fbpx
16.3 C
Бэлць
marți, septembrie 17, 2024

/VIDEO/ Arome din copilărie la Hădărăuți. Festivalul Dulceții a adunat laolaltă gusturi de neuitat

Citește și:

Dulceață de nuci, căpșuni, trandafiri și dovlecei, de pepene galben cu portocală și pară cu lămâie – acestea sunt doar câteva dintre delicatesele care au încântat vizitatorii Festivalului Dulceții, organizat în acest weekend în satul Hădărăuți, raionul Ocnița. Gospodinele din sat au adus laolaltă cele mai gustoase și nostalgice arome ale copilăriei din Moldova.

 „Dulceață caracteristică zonei de nord a Moldovei, de zmeură, de vișină, de cireașă, de cireașă albă, de pepene galben. Corespunzător am făcut careva copturi care conțin dulcețuri: plăcintele tradiționale dulci, struda moldovenească, diferite prăjituri.”

„Este un festival foarte binevenit, deoarece anume în acest moment, anume aici în acest loc, se poate de văzut măiestria gospodinelor noastre, toată bogăția toamnei, ceea ce au pregătit gospodinele pentru iarnă. Chiar am gustat din dulcețurile pregătite de gospodinele de la Rîngaci, sunt foarte gustoase.”

„Este o activitate foarte frumos organizată. Este o activitate foarte bună și pentru oamenii din sat, care într-o zi de sărbătoare, într-o zi de weekend pot să iasă să privească un concert și să-și petreacă timpul frumos.”

La festival au participat și 21 de ansambluri populare din Moldova și oaspeți din România.

IURIE LUPU, primarul s.Hădărăuți: „Se petrece ediția A II-au a Festivalului dulcețurilor și tradițiilor, obiceiurilor satului Hădărăuți. Suntem la a II-ua ediție, unde avem ca oaspeți trei raioane, raionul Briceni, raionul Edineț, raionul Ocnița. Avem și oaspeți din România. Cel mai dulce festival dintre care mai sunt. Aici putem savura din dulcețurile din toate fructele pe care le avem acasă. Putem să gustăm dulceață și din usturoi, și din roșii, și din măceș. Sunt niște dulcețuri pe care nu toată  lumea le prepară.”

ANGELA CRUCICHEVICI, șefa secției Cultură și turism, CR Ocnița: „Un eveniment care pune în valoare obiceiul, tradiția, ospitalitatea și tot ceea cu ce ne mândrim noi moldovenii. Astăzi avem prezente 15 formații folclorice din raionul Ocnița, 5 din raionul Edineț. Municipiul Ungheni ne-a onorat cu o formație de dans și desigur ca oaspeți de onoare avem oaspeții din România.”

Preparată de obicei în gospodăriile rurale, dulceața reprezintă o metodă tradițională de conservare a fructelor, care a fost transmisă din generație în generație și reprezintă un simbol al ospitalității și generozității locale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Linia de cale ferată din România ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații

Calea ferată care face legătura între Galați și Bârlad (România), operată de o companie privată, a fost distrusă de...

/VIDEO/ Zeci de morminte din cimitirul de la Moara de Piatră, vandalizate în această noapte. Crucile au fost smulse și rupte

Zeci de morminte din cimitirul din satul Moara de Piatră, raionul Drochia au fost vandalizate în această noapte. Crucile răposaților...
  sursa: cursbnm.md