fbpx
17.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Platon, Plahotniuc și Usatîi ar putea fi condamnați în Federația Rusă pentru spălarea a 500 miliarde de ruble

Citește și:

Procurorii ruși cer de la 16 la 20 de ani închisoare pentru inculpații din dosarul de rezonanță privind retragerea din Rusia a aproximativ 500 de miliarde de ruble, după așa-numita „schemă moldovenească” – „laundromat”, unde sunt implicați fostul acționar al Moldindconbank, Veaceslav Platon, ex-președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, și bancherul din umbră Aleksandr Korkin, scrie realitatea.md.

Acționarul Victoriabank Alexander Korkin și managerul de top al Băncii Funciare Ruse (RZB), Venera Sharipova, precum și un finanțator și doi avocați își așteaptă decizia judecătorească. Potrivit anchetei, transferul în străinătate a unor sume uriașe de documente falsificate a fost efectuat de inculpați în cadrul unei comunități infracționale organizate internaționale (OPS). Organizatorii schemei penale din Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse sunt considerați a fi politicieni și oameni de afaceri moldoveni cunoscuți care se află pe lista inculpaților.

Tribunalul Districtual Tver din Moscova analizează un dosar penal rezonant privind retragerea ilegală a sute de miliarde de ruble din Rusia începând cu luna aprilie a anului trecut. Are aproximativ 120 de volume și informații pe suporturi electronice. În timpul dezbaterii de miercurea trecută, potrivit Kommersant, procurorul de stat a cerut o pedeapsă foarte impresionantă pentru cinci inculpați, surprinzând chiar și avocații inculpatului. Astfel, pentru acționarul Victoriabank, Alexander Korkin, și avocatul Alexei Sobolev, au fost solicitate condițiile maxime posibile – 20 de ani într-un regim strict.

Un alt avocat, Lev Pakhomov, se confruntă cu 18 ani, iar trezorierii mai multor bănci rusești implicați în schemă, Venera Sharipova și Rinat Yusupov, riscă câte 16 ani de închisoare. Trebuie remarcat faptul că acesta din urmă execută deja o pedeapsă de patru ani și jumătate pentru complicitate la furtul a 2,1 miliarde de ruble de la băncile „occidentale” și „Doninvest”.

Potrivit departamentului de investigații al Ministerului Afacerilor Interne, toți inculpații din OPS au fost implicați în retragerea ilegală pe scară largă a fondurilor din Rusia. Transferul de miliarde în străinătate a fost efectuat folosind documente falsificate.

După cum reiese din materialele cauzei, cea mai mare parte a operațiunilor ilegale a avut loc în perioada 30 iunie 2013 – sfârșitul anului 2014. Ancheta îl are în vedere pe proprietarul Moldindconbank, Veaceslav Platon,, fostul șef al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, politicianul moldovean, Renato Usatîi, și bancherul din umbră Alexander Korkin, care în dosarul analizat la judecătoria districtuală Tver apare modest ca prim-adjunct al directorului general adjunct al Ș.M. Nafta-Ufa.

Schema, conform căreia aproape 500 de miliarde de ruble au părăsit Rusia, după cum au descoperit anchetatorii, a fost foarte originală. Între cele două companii străine a fost încheiat un acord de împrumut, pe care nimeni nu avea să-l îndeplinească, iar cetățenii Republicii Moldova și firmele rusești au acționat ca garanții pentru aceasta. După ce împrumutul a fost amânat, creditorul a intentat un proces la instanța din Republica Moldova împotriva debitorului și a garanțiilor săi. Cetățenii moldoveni au fost implicați în escrocherie tocmai pentru ca dosarul să poată fi analizat la instanța locală. După ce decizia a fost luată în favoarea reclamantului, actele de executare au fost trimise la Moldindconbank.

În același timp, băncile rusești implicate în schemă au deschis conturi de decontare ale companiilor care au acționat ca garanti pentru împrumuturi, la care se presupune că au fost creditate fonduri pentru conversia în valută străină.

Banii au fost apoi transferați în conturile Moldindconbank deschise în SUA și Germania. Băncile moldovenești și rusești au simulat tranzacții valutare până când fondurile companiilor au fost confiscate în conformitate cu deciziile instanțelor din Republica Moldova. După aceea, acestea au fost transferate către bănci străine (în principal țări UE) în conturile reclamanților, societăți străine controlate de membri ai OPS. Astfel, potrivit calculelor anchetei, milioane de dolari și euro americani au fost retrași zilnic prin intermediul băncilor rusești.

De partea rusă, schema infracțională a implicat băncile „Occidentale”, RZB, Kreditbank, „European Express” și o serie de altele, reprezentate de proprietarii lor actuali sau din umbră.

În acest moment, mulți dintre ei au fost deja condamnați, în special, fostul șef al RZB, Alexandru Grigoriev, (12 ani), fostul proprietar al băncii „European Express”, Oleg Kuzmin, (9 ani) și Elena Platon (9 ani), sora proprietarului Moldindconbank Veaceslav Platon. Toți aceștia nu numai că și-au recunoscut vinovăția, dar, de asemenea, după ce au încheiat acorduri premergătoare procesului cu Parchetul General, au cooperat activ cu ancheta.

Ancheta a stabilit că, Yusupov, Șaripova, Sobolev și Pakhomov, împreună cu Elena Platon, au realizat documente fictive de control valutar și au asigurat transferul zilnic al unor sume mari în conturile bancare ale Moldindconbank.

Avocații inculpaților nu au comentat termenii solicitați de procurorul de stat, spunând că vor în continuare să aștepte decizia instanței.

Potrivit unor rapoarte, verdictul în marele caz de retragere a fondurilor va fi una dintre dovezile care vor fi folosite împotriva presupușilor lideri ai OPS Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și Veaceslav Platon, care au fost arestați în absență în Rusia pentru percheziția internațională. Întrucât este aproape imposibil să se realizeze extrădarea lor, se ia în considerare opțiunea de a condamna inculpații în absență în Federația Rusă cu transferul ulterior al pedepselor lor pentru executare în Moldova, scrie Komersant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în raionul Soroca

Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite la doi kilometri de localitatea Căinarii Vechi din raionul Soroca. Potrivit...

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să-i declare

O femeie a încercat să scoată din țară 26.000 de euro, fără să îi declare. Incidentul a fost înregistrat...
  sursa: cursbnm.md