fbpx
20.9 C
Бэлць
vineri, septembrie 6, 2024

Te deranjează când cineva sforăie, mestecă gumă sau își soarbe ceaiul? S-ar putea să suferi de misofonie

Citește și:

Aproape unu din cinci britanici suferă de misofonie, potrivit unui studiu care ar putea explica de ce anumiți oameni se enervează atunci când aud unele dintre cele mai banale sunete, precum sforăitul, mestecatul sau căscatul, informează Sky News, citat de Digi24.ro. 

Te enervează când cineva mestecă gumă sau își soarbe ceaiul? Poate că respiră prea zgomotos sau înghit în sec? S-ar putea să existe o explicație științifică pentru iritarea ta. Cercetătorii de la King’s College London și Universitatea din Oxford au descoperit că aproape 20% din populația generală a Marii Britanii acuză faptul că anumite sunete pe care unii dintre noi nici nu le bagă de seamă reprezintă o problemă pentru ei – această intoleranță pentru anumite sunete se numește misofonie.

Misofonia poate declanșa reacții negative puternice la auzul unor sunete banale, precum respirația, căscatul sau bătaia din deget. De obicei, o persoană care suferă de misofonie este enervată de anumite sunete, dar sunt și alții care se panichează la auzul lor. Studiul a dezvăluit faptul că misofonia afectează bărbații și femeile în mod egal și tinde să devină mai puțin severă odată cu înaintarea în vârstă. Unele dintre cele mai enervante sunete pentru cei afectați sunt cele produse prin simpla respirație, zgomotul pașilor și înghițitul.

„Experiența misofoniei este mai mult decât a fi enervat de un sunet”, a explicat dr. Jane Gregory, psiholog clinician de la Universitatea din Oxford. Misofonia poate provoca de multe ori sentimente de neajutorare și ne face să ne simțim „prinși în capcană” atunci când nu putem scăpa de sunetul neplăcut.

„De multe ori cei cu misofonie se simt prost pentru felul în care reacționează”, în special când o fac la auzul sunetelor produse de persoane dragi, a adăugat Gregory.

Putem să ne tratăm de misofonie?

Oamenii de știință spun că misofonia trebuie studiată mai bine înainte de a se găsi soluții pentru ameliorarea simptomelor. Cele mai multe tratamente în acest moment se concentrează pe tehnicile de adaptare mentală, inclusiv metode de relaxare, respirație adâncă, terapie prin sunet și terapie congnitiv-comportamentală pentru reducerea anxietății.

Misofonia și hiperacuzia: prima provoacă discomfort emoțional, în timp ce consecințele celei de-a doua se resimt fizic. Potrivit NHS, hiperacuzia se manifestă atunci când sunete de zi cu zi se aud mai tare decât ar trebui, ceea ce poate fi dureros. Persoanele cu hiperacuzie pot fi afectate de sunete precum: lătratul unui câine, motorul unei mașini, mestecatul, folosirea unui aspirator, zăngănitul monedelor – problemele pot afecta o singură ureche sau ambele și pot apărea brusc sau se pot dezvolta în timp.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat în raionul Sîngerei

Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat pe un teren agricol din satul...

/VIDEO/ Locuitorii din Horodiște așteaptă o toamnă bogată și cu multe ploi

„Așteptăm ploi, dacă nu plouă e gata, nu se poate ara pământul, nu se poate face nimic, lucrările nu...
  sursa: cursbnm.md