fbpx
17 C
Бэлць
sâmbătă, mai 4, 2024

/VIDEO/ Criză de specialiști în companiile IT din țară. Cererea față de aceste servicii a crescut mult în pandemie

Citește și:

Industria IT înregistrează, pentru al treilea an consecutiv, cel mai accelerat ritm de creștere în economia naţională. Serviciile IT au fost extrem de solicitate, în pandemie, fapt ce a generat și un deficit de cadre în acest domeniu. Iată de ce, reprezentanții companiilor IT spun că sunt gata să învețe orice doritor să descopere posibilitățile lumii virtuale și să le ofere locuri de muncă acasă.

Specialiștii din domeniul IT susțin că pandemia a făcut ca serviciile lor să fie solicitată, cererea crescând chiar de câteva ori pentru unele produse.

ION BODRUG, Președintele Asociației Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale: „După unele relaxări, după ceea ce s-a întâmplat ulterior, valul 1, valul 2 și așa mai departe, am observat o înviorare al mediului privat, care sunt legați de alte tipuri de business, nu de IT, dar care au început să-și vândă marfa pe platformele de socializare, au început să-și fotografieze marfa chiar așa cum este ea. Au început să spună că noi vă putem aduce marfa acasă.

Deși nu e ușor de crezul, unii specialiști din țara noastră care activează în acest domeniu ajung să fie plătiți cu un salariu lunar de 5 mii de euro. Cu toate acestea, în Moldova domeniul IT se confruntă cu o lipsă acută a personalului calificat.

SERGIU CHILAT, Director Tehnic POWER IT: „Provocările principale în IT sunt lipsa de cadre. Asta este provocarea principală. Motivele sunt mai multe, este exodul din țară. Migrează familii întregi sau copiii merg la studii și nu se mai întorc înapoi. În IT asta se simte foarte mult, deoarece domeniul este în creștere, specialiști în fiecare, nu an, dar în fiecare zi sunt necesari tot mai mulți, în diferite domenii, pentru că IT nu este doar programare.

Pentru a face față cerințelor pieții, angajatorii recruteaza personal cu un nivel de pregătire mediu, oferind posibilități de instruire gratuită. Iar cât privește deschiderea celui mai mare HUB IT în municipiului Bălți, invitații emisiunii Esențial, au spus că până la sfârșitul lunii mai al anului curent, ușile acestuia ar putea fi deschise.

ION BODRUG, Președintele Asociației Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale: „ Am putea spune că finanțările din fondurile naționale de dezvoltare regională au luat sfârșit. Practic lucrările au fost finalizate. ACETI speră că spre sfârșitul lunii aprilie, mai, încolo mai început de vară, acest Centru va începe să funcționeze, iar asta reprezintă un total de șase mii de metri pătrați. Acesta se află pe teritoriul universității. Au fost finalizate lucrările la blocurile care nu au fost finalizate cândva. Respectiv acest centru va fi un pol de atracție pentru mai multe companii atât internaționale, cât și naționale.

Specialiștii din domeniul IT susțin că orice afacere, inclusiv cea din domeniul agriculturii din țara noastră, poate fi modernizată și gestionată prin intermediul tehnologiilor inovaționale, precum sunt dronele, tractoarele autonome, dar și alte invenții existente pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Miros de pască și cozonac din Casa Bunicilor fericiți de la Plop. Toți au fost implicați în procesul de pregătire

Miros de pască la Casa Bunicilor fericiți din Dondușeni. Beneficiarii au fost implicați în procesul de pregătire. „Facem talpa...

Grav accident cu implicarea motocicletei în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit  

Accident grav în raionul Sîngerei. Un tânăr de 24 de ani a murit, iar pasagera acestuia de 20 de...
  sursa: cursbnm.md