fbpx
17.2 C
Бэлць
sâmbătă, septembrie 7, 2024

/VIDEO/ Cooperarea moldo-română înflorește. Cine poate depune dosarele la programul Interreg Next România-Republica Moldova

Citește și:

Reprezentanții autorităților publice locale, instituții de învățământ și organizații neguvernamentale din nordul țării au participat la o sesiune de informare cu privire la oportunitățile de finanțare disponibile prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027. Aceștia au avut posibilitatea să afle despre noile oportunități de cooperare dintre țările vecine, dar și despre tipurile de activități care pot primi finanțare.

Primarii din nordul țării spun că sesiunea a fost una informativă, iar unii deja s-au gândit și la dezvoltarea proiectelor.

VEACESLAV UJA, primarul satului Corpaci, raionul Edineț: „Este un eveniment extraordinar de important pentru cei care reprezentăm zona de nord a Republicii Moldova și în general Republica Moldova, căci astăzi am primit informații despre un program nou care va fi demarat pe perioada anilor 2023 – 2027 Moldova-România, finanțat din fonduri UE, așa că noi cumva am încercat să venim să ne documentăm, să căpătăm primele abilități și informații necesare, cum ar trebui să ne comportăm și ce pași inițial să facem pentru a participa la acest interesant program.”

CONSTANTIN COJOCARU, primarul municipiului Edineț: „Sunt importante aceste sesiuni de informare întru cât am luat o temă pentru acasă, cam ce am putea face, cam ce este eligibil, erau suspiciuni ce va fi eligibil, până la urmă cam ne-am determinat în mare parte pe ce domeniu și vom aplica. Noi din cele trei opțiuni care le-au oferit aici, ne-am oprit la două opțiuni, una pe social și alta pe domeniul spații verzi.”

VALERIAN CECAN, primarul satului Mihăileni, raionul Rîșcani: „Ne dă niște speranțe ca să putem să ne implicăm, căutăm parteneri, dacă să uităm la toate trei priorități, în comunitate găsim la toate trei. Vrem și cu spațiile verzi, vrem și cu înverzirea, vrem împădurirea să facem cât mai mult, la infrastructură avem și cu medicina și cu școlile.”

De finanțare pentru proiecte poate beneficia orice localitate din Republica Moldova, condiția obligatorie fiind să aibă partener o localitate din România. Domeniile vizate de program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei.

VICTOR POEDE, ofițer de informare și comunicare, programul Interreg Next România-Republica Moldova: „Toate entitățile care pot beneficia de finanțare sunt cele non-profit, sigur vorbim de administrațiile publice locale, ONG-uri, instituții de învățământ, instituții sanitare. Programul lucrează pe principiul parteneriatului, un proiect trebuie să aibă minim un partener pe de o parte și de alta a frontierei, iar nevoile lor pot fi diferite, important este să-și construiască o soluție dezvoltată în comun.”

Programul Interreg NEXT are un buget total de peste 85 de milioane de euro, din care 77 de milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8 milioane de euro, contribuția națională.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat în raionul Sîngerei

Un camion care transporta peste zece tone de scânduri pentru lădițe s-a răsturnat pe un teren agricol din satul...

/VIDEO/ Locuitorii din Horodiște așteaptă o toamnă bogată și cu multe ploi

„Așteptăm ploi, dacă nu plouă e gata, nu se poate ara pământul, nu se poate face nimic, lucrările nu...
  sursa: cursbnm.md