timpurie dedicat reabilitării copiilor cu deficiență de auz și de părinții lor, zeci de micuți învață să facă față provocărilor și se pregătesc pentru o viață normală.

Grație servicilor prestate în cadrul proiectului implementat de AO „Audiviz” a fost posibilă crearea unei baze de date electronică a copiilor din mun. Bălți cu deficiențe de auz pentru a fi luați la evidență de către specialiști.

Echipa Asociației „AudiViz” este pregătită să răspundă la toate întrebările ce țin de acest subiect la numerele de telefon: 069989880 sau 068855227.

Proiectul „Intervenţia timpurie – o şansă în plus în procesul de reabilitare a copilului cu dizabilități de auz” este implementat de Asociația „AudiViz” în parteneriat cu IMSP „Centrul Medicilor de Familie municipal Bălți” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Valoarea totală a proiectului este de 49903 de mii de euro.

Acest material este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a A.O. „AudiViz” şi nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md