fbpx
19 C
Бэлць
sâmbătă, iulie 27, 2024

Marin Butuc: „Cultura securității, esențială pentru dezvoltarea democrației”

Citește și:

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă „Cultura securității”? Acum, probabil ți-au venit în minte mai multe idei. Te-ai gândit la siguranță, comunitate, riscuri sau poate chiar război. Astăzi vă vorbim despre cultura securității, dar nu înainte să aflăm ce știu despre aceasta locuitorii din nordul țării.

„Cultura securității, interesant termen, prima dată aud așa ceva, securitatea deplasării, securitatea anti incendiu, desigur trebuie din grădiniță să explice copiilor.”

„La noi oamenii sunt pasivi, nu prea am văzut așa cum în țările europene, dacă ceva se întâmplă, acuși sună, spune, la noi spune că l-ai trădat, da nu-i corect, ceea ce se face trebuie de anunțat.”

„Desigur că trebuie de ajutat ( Poliția ), aceștia care fac așa ceva trebuie puși la pușcărie și nici să nu-i scoată. Câți bani se cheltuie pe aceasta, câți bani se cheltuie pentru asta că el ia venit în cap și o zis că iaca eu am pus bombă.”

„ În primul rând oamenii trebuie să nu asculte fiecare vorbă care o spune orice om. Trebuie să aibă o sursă de informație corectă. Știrile false joacă un rol foarte important în ziua de azi. Foarte mare destabilizare se face cu știrile false.”

Deci, să le luăm pe rând, cultura securității este o condiție importantă pentru o dezvoltare sustenabilă într-o societate a riscurilor. Potrivit expertului Marin Butuc, conceptul de securitate umană are la bază drepturile fundamentale ale omului și reducerea semnificativă a riscurilor în contextul schimbărilor globale și sociale, care implică amenințări imediate sau pe un termen lung.

Marin Butuc, conferențiar cercetător: „Populația percepe anumite subiecte referențiale securității, doar din unele surse jurnalistice, care uneori sunt superficiale și pot să aibă un caracter de susținere a unor viziuni ce nu au nimic în comun cu interesele naționale ale statului. În acest sens, Republica Moldova, desigur că este necesar să își aplice o legislație, în ceea ce ține de cultura de securitate a cetățenilor Republicii Moldova.”

Elementul-cheie pe care trebuie să îl cunoaștem, este că pentru a dezvolta cultura securității fiecare dintre noi, ca parte a acestei societăți trebuie să-și asume niște responsabilități.

MARIN BUTUC, conferențiar cercetător: „Cetățeanul trebuie să-și înțeleagă politicile statului în raport cu el. E prima valență să zic așa clară, aplicativă, funcțională a acestei culturi de securitate. Cetățeanul trebuie să vină cu susținerea unor programe de securitate și apărare la nivel național, dar acest lucru se poate face doar în contextul unei informări a cetățeanului din perspectiva respectivă.”

Potrivit sondajului „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova” lansat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cele mai grave amenințări la adresa securității Republicii Moldova ar fi:

INFOGRAFIC PE ECRAN

Creșterea prețurilor –  44,5%

Corupția – 43,6%

Criza energetică – 40,4%

Războiul din Ucraina – 37,6%

Inflația – 29,3%

Știrile false/dezinformarea – 27,8%

În clasament se mai enumeră și conflictele interetnice, atacurile hibrid asupra ordinii în stat, conflictul din Transnistria și ineficiența instituțiilor publice. Iar pentru ca toți cetățenii țării noastre să conștientizeze importanța culturii securității, statul trebuie să atragă o atenție deosebită la formarea identității naționale, politice, culturale sau etnice a societății.

MARIN BUTUC, conferențiar cercetător: „Principiul fundamental al unei culturi de securitate, al acestei educații a cetățenilor pe segmentul de securitate și apărare ține doar de comunicarea factorilor de decizie cu societatea per ansamblu. În contextul acestei comunicări, pot fi explicate valorile asumate ale statului, direcțiile de orientare, prioritățile de politică externă, mecanisme de asigurare a securității și apărării naționale.”

În acest context, cultura securității este una esențială în asigurarea unei continuități consecvente a unui stat. Doar într-un mediu securizat este posibilă transmiterea moștenirii culturale, a valorilor materiale și spirituale generațiilor viitoare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ În zona Lacului Orășenesc au loc lucrări de curățare a râului Răuțel. Bălțenii: „Am vrea și iazul”

Autoritățile din Bălți au demarat procesul de curățare a râului Răuțel în zona lacului Orășenesc cu scopul de a...

Canicula se reîntoarce. În weekend e Cod Galben de căldură

Canicula se reîntoarce. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru zilele de weekend Cod Galben de Caniculă. Pentru ziua de...
  sursa: cursbnm.md