fbpx
6.7 C
Бэлць
joi, aprilie 18, 2024

/VIDEO/ „Bombe” cu efect întârziat. Unii bălțeni mai folosesc buteliile cu gaz în apartamente. Cât de periculos este acest lucru 

Citește și:

Chiar dacă știu că sunt în pericol, mulți locuitori din municipiul Bălți continuă să folosească buteliile cu gaz, în apartamente, pentru a face economie la energia electrică.

„ – Acasă aveți o butelie cu gaz? – Da, avem. În copilărie, înainte nimeni nu era conectat la gaz, și nici gaz nu era, așa că suntem obișnuiți de mici. Poate e și periculos, dar până acum lumea cum a trăit? Sunt cazuri, dar unice, nu în toată ziua se întâmplă tragedii.”

Pompierii spun că este categoric interzis să ții o butelie cu gaz în locuință. Potrivit responsabililor, acestea pot fi folosite doar în spații și în condiții speciale de Securitate.

IGOR LUNGU, șef adjunct interimar DSE Bălți: „Buteliile cu gaz propan butan, categoric se interzic de utilizat în interiorul clădirilor, clădirilor, subsolurilor mai ales. Amplasarea buteliilor cu gaz în apropierea surselor de căldură, trasarea furtunurilor de racordarea gazului prin spatele aragazului, racordarea buteliilor fără reductor de presiune, toate aceste cauze pot să conducă la o tragedie.”

Cei care nu folosesc buteliile cu gaz, la fel au părere negativă despre acestea.

„Foarte periculoase, sunt împotrivă mai ales când am văzut că se dărâmă, acestea sunt case mari, nu se poate în nici într-un caz, sunt bătrână, dar înțeleg acest lucru foarte bine.”

„Destul de periculos, da foarte periculos. Poate să fie scurgeri de gaz, copii întâmplător pot deschide și iar este scurgere de gaz, poate izbucni în orice moment.”

„Poate să explodeze apartamentul tău, al vecinilor și așa mai departe e periculos, dar alții țin, credeți-mă sunt plite electrice, dar și butelii cu gaz propan butan.”

Buteliile de gaz, totuși pot fi folosite în spațiile libere, doar să aibă o protecție metalică. În municipiul Bălți există o stație de îmbuteliere a gazelor lichefiate.

VALERIAN ȚOPA, administratorul stației de depozitare și îmbutelierea gazelor lichefiate din Bălți: „Orice butelie care intră la noi este verificată la etanșare, prin aplicarea emulsiei de spumă, de apă cu săpun, la etanșare se verifică conexiunile ventilului, adică aici se cere parametrii ca să se excludă scurgerea de gaze în timpul exploatării ulterioare. Noi avem dispozitivul care permite îmbutelierea a șase butelii odată concomitent, sunt dozatoare de greutate și când butelia își ia volumul necesar, adică se închide gazul, adică intervenția umană în procesul de îmbuteliere este cam redusă la minimum.”

Pe parcursul anilor, în nordul țării s-au produs mai multe tragedii din cauza exploatării greșite a buteliilor cu gaz. În 2007, în orașul Soroca, din cauza unei scurgeri de gaz, a avut loc o deflagrație, unde un bloc cu cinci nivele s-a surpat. Patru persoane au decedat, printre care și un pompier. În 2017, în satul Hrubna Nouă din raionul Fălești, în urma unei deflagrații o casă s-a prăbușit. În locuință se afla un copil care a murit. O altă deflagrație s-a produs într-un apartament din Bălți, în 2021. O persoană s-a ales cu arsuri și a fost transferată la spital. În același an, în orașul Sângerei, în urma unei explozii o persoană a murit, iar altele două au ajuns la spital.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Școala Profesională Nr.5 din Bălți și-a deschis porțile pentru a întâmpina viitorii studenți

„E atelierul de prelucrare a metalelor reci. Toate strungile lucrează. La această strungă se poate de făcut piese din...

/VIDEO/ Ministrul Buzu despre salariile asistenților sociali din Bălți: autoritățile locale trebuie să găsească bani

Ministrul Alexei Buzu a venit cu o reacție despre situația asistenților sociali din Bălți. https://youtu.be/agY_fm6P7Rg ALEXEI BUZU, ministrul muncii și protecției...
  sursa: cursbnm.md