Cursurile de instruire în domeniul comunicării pentru a crește cererea de vaccinare în rândul copiilor din municipiul Bălți, este plină desfășurare. Programul creat de UNICEF, în premieră pentru Republica Moldova, adună săptămânal zeci de medici și asistenți medicali pentru a participa la seminare ce țin de comunicarea interpersonală.
Asistenții medicali spun că părinții refuză să-și vaccineze copii din motive religioase sau din lipsa informațiilor veridice.
CAROLINA USATÎI, asistent medical la Centrul de Sănătate nr. 3 Bălți: „Problemele-s care, nu au încredere în producătorul vaccinului, au spus că ne dați tot…, de exemplu sunt părinți care întreabă țara, anume ce țară și dacă de exemplu e India, categoric nu vor. Din situația religioasă, ei nu vor categoric, cu ei nici nu putem să vorbim, ei vin din start și ne scriu, s-a născut copilul, el avenit din star și a scris refuz și ne-a spus așa, mai multe pe tema aceasta nu.”
NADEJDA BURLAC, asistent medical la Centrul de Sănătate nr. 1 Bălți: „Părinții refuză imunizarea, nu vor să vaccineze copii, ca să lucrăm, să conlucrăm, ca să obținem succes ne este foarte greu, dar se obține prin comunicare. Se informează din surse nesigure, de pe rețelele de socializare, chiar comunică vecini între vecini, cu informații eronate. Din motiv de religie, tot refuză imunizarea.”
Directorul Centrului Medicilor de Familie Bălți îndeamnă toți cetățenii care au anumite reticențe legate de un vaccin anumit să se informeze din surse sigure.
PAVEL FLOREA, directorul Centrului Medicilor de Familie Bălți: „Una din probleme îi clar că este nivelul de imunizare din municipiul Bălți la care avem mari rezerve, de aceea chiar și am vrut să intervin către populație că atunci când apar careva întrebări în ceea ce privește imunizarea adresați-vă vă rog la sursele oficiale sau bazate pe anumite date științifice.”
Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova a ținut să menționeze că părinții trebuie să aibă încredere în medici, ci nu în informațiile eronate din mediul online.
MAHA DAMAJ, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova: „Vaccinurile au fost prezente de mai mult de o sută de ani, noi suntem siguri că ele funcționează, că ele își ating pe deplin scopul pentru care au fost create. Acum este important să ajungem la părinți, pentru că noi doar ne îmbunătățim capacitățile în domeniul științei și lumea trebuie să știe că pentru a obține o informație despre vaccin, dacă au dubii, nu trebuie să navigheze pe internet și să caute, dar să se adreseze către lucrătorii medicali, pentru că ei știu sigur ce funcționează și pot să îi sfătuiască în acest sens.”
Cursul de comunicare interpersonală a fost elaborat de Biroul regional UNICEF împreună cu Universitatea Dexel din New York, iar UNICEF Moldova a adaptat cursul la contextul național. În municipiul Bălți se atestă o rată de imunizare doar de 87 de procente.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.