fbpx
12.5 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/VIDEO/ Apa care îi otrăvește. Locuitorii din Dobrogea Nouă în căutarea unei surse de apă potabilă

Citește și:

Cară zeci de căldări de apă pe zi de la o distanță de sute de metri. Este vorba despre mai mulți locuitori din satul Dobrogea Nouă, raionul Sîngerei care deși, și-au săpat fântâni în ogradă nu pot folosi apa din ele pentru că e contaminată cu substanțe nociva.

Maria Iachimciuc are 73 de ani, ea spune că nu mai are apă potabilă în fântână din 2011. Femeia aduce apă din alt capăt al satului, iar când este lipsită de puteri, plătește oamenii cu 20-30 de lei pentru ai aduce două bidoane cu apă.  

„Apa nu este bună, am chemat de la raion, au venit și au luat analize. Au trimis la Chișinău. – Știți din ce cauză apa nu este potabilă? – Desigur știm, era un depozit cu produse chimice. Au controlat și s-a scurs în grădină. Mi-au spus să luăm analize de la 5 case (nr. red. 5 fântâni). Eu am rezultatele analizelor, sunt rele. Acum de unde luați apă? – Din partea cealaltă de drum. Pentru o butelie cu apă să îmi aducă plătesc și câte 20 de lei, câte 30 de lei pentru două bidoane cu apă.”

Iar Nemerciuc Dumitru și-a cumpărat casă în Dobrogea Nouă cu un an în urmă. Bărbatul spune că nu poate folosi apă din fântână la nimic.

„Noi avem problemă cu apă. Nu este potabilă. Au făcut analize la Bălți, și nu este bună nici pentru alte lucruri. Dacă uzi în grădină, după asta totul se usucă. Hainele albe dacă le speli se îngălbenesc. Pe cele negre rămân urme, așa apă avem. Când ți speli fața, te ustură ochii. Acolo au fost depozite cu produse chimice și cred că din cauza incorectă a păstrării, pământul s-a îmbibat cu ele.”

În aceeași situație sunt și alți oameni din sat.

„Sunt schimbări desigur, apa uneori e mai rea. Câteodată mai merge, dar uneori nici nu o poți bea.”

„Acolo cândva a fost un depozit cu produse chimice. Cred că din cauza asta s-a îmbibat în pământ. De acolo, de  pe prima stradă toți iau de aici și de aici apă, de la fântâna noastră. – Mulți oameni, da? – Mulți oameni, mulți.”

Primarul spune că unică soluție e să conecteze oamenii la apeductul Soroca – Bălți, doar că oamenii nu au baniii necesari pentru lucrările de racordare la sursa dată.

Victor Rahmanov, primarul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei: „Ei doresc ca apă să le fie acasă gratuit, să nu o plătească și așa mai departe. Noi am strâns cetățenii, am discutat cu oamenii că să tragem apă de pe traseul Soroca – Bălți. Au fost 66 de oameni, toți au fost de acord, dar pentru conectare era nevoie și de contribuția noastră. Când am întrebat pensionarii dacă vor să se folosească de apă, aveți nevoie de apă? Avem. Dar o să plătiți? Au tăcut. Au zis de ce, avem fântână în ogradă. Cu aceasta s-a încheiat întrebarea. Am putut să tragem apă de pe traseul Soroca – Bălți, a fost o idee sau să săpăm fântână.”

În satul Dobrogea Nouă locuiesc 150 de oameni.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Canada va acorda un sprijin financiar Guvernului de la Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorul energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății...

/VIDEO/ Trebuie să achite peste 1 milion de lei. Consiliul nou strânge roadele celui vechi

Consiliul raional Sîngerei va achita celor doi vicepreședinți, scoși din funcție anul trecut, aproape un milion de lei recalcul...
  sursa: cursbnm.md