fbpx
23.7 C
Бэлць
joi, mai 2, 2024

Pacienții care se tratează acasă de COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

Citește și:

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. La fel, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea de evoluție a infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

Acestea, dar și alte modificări au fost realizate la Protocolul Clinic Național Provizoriu și Protocolul Clinic Standardizat, pentru medicii de familie ”Infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), ediția IV, care a fost revizuit și actualizat, în contextul evoluției în creștere a cazurilor de COVID-19 la nivel național și mondial.

Conform noilor modificări, în tratament la domiciliu au fost incluși pacienții cu forme moderate, pe lângă cei asimptomatici și cei cu forme ușoare ale bolii. Totodată, a fost aprobată lista investigațiilor de laborator și instrumentale pentru examinarea pacienților cu semne de agravare a bolii și reglementat mecanismul de acces a pacienților infectați cu COVID-19 la investigații în condiții de ambulator.

Vor fi incluși în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie pacienții cu forme asimptomatice (adulții, inclusiv gravidele, copiii 0-18 ani), copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Astfel, pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămâne în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Conform procedurii stabilite, Ministerul Sănătății este în proces de examinare a posibilității de extindere a compensării pentru celelalte grupe de medicamente incluse în protocolul provizoriu.

De asemenea, au fost revizuite criteriile de spitalizare, inclusiv în baza investigațiilor realizate în condiții de ambulator și criteriile de excludere din izolare/tratament la domiciliu și revenire în câmpul de muncă sau instituții de învățământ.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele din nordul țării au „înroșit” ouăle pentru Paști

„Vasul acesta totdeauna îl folosesc de așa ceva, aici ca să fie fixarea aceasta, vopseaua mai bine îi mai...

Soldații din SUA împreună cu cei moldoveni vor efectua exerciții militare în nordul țării

În perioada 9-16 mai, Armata Națională va participa la exercițiul „Swift Response-2024”, condus de Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa și Africa. Exercițiul se va desfășura pe teritoriul Republicii...
  sursa: cursbnm.md