fbpx
12.8 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/FOTO/ Femeile și copiii refugiați, integrați social, la Bălți

Citește și:

Într-o lume marcată de conflicte și tensiuni, fenomenul migrației forțate a devenit o realitate cu care se confruntă societatea în fiecare zi. Odată cu escaladarea crizei din Ucraina, mulți oameni, în special femeile și copiii, au căutat adăpost și siguranță în alte țări, inclusiv în Moldova. În acest context, municipiul Bălți a devenit gazda pentru un număr semnificativ de femei și copii refugiați.

Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație, astăzi în țara noastră se află peste 116.000 de refugiați ucraineni, dintre care 45.000 sunt copii. Monica Vazquez, ofițerul pentru relații Externe al UNHCR, a declarat presei că „Situația refugiaților din Moldova a trecut de la faza de urgență la faza de incluziune, iar eforturile se concentrează asupra posibilității de a-i face pe refugiați să se simtă parte a societății moldovenești”. În acest contest, Asociația pentru Adulți și Copii „COMPROMIS” din municipiul Bălți, în parteneriat cu HEKS-EPER Moldova, a implementat un proiect menit să faciliteze integrarea acestor grupuri vulnerabile în comunitatea locală: „Împreună pentru o integrare mai bună a femeilor refugiate și a copiilor refugiați în comunitatea gazdă”. Astfel, acest grup de refugiați din Ucraina au găsit căldura și solidaritatea unei comunități primitoare, așa cum au primit de data aceasta nu doar daruri, dar în primul rând un sprijin emoțional și prietenie.

Nevoile Identificate și Soluțiile Implementate

Proiectul a demarat cu o primă activitate, un focus-grup ce a adunat femeile refugiate și membrii asociației împreună, unde au fost identificate nevoile și provocările cu care se confruntă refugiatele în procesul lor de integrare în societate. Prin intermediul unui chestionar, au fost semnalate probleme, precum: lipsa cunoștințelor privind Legislația  Republicii Moldovei cu referire la încadrarea în câmpul muncii, dar și lipsa activităților dedicate adolescenților refugiați.

Pentru a răspunde acestor nevoi, în cadrul proiectului au fost organizate mai multe activități. S-au desfășurat sesiuni de informare a 40 de femei, în cadrul cărora refugiatele au fost instruite cu  privire la procedurile de angajare și de cum pot găsi, angaja la un loc de muncă.

Un alt aspect important al proiectului, a fost angajarea asistată a unui număr de patru femei refugiate în câmpul muncii. Această inițiativă nu numai că a sprijinit integrarea economică a acestor femei, dar a servit și drept exemplu concret pentru alți angajatori și refugiați.

O atenție deosebită a fost acordată și adolescenților refugiați, prin organizarea unor evenimente recreative și educative.

Integrarea Socială și Recreerea Copiilor

Pentru ai face pe copiii refugiați să se simtă parte integrată a comunității bălțeane, au fost organizate diverse activități recreative. Astfel, a fost realizat un concurs de desen cu tema „Prietenia aduce bucurii”, ce a reprezentat un moment de bucurie și creativitate pentru acești copii, așa cum au avut o oportunitate în plus de a-și exprima sentimentele, dar și să se conecteze cu ceilalți, să socializeze între ei.

Un alt moment deosebit pentru cei mici, dar și pentru mamele, bunicile lor, a fost excursia la Grădina Zoologică din Chișinău, unde li s-a oferit o experiență educativă și distractivă în același timp. În total la excursie au mers 60 de beneficiari. Astfel de activități au fost esențiale pentru a construi punți de legătură între diferitele grupuri din comunitate și pentru a promova înțelegerea și solidaritatea.

Totodată, printr-un gest de solidaritate și încurajare, femeile refugiate și-au evidențiat măestria și au confecționat compoziții și decor de primăvară, iar ulterior și-au expus lucrările în cadrul unui târg de primăvară, unde au reușit să comercializeze obiectele confecționate cu migală și multă dragoste. Prin această inițiativă, ele au demonstrat că sunt nu doar beneficiare, ci și contributoare active în comunitate.

Pe final de proiect, a fost creat și un „Colț de inspirație”, care a reprezentat oglinda emoțiilor și a recunoștinței. Aici, copiii refugiați au găsit nu doar un loc de joacă, ci și o oază de iubire și înțelegere, unde pot fi ei înșiși, fără frică sau inhibiții.

Cu inimile pline de recunoștință și speranță, beneficiarii acestui proiect au lăsat mesaje emoționante în adresa organizatorilor. Acest proiect reprezintă un exemplu concret cum comunitatea poate fi un motor al schimbării pozitive și al integrării sociale pentru cei aflați în situații vulnerabile. Prin solidaritate și acțiuni concrete, putem crea un mediu sigur și incluziv pentru toți membrii săi.

Mesajele de mulțumire adresate Asociației pentru Adulți și Copii „COMPROMIS” și finanțatorilor de la HEKS-EPER Moldova, atestă impactul pozitiv al acestui proiect asupra vieților celor afectați de migrație forțată.

 Acest articol a fost scris în cadrul proiectului „Împreună pentru o integrare mai bună a femeilor refugiate și a copiilor refugiați în comunitatea gazdă”, implementat de Asociația pentru Adulți și Copii „COMPROMIS” din municipiul Bălți, finanțat printr-un grant oferit de HEKS – EPER Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Condamnat la 16 ani de închisoare pentru omorul concubinei

Procuratura raionului Strășeni anunță că, la 30 aprilie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Strășeni, sediul Central, pe o...

Astăzi este ajunul Învierii Domnului

Paștele este o sărbătoare celebrată pe tot globul. Și, în timp ce unii oameni o sărbătoresc într-un mod familiar,...
  sursa: cursbnm.md