fbpx
20.7 C
Бэлць
vineri, iulie 26, 2024

/FOTO/ Împreună dăm voce drepturilor Femeilor și Fetelor cu dizabilități de auz

Citește și:

Persoanele surde nu văd surditatea ca pe o dizabilitate, ci doar ca pe o diferență în experiența umană. Ei sunt mândri de identitatea lor și realizează că cultura surzilor este unică – oricine înțelege acest lucru, poate intra într-o lume cu totul nouă!

Potrivit datelor statistice, în țara noastră locuiesc peste 5000 de persoane cu dizabilități de auz. Aproximativ jumătate dintre ei comunică prin intermediul limbajului semnelor.

Specialiștii AO „AudiViz”, au realizat o cercetare în această direcție și au identificat mai multe probleme cu care se confruntă comunitatea persoanelor surde sau cu deficiențe de auz, și anume:

  • Discriminare și marginalizare: Persoanele cu dizabilități de auz se confruntă zilnic cu discriminarea, lipsa accesului la informații și comunicare deficitară cu instituțiile publice.
  • Lipsa interpreților: În localitățile rurale și urbane nu există interpreți a limbajului semnelor, ceea ce limitează accesul la educație, medicină, justiție și alte servicii esențiale.
  • Violență: Femeile și fetele cu dizabilități de auz sunt de două ori mai predispuse la violență, dar nevoile lor de informare și instruire în acest sens nu sunt satisfăcute.
  • Participare redusă la luarea deciziilor: Barierele de acces la informație și comunicare, limitează participarea la luarea deciziilor publice.
  • Lipsa informațiilor accesibile: Materialele informative nu sunt adaptate în limbajul semnelor, ceea ce duce la dezinformare și izolare.
  • Capacitate organizațională limitată: Organizațiile care lucrează cu această categorie de persoane, se confruntă cu lipsa resurselor și expertizei.

Problemele identificate, ne vorbesc despre faptul că, persoanele cu dizabilități de auz, sunt limitate în drepturi și facilități, așa cum nu sunt informate și nu știu de unde pot accesa informații cu privire la drepturile pe care le au.

Asociația Obștească „AudiViz” și-a propus să devină o partavoce pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, și a lansat în acest sens, în septembrie 2023, proiectul „Împreună dăm voce drepturilor Femeilor și Fetelor cu dizabilități de auz”. Acesta are scopul de a consolida capacitatea de rezistență a organizației „AudiViz”, prin împuternicirea femeilor și fetelor cu dizabilități de auz în promovarea egalității de gen, a diversității, dar și participarea egală în societate și în procesele de luare a deciziilor. Astfel, se va contribui la asigurarea dreptului la informare și comunicare în limbajul semnelor pentru persoanele cu dizabilități de auz. Proiectul este finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace IWPR Eastern Neighbourhood  cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe , Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord FCDO și implementat în perioada septembrie 2023 – februarie 2024.

În cadrul proiectului, femeile și fetele cu dizabilități de auz din localitățile raionului Sîngerei, Glodeni, Telenești și mun. Bălți, au posibilitatea să cunoască informații cu privire la drepturile omului și a egalității de gen. Totodată, li se aduce la cunoștință, cum pot duce un dialog productiv cu autoritățile publice locale și cu societatea, dar și care sunt politicile care contribuie la eliminarea barierelor legate de accesul la informație. Acest lucru este posibil și prin intermediul cursurilor de  dezvoltare a abilităților de comunicare în limbajul semnelor a factorilor de decizie de la nivel local, în primul rând, al specialiștilor din instituții medicale educaţionale și asistență socială.  

Participanții la instruiri primesc un set de materialele informaționale media cu privire la limbajul semnelor și au posibilitatea să interacționeze direct cu persoane cu surditate, pentru a asimila mai ușor limbajul semnelor, pentru a reduce barierele de comunicare.

Drept rezultat, este capacitat un grup de aproximat 100 de femei și fete, bărbați și băieți cu dizabilități de auz și familiile lor, în jur de 250 de persoane din categoria  factorilor de decizie locală, printre care: specialiști în sănătate, educație și servicii sociale, 20 de reprezentanți/reprezentante ale ONG-urilor, dar și miile de persoane din comunitate, care urmăresc activitățile asociației „AudiViz”, inclusiv materialele informaționale care au fost realizate în parteneriat cu organizația media „Nord Press Club” (TVN.MD). Grație acestei colaborări, au fost create o serie de reportaje ce reflectă istorii de succes, în care persoanele cu dizabilități de auz, utilizatorii de limbajul semnelor, prin exemplul său, au reușit să inspire semenii și își cunosc drepturile fundamentale.

 Organizația AudiViz este capabilă să acorde asistență beneficiarilor cu dizabilități de auz în orice moment și crede că în urma acestui proiect, va reuși să sporească gradul de conștientizare a comunității, a factorilor de decizie cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități de auz.

Acest material este produs în cadrul proiectului „Împreună dăm voce drepturilor Femeilor și Fetelor cu dizabilități de auz”, implementat de asociația obștească „AudiViz”, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate

Uniunea Europeană va transfera Ucrainei o primă tranșă de 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele ruseşti...

/FOTO/ Cazuri de pompare ilegală a apei din râurile Cubolta și Căinari. Trei persoane amendate

În raionul Drochia au fost înrgistrate trei cazuri de pompare ilegală a apei din râurile Cubolta și Căinari. Neregurile...
  sursa: cursbnm.md