fbpx
19.8 C
Бэлць
vineri, mai 17, 2024

Primul transplant de ochi din istorie: Operația a fost făcută de o echipă de medici din SUA

Citește și:

Primul transplant de ochi din istorie a fost făcut de o echipă de chirurgi din New York. Operația este considerată o mare realizare, un uriaș pas înainte, chiar dacă nu este sigur că pacientul își va recăpăta vederea, scrie digi24.ro.

Pacientul, un veteran militar în vârstă 46 de ani, a supraviețuit unui accident de muncă, o electrocutare de înaltă tensiune, care i-a distrus partea stângă a feței, au transmis medicii într-un comunicat, citat de News.ro.

Şocul electric mortal de 7.200 de volţi i-a provocat bărbatului răni extinse la nivelul feţei. El a rămas fără aproape jumătate din faţă, fiindu-i afectate ochiul stâng, întregul nas şi buzele, zona obrazului stâng şi bărbia, precum şi braţul stâng.

„Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul şi cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului, care la rândul său a spus că nu-şi aminteşte deloc accidentul.

O echipă formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone a finalizat procedura de transplant, care a durat aproximativ 21 de ore, se arată într-un comunicat al spitalului publicat joi, 9 noiembrie.

Echipa de îngrijire medicală a menţionat opţiunea unui transplant de ochi şi de faţă. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.

El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit. „Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.

„Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, a spus medicul. Echipa a conservat cât mai mult posibil din nervul optic în speranţa unui potenţial transplant de ochi. Rodriguez i-a spus bărbatului despre posibilitatea de a face nu doar un transplant parţial de faţă, ci şi un transplant total de ochi, însă l-a avertizat că ochiul donator ar putea să nu-i redea vederea. Pentru ca să existe vedere, ar trebui să existe o anumită comunicare între ochiul transplantat şi creier.

Bărbatul a intrat pe listă ca potenţial beneficiar în februarie 2023

Bărbatul a intrat pe listă ca potenţial beneficiar în februarie 2023. Oportunitatea de a efectua transplantul de ochi întregi şi transplantul facial parţial a venit câteva luni mai târziu, în luna mai.

A fost o operaţie „riscantă” pentru Rodriguez şi colegii săi. Nicio echipă medicală din lume nu mai efectuase până atunci un transplant de ochi uman de succes la un pacient viu. Procedura a implicat două săli de operaţie.

Bărbatul s-a aflat într-o sală, unde chirurgii i-au îndepărtat părţile feţei care urmau să fie înlocuite cu ţesutul donatorului. Rodriguez se afla în cealaltă sală, unde se disecau faţa şi globul ocular al donatorului. Această parte a operaţiei a durat aproximativ 12 ore, potrivit echipei medicale.

Apoi echipa a început să conecteze pacientului faţa şi globul ocular al donatorului. Pentru transplantul de ochi, echipa a combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului, injectând celulele stem adulte în nervul optic în timpul transplantului. Aceste celule stem pot contribui la îmbunătăţirea regenerării nervilor.

„Am reuşit să definim o celulă specifică, o CD34, care este o celulă stem adultă ce are unele beneficii potenţiale – nu numai în ceea ce priveşte modularea imunitară, deoarece este vorba de un transplant – dar şi regenerarea neurologică, a declarat dr. Rodriguez.

„La conexiunea nervului optic de la donator la primitor, chiar în acel loc, am injectat aceste celule stem CD34″, a menţionat specialistul.

Un pas cheie în operaţia de transplant total de ochi a fost reconectarea nervului optic al bărbatului la ochiul donator, a declarat dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie. El nu a fost implicat în procedură, dar este preşedintele departamentului de oftalmologie de la facultatea de medicină a Universităţii din Pittsburgh şi a fost implicat în cercetări experimentale conexe.

„A fost foarte inteligent faptul că nu au tăiat nervul optic prea departe de globul ocular atunci când ochiul a fost îndepărtat de la primitor”, a declarat el, după ce a urmărit activitatea echipei de la NYU Langone. O acţiune majoră a fost cum să se recreeze nervul optic, să se ghideze fibrele sau axonii săi către ţintele adecvate, precum şi să se asigure că nervii corneeni sunt bine conservaţi. Când operaţia a fost finalizată, bărbatul a primit un ochi căprui, ochiul său natural rămas fiind de culoare albastră.

El continuă să fie monitorizat îndeaproape şi trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Muzică, dans și chiar împușcături. Cum a fost sărbătorită Ziua Ușilor Deschise la USARB

La Universitatea din Bălți s-a organizat Ziua Ușilor Deschise. https://youtu.be/FlwlFFUWYBQ NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „Ziua Ușilor Deschise o zi în care...

Mai mulţi copii palestinieni răniţi în Gaza vor fi trataţi în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Iaşi, că se fac pregătiri pentru primirea mai multor copii palestinieni...
  sursa: cursbnm.md