fbpx
18.2 C
Бэлць
luni, iunie 24, 2024

/VIDEO/ A început recensământul în Republica Moldova. Ce spun oamenii din Bălășești 

Citește și:

„– Spuneți-mi cum vă numiți? – Lopotenco Eugenia lui Filip. – În ce an sunteți născută? – 1944, 6 septembrie.”   

În Republica Moldova a început recensământul populației și a locuințelor. Recenzorii umblă de la casă la casă și întreabă cetățenii despre anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația dar și alte aspecte.

Eugenia Lopotenco locuiește în satul Bălășești din raionul Sîngerei. Femeia spune că autoritățile trebuie să cunoască câte persoane locuiesc într-o localitate.

EUGENIA LOPOTENCO, locuitoarea satului Bălășești: „Eu consider că îi tare benefic lucrul acesta de făcut, cu adevărat, trebuie să știm deja locuitorii cât mai sunt, că vedeți că sunt plecați și satele cam se răresc. Eu consider cp e benefic, nu-i de rău nimic.”

Oamenii consideră că recensământul poate rezolva unele lacune care s-au creat în sistem.  

„E foarte important de făcut recensământul, de știut fiecare sat ce populație are, ce populație este în țara noastră, fiindcă când sunt alegerile unii includ și pe acei morți, dar noi trebuie să-i scoatem deja pe aceia din registru.”

„Nu aș zice că e important, dar cred că la o viziune normală se poare de făcut un calcul. Sigur, ca să știe lumea populația care este aici la moment, care sunt plecați, care sunt aici pe loc.”

Fiecărui recenzor angajat să participe în lucrările recensământului îi revin în jur de 400 de persoane.

ELENA CUNIȚCHI, recenzor în satul Bălășești, raionul Sîngerei: „De astăzi, 8 aprilie s-a început recensământul, săptămâna trecută am fost și am recenzat toate casele, toate, două sectoare am. La fiecare casă ne ducem, avem întrebări persoana dată locuitorul casei trebuie să ne spună datele personale, câți locuitori sunt în familie, în ogradă, dacă e singur, dacă e peste hotare.”

ELENA NEAGA, primărița comunei Bălășești, raionul Sîngerei: „Ultimul recensământ  a fost făcut acum zece ani în urmă, în 2014 și am vrea să cunoaștem populația de facto care este la moment în comuna noastră, dar totodată vrem să avem și o evidență a persoanelor plecate peste hotare, chiar dacă ei vin timp de un an sau pot să vină și o dată în cinci ani în dependență de problemele care le au acolo, dar am vrea să avem o imagine clară a numărului de populație care îl avem de fapt.”

Recensământul din acest an se va desfășura până pe 7 iulie, iar costurile acestuia sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat, iar restul, oferiți de Uniunea Europeană. Ultimul recensământ în Republica Moldova a avut loc în 2014 și s-a desfășurat timp de două săptămâni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Nou curriculum școlar. Părinții se arată mulțumiți

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți, care cred că acestea vor ajuta la atingerea unui nou nivel...

Un bărbat de 31 de ani s-a înecat în lacul dea Valea Trandafirilor: A fost căutat toată noaptea de scafandrieri

O persoană și-a pierdut viața în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului. În seara zilei de 22 iunie...
  sursa: cursbnm.md