fbpx
-4.4 C
Бэлць
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Numărul consumatorilor de droguri în Republica Moldova, în creștere

Citește și:

Crește numărul consumatorilor, dar și a traficanților de substanțe interzise. De la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost depistați 1400 de consumatori de droguri, afirmă autoritățile, potrivit cărora, în tot anul trecut au fost înregistrați 1.200 de indivizi. Datele au fost prezentate astăzi cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva drogurilor, scrie jurnal.md. 

ALEXEI GROSU șef adjunct INSP: „Aceasta este o boală, care trebuie să fie tratată. Conform cadrului legal din Moldova, persoana care benevol predă substanțele narcotice care sunt destinate pentru consum, și este de-acord să urmeze un curs de reabilitare într-o organizație de stat care prestează servicii, poate fi scutită de răspunderea contravențională.”

De programul de reabilitare inclus în campania ”Oamenii au prioritate”, care s-a desfășurat la Anenii Noi, a beneficiat Alexandru, care a fost dependent de droguri zece ani.

Campania „Oamenii au prioritate” se desfășoară în Chișinău, Bălți și Cahul până pe 31 august. De la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost deschise 372 de dosare penale privind consumul de droguri. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, vârsta consumatorilor de droguri variază între 18 și 24 de ani, iar traficanții de droguri au o vârstă medie de 30 de ani. Aceștia sunt pedepsiți în funcție de gravitatea faptei.

ALEXEI GROSU șef adjunct INSP: „Este răspundere sub formă de amendă dar și privațiune de libertate, până la cinci ani.”

Campania lansată de autorități în contextul Zilei mondiale împotriva drogurilor vine să se opună riscurilor și efectelor nocive printr-un șir de exemple concrete depistate de către autorități, la inițiativa Inspectoratului General de Poliție, în colaborare cu Inspectoratul Național de Securitate Publică cu sprijinul financiar al Instituției Publice Unitatea de Coordonare, Implementare si monitorizare a proiectelor in domeniul sănătății.

MARINA BUGA, șef adjunct, Direcția asistență medicală și socială, Primăria Chișinău: „Unii din factorii care influențează agravarea și creșterea interesului tinerilor față de consumul de droguri, rezidă totuși din educația primită nemijlocit, acasă în familie în școală și de asemenea de ghidarea intereselor în comunitate. Primăria și-a axat prioritățile anume pe tineret, prin aprobarea recentă a strategiei de dezvoltare a tineretului care pune accent pe modul de viață sănătos și ghidarea intereselor tinerilor.”

Ziua Internaţională de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată astăzi în întreaga lume. Numărul consumatorilor de droguri a crescut puternic la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate. Raportul din 2023 privind situația drogurilor la nivel mondial indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane față de 240 milioane, la începutul deceniului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Votat în Parlament. Telefoanele mobile vor fi interzise la ore

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Codul Educației al Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Conform noilor prevederi, elevilor le...

Naționala Republicii Moldova la fotbal și-a aflat adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026

Vineri, 13 decembrie, a avut loc tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal din 2026. Naționala Republicii Moldova...
  sursa: cursbnm.md