Tot mai multe secvențe video apar pe internet în care oamenii fie pun, fie caută droguri în ascunzișuri. În acest context, tinerii și locuitorii municipiului Bălți au fost informați despre riscurile consumului de droguri, dar și cum trebuie să procedeze în asemenea situații. Inspectoratul de Poliție al Republicii Moldova a lansat campania „Oamenii au prioritate! Opriți stigmatizarea și discriminarea, consolidați prevenirea!”, prin intermediul căreia vor să minimalizeze consumul substanțelor narcotice.
ANA ȘONTIV, ofițer superior al Serviciului Interacțiune Comunitară IP Bălți: „Angajații Inspectoratului de Poliție Bălți de comun cu partenerii din cadrul Asociației Obștești Uniunea pentru Echitate și Sănătate având la bază lansarea campaniei de informare și sensibilizare a societății cu genericul „Oamenii au prioritate, opriși stigmatizarea și discriminarea, consolidați prevenirea”, întreprindem măsuri de formare și sensibilizare.”
CORINA POPA, reprezentantă a AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate:„Informăm despre droguri, despre problema consumului de droguri, despre riscurile care le aduc drogurile pentru persoane și despre serviciile care asociația noastră le poate oferi consumatorilor de droguri sau persoanelor care s-au ciocnit cu această problemă în viața lor.”
În 2023, în municipiul Bălți au fost înregistrate 38 de infracțiuni ce țin de comercializarea sau consumul de droguri.
GHEORGHE DRAGAN, șef adjunct al secției Securitate Publică IP Bălți: „Cu părere de rău în ultima perioadă de timp se atestă o situație în care sunt plasate careva secvențe video pe rețelele de socializare, dar tot în același timp organul de poliție nu este anunțat. În situația respectivă noi intervenim cu o rugăminte către cetățeni de a informa serviciul 112 pentru a putea reacționa prompt la situația respectivă.”
Tinerii spun că o asemenea campanie este binevenită și poate contribui pentru consolidarea unei societăți sănătoase.
„E rău că omul consumă droguri. E dăunător pentru sănătate și viața se scurtează de câteva ori.”
„Tinerii pot să nu cunoască că e atât de rău, ce efecte poate provoca și careva semnale, de exemplu oamenii care propun ceva de genul, mai ales celor care sunt mai mici. E o campanie foarte bună, în asemenea fel poliția ajută tinerii, oamenii maturi și chiar copii.”
„Nimănui nu sfătuiesc să fumeze sau să miroase. Chiar și aceeași iarbă este periculoasă.”
Campania inițiată de IGP se va desfășura până pe 31 august.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.