fbpx
16.8 C
Бэлць
duminică, septembrie 8, 2024

/VIDEO/ De ziua mondială a refugiatului, au pictat sentimente și amintiri. Refugiații se simt în siguranță alături de CASMED

Citește și:

Refugiații din nordul țării s-au lăsat duși de artă și culoare, alături de cetățenii Republicii Moldova. Totul pentru că Asociația Obștească CASMED a organizat, de ziua mondială a refugiatului, o activitate de coeziune socială. Participanții au avut posibilitatea de ași exprima emoțiile, trăirile pictând pe genți de pânză.

DARIA ZINCOVA, refugiată: „Sunt plăcut surprinsă. Nu știam ce va fi aici. Îmi este plăcut că conducerea Moldovei, conducerea primăriei Sângerei nu uită de noi. Eu mi-am exprimat ceea despre ce v-am spus. Aici sunt și culori ale Ucrainei și a Moldovei. Eu m-am născut în Moldova și nu-mi este indiferent. Moldova tot este patria mea.”

IVAN, refugiat: „Eu am desenat o inimă. Gândurile mele sunt la ceea ca să se termine războiul, să mă întorc acasă. Aici ne adunăm, comunicăm, apar și culorile. Mulțumesc proiectului dumneavoastră, este foarte bine, ajutați oamenilor.”

CRISTINA TITARENCO, refugiată: „Eu am desenat grâu, la mine e un pic de altă culoare, dar și steagul. Acesta este simbolul nostru, a Ucrainei. Noi toți împreună prietenim, comunicăm, ne ajută și de-ai voștri oameni. Sunt foarte binevoitori, ne ajută foarte mult.”

ANA ANTIPOVA, psiholog: „Activitățile artistice și art-terapia întotdeauna sunt despre suflet. Oamenii au posibilitatea să-și exprime emoțiile nonverbal, mai ales când participă și ucraineni și moldoveni. În loc de hârtie, ei au pungi, iar tot ce vor desena pe ele, vor păstra cu ei. Ziua refugiatului este important atât pentru ucraineni, ca să înțeleagă că de ei nu au uitat, cât și pentru comunitatea din Moldova îi putem arăta că noi existăm, să ne exprimăm mulțumirea.”

ARCADIE COVALIOV, primarul de Sângerei: „Noi tot timpul am fost primitori și astăzi este Ziua Mondială a Refugiatului și nu pot să mă încumet să spun felicitări la oamenii aceștia, numai cuvinte de compasiune și cât mai rapid să se termine războiul nedrept de pe pământul Ucrainei. Îi mulțumesc pe această cale echipei CASMED, care tot este cu o misiune nobilă. Să știți că noi tot timpul trebuie să fim alături de cei care sunt într-o dificultate.”

Activitatea este parte a proiectului „Consolidarea integrării refugiaților ucraineni”, destinat sprijinirii refugiaților din Ucraina, care s-au stabilit temporar cu traiul în raioanele Râșcani, Fălești, Drochia, Dondușeni, Florești, Sângerei și mun. Bălți.

ANASTASIA SILIVESTRU, coordonatoare de proiect: „Persoanele refugiate și comunitatea locală participă la o activitate de psihoterapie prin artă. Scopul principal al acestei activități este de a oferi refugiaților un spațiu sigur și o modalitate creativă de a-și exprima gândurile și sentimentele. Această activitate promovează coeziunea socială, interacțiunea culturală, ajutând refugiații să se integreze și să construiască relații de respect și încredere.”

Doar în ultimele 6 luni, grație acestui proiect:

– 165 de refugiați au beneficiat de asistență juridică;

– 210 de persoane au primit vouchere pentru medicamente;

– 43 familii de refugiați au primit sprijin pentru rambursarea chiriei;

– 30 de refugiați au participat la cursuri profesionale de calificare;

– și au fost deschise 5 săli de învățare dedicate copiilor care învață online.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

MEC s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare care ar fi transmis mai multe mesaje propagandistice

Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat referitor la cazul unei profesoare de la un liceu din capitală care ar...

Peste 1000 de persoane, angajate în câmpul muncii în luna august

În luna august 2024, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a facilitat angajarea a 1.103 persoane. Dintre acestea, 666 sunt...
  sursa: cursbnm.md