fbpx
16.3 C
Бэлць
joi, mai 9, 2024

Legislația în domeniul energiei regenerabile

Citește și:

În contextul creșterii preocupărilor globale legate de schimbările climatice, Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova au adoptat legislații ambițioase pentru a aborda provocările energetice și pentru a încuraja tranziția către surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European.

Legislația Uniunii Europene

Pachetul Energie Curată pentru Toți Europenii, adoptat de UE stabilește obiective ambițioase pentru următorii șase ani, adică măsuri care ar urma să fie implementate până în 2030.

Una dintre prevederi se referă la faptul că cel puțin 32% din energia finală să provină din surse regenerabile. Acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40%. Un alt pachet de măsuri se referă la fondul locativ. Directiva privind Eficiența Energetică a Clădirilor promovează modernizarea și eficientizarea energetică a acestora.

Eficiența energetică a produselor

Totodată, Uniunea Europeană a introdus mai multe măsuri privind eficiența energetică a produselor, inclusiv cerințe în materie de proiectare ecologică pentru produsele cu impact energetic și stabilirea unui cadru pentru etichetarea energetică. Noul cadru pentru etichetarea eficienței energetice a produselor elimină clasele A+, A2+ + sau A3+ + + și revine la o scară mai simplă de clase de la A la G.

Din 1 martie 2023 și în Republica Moldova a intrat în vigoare noua etichetă energetică, care oferă o indicație clară și simplă a eficienței energetice a produselor în momentul cumpărării, care îi ajută pe consumatori să compare produsele, să economisească energie și, astfel, să respectiv să micșoreze sumele din facturi. Optând pentru produse mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea vor contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Implementarea în Republica Moldova

Republica Moldova, în calitate de partener asociat și țara candidat pentru integrarea în UE, a adoptat și ea măsuri pentru a se alinia obiectivelor europene. Strategia Energetică a Republicii Moldova până în 2030 se axează pe dezvoltarea durabilă și eficientă a sectorului energetic, cu accent pe integrarea surselor regenerabile.

Legea Energetică a țării noastre pune accent pe diversificarea surselor și pe promovarea eficienței energetice, însă este necesară o implementare eficientă și susținută pentru a atinge obiectivele propuse spun experții.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „Dacă vorbim despre legislația RM noi rămânem în urmă, sau am întârziat cu multe din aceste acte legislative, dar se fac deja pași concreți la nivel de legislație superioară. Avem legi – Legea privind eficiența energetică, Legea privind sursele regenerabile, Legea privind cogenerarea. Sunt legi care clar că se mai adaptează la moment, dar o problemă mai mare în cazul dat este cu actele sub-legislative și de aplicare a acestora, pentru că dacă legea nu e însoțită de acte sub-legislative care explică clar cum noi aplicăm pe teren, cine verifică dacă este izolată sau nu clădirea, dacă e calitativ făcută eficiența energetică, cine verifică parametrii energetici, dacă după ce am izolat cu adevărat s-a micșorat consumul de energie, sau au existat probleme și nu s-a respectat tehnologia. Iată aici avem probleme.”

Provocări și Oportunități

Atât UE, cât și Republica Moldova se confruntă cu provocări similare, precum nevoia de investiții în infrastructură, educație și tehnologii noi. Adaptarea la noile cerințe poate genera rezistență, dar oferă, în același timp, oportunități de inovație, creare de locuri de muncă și dezvoltare durabilă.

Republica Moldova beneficiază de asistența tehnică și financiară oferită de UE pentru a accelera tranziția către surse regenerabile și pentru a spori eficiența energetică. Cooperarea internațională este esențială pentru a împărtăși bune practici și a depăși obstacolele comune.

Doar în 2022 din partea donatorilor externi asistență financiară nerambursabilă oferită țării noastre de către UE, pentru a putea face față crizei energetice a fost de  peste 460 milioane de euro. Cei mai mulți bani au venit de la Comisia Europeană – 125 de milioane de euro.

Informațiile oferite de Ministerul Finanțelor arată că 50 de milioane de euro din suma oferită de Comisia Europeană au fost alocați pentru realizarea reformelor în sectorul energetic și guvernanța sectorului financiar.

Atât pentru această ediție! Urmăriți-ne pentru a afla mai multe despre eficientizarea energetică și soluțiile care vă pot ajuta să vă reduceți consumul de energie și respectiv sumele din facturi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat un veteran din satul Grigorăuca, Sângerei

Prim-ministrul Dorin Recean l-a vizitat pe veteranul Alexei Eremciuc, din satul Grigorăuca, raionul Sângerei, căruia i-a mulțumit pentru curaj...

/METEO/ Cer noros de 9 Mai. Câte grade vor fi astăzi

Pentru astăzi, 9 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează cer noros pe întreg teritoriul țării. În Nord se așteaptă temperaturi...
  sursa: cursbnm.md