Critici dure din partea reprezentanților opoziției extraparlamentare la adresa partidului de guvernare, după ce Curtea Constituțională a permis reprezentanților ex-partidului Șor să participe la alegeri. Potrivit opoziției extraparlamentare, situația putea fi evitată, dacă guvernarea s-ar fi adresat mai devreme la Curtea Constituțională pentru a cere verificarea constituționalității formațiunii. De cealaltă parte, reprezentanții PAS spun că ieri, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Electoral care indică expres cine sunt subiecții asupra cărora este aplicată interdicția de a candida la alegeri, notează IPN.

Ieri, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Electoral prin care este interzisă participarea la alegeri a persoanelor care au statut de învinuit, bănuit sau inculpat, au fost excluse anterior din cursa electorală urmare a încălcării principiului transparenței sau se află în lista sancțiunilor internaționale. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituțională a permis reprezentanților partidului declarat neconstituțional să participe la alegeri. Președintele Partidului Schimbării spune că vina pentru situația creată aparține Curții Constituționale care n-a explicat ce se întâmplă cu liderii unui partid declarat neconstituțional.

„Eu m-am așteptat de la Curtea Constituțională să explice cum se execută această hotărâre, nu să spună doar că se lichidează o persoană juridică. Cu 1000 de membri, în trei zile, poți înregistra ușor un alt partid. Curtea nu i-a exclus din viața politică pe Ilan Șor, pe Marina Tauber. Ce au făcut ei? Foarte repede au creat clone, Șansa, Renaștere, candidați independenți – o droaie. Și Parlamentul a venit să compenseze acest vid creat de Curtea Constituțională. Tot e vina Curții, ea trebuia să explice care sunt consecințele pentru persoanele fizice fondatoare a partidului”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același context, Fadei Nagacevschi, vicepreședintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei spune că judecătorii Curții au luat decizia corectă, bazându-se, inclusiv, pe un draft al opiniei Comisiei de la Veneția la acest subiect.

„Draftul avizului Comisiei de la Veneția era deja pe coridoarele puterii și se știa că avizul nu este unul bun în privința legii care modifica Codul Electoral. Pe intern, Curtea Constituțională n-a urmat voința politică a guvernării. Însă pe extern, Curtea Constituțională a restabilit atitudinea adecvată în relațiile cu Comisia de la Veneția. Domnica Manole a fost delegată în calitate de membru al Comisiei de la Veneția. Trebuie ea să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, fiind membru acolo?”, s-a întrebat vicepreședintele PDCM, Fadei Nagacevschi.

„Toată această rușine a pornit de la incompetența crasă a Parlamentului Republicii Moldova și o mare neglijență în privința timpului când s-a acționat. Trei ani am așteptat ca partidul de guvernare să depună o sesizare la Curtea Constituțională privind declararea acestui partid neconstituțional. S-a tărăgănat extrem de mult și i s-a dat timp acestui grup să se întărească și să crească în sondaje. I s-a permis acestui partid să facă ce vrea în cadrul alegerilor din Găgăuzia și Bălți, și de fiecare dată s-a intervenit post-factum”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

De cealaltă parte, reprezentanții puterii spun că după decizia Curții, care le permite reprezentanților fostului partid Șor să participe la alegeri, Parlamentul a îngustat lista subiecților pentru care este aplicată interdicția de a candida.

„Noi intrăm în campanie electorală, nu putem aștepta până se va termina campania electorală ca să luăm o decizie. Noi trebuie să pregătim campania ca toți să intre pe picior de egalitate, nu cineva să convingă oamenii cu principii și valori, iar altcineva cu sacoșe de bani. Noi trebuie să obstrucționăm accesul celor care s-au finanțat ilegal. Am stabilit mai clar cine sunt subiecții care urmează să nu fie admiși la alegeri, iar termenul a fost redus la trei ani”, a explicat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.