fbpx
32.1 C
Бэлць
duminică, iunie 30, 2024

/VIDEO/ Dezastrul care scoate la lumină o bombă cu ceas. Gunoiul unui oraș aruncat pe un câmp

Citește și:

DORIN RUSU, reporter TVN: „Republica Moldova generează anual peste 1,5 milioane de tone de deșeuri, iar rata deșeurilor reciclate nu depășește cinci la sută, ceea ce înseamnă că ne scufundăm la propriu în gunoaie. O astfel de gunoiște, unde zeci de camioane descarcă chiar în câmp resturile adunate dintr-un oraș, o găsim la câțiva kilometri de Glodeni.”

„Banii nu au miros”. Gunoiștea de la Glodeni – o bombă cu efect întârziat

De mai bine de cinci decenii deșeurile evacuate din Glodeni sunt aruncate pe un câmp cu o suprafață de aproximativ trei hectare, situat la periferia orașului. Conform datelor oficiale, o jumătate din acest teren nu are număr cadastral, iar cealaltă jumătate aparține Primăriei Iabloana. În documente acest teren nu apare ca fiind o groapă de gunoi autorizată, ci pășune așa că depozitarea gunoiului este un delict care se întâmplă ziua în amiaza mare, chiar sub ochii autorităților. 

„Foarte urât miroase, totul se așează, câteodată merge pe vale fum, pe drum, chiar și în ogradă tocmai te îneci în „gât” de fum.”

„Nu-i normal, plătim o grămadă de bani, dar nu se face nimic, autoritățile nu fac cum trebuie.”

Deși la prima vedere pare a fi un teren care nu este gestionat de nimeni, la intrare a fost instalată o bară metalică care limitează accesul pe teritoriu. Paznicul ne-a comunicat că cea mai mare cantitate de deșeuri este evacuată acolo de către Întreprinderea Municipală „Servicii Comunale Glodeni”.

„Ai noștri „Servicii Comunale Glodeni” efectuează câte 3 ture regulate, iar în ziua de marți se strânge de la casele pe pământ, câte 2 ture cu tractorul și joi, iar luni câte o tură, atunci când se strâng de pe străzi, câte 3 ture zilnic de luni până vineri.”

Mai mult, paznicul care este angajatul întreprinderii recunoaște că, de la oamenii, sau de la agenții economici care își evacuează desinestătător gunoiul se percepe o taxă. 

„Dacă vine o persoană fizică, un tractor cu cinci cuburi de deșeuri, noi acolo avem prețuri și eu scriu factură. Acolo sunt prețurile, e 70 de lei pentru un metru cub, cu transportul personal.”

Într-o oră cât timp am stat noi la intrare pe teritoriul gunoiștei trei autospeciale au venit pentru a descărca deșeurile adunate din oraș. Pe poligonul improvizat mormanele de gunoi au până la 5 metri înălțime.  

„În fiecare zi, două ture, o tură, când și cum. – Cunoașteți că această gunoiște este ilegală? De unde să știu, eu deja de 40 de ani aduc aici, de unde să știu dacă este legal sau ilegal, demult aduc aici.”

„Se lucrează bine, în general doar gunoi aducem. – Strângeți din oraș? Da, strângem din oraș și aducem aici la gunoiște.”

„Eu nu știu, aducem și aducem, acolo este conducerea și ei. – Ei vă spun să aduceți? De când am început eu să lucrez toți aici aduc, dar deja unde să aducem este problema lor.”

Veniturile anuale ale Întreprinderii Municipale „Gospodăria Comunală Glodeni” sunt de aproximativ 10 milioane de lei. Peste un milion și jumătate de lei sunt banii pe care îi adună de la locuitorii orașului Glodeni pentru evacuarea gunoiului menajer. 

Pentru acest serviciu fiecare membru al familiei trebuie să achite câte 15 lei lunar, iar agenții economici plătesc câte 185 de lei pentru fiecare metru cub de deșeuri evacuate.

Am mers la sediul întreprinderii „Servicii Comunale Glodeni” pentru a afla cum se face că gunoiul din oraș e evacuat pe un poligon neautorizat și în ce temei instituția percepe taxe de la cei care aduc gunoiul acolo cu transportul propriu. Directorul întreprinderii Veaceslav Badrajan a refuzat să vorbească cu noi. 

VEACESLAV BADRAJAN, directorul ÎM „Servicii Comunale Glodeni”: „În privința… – Gunoiștii. Dar noi ce avem cu gunoiștea? – Vroiam să vă întreb… – La primărie mergeți… – Evacuați gunoiul acolo, da. Dorinm să discutăm puțin. – Eu îl chem pe domnul viceprimar și lasă să vă vorbească… – Noi o să ne ducem, după aceasta la primărie.- Duceți-vă. – Dumneavoastră nu doriți să discutați? Nu.”

Am decis să mergem încă o dată la acest poligon, iar pentru a clarifica situația am solicitat reprezentanților Inspectoratului pentru Protecția Mediului să vină la fața locului.

„- Mie îmi spune Dorin Rusu, jurnalist de la TV Nord. Da, vă ascult. – Eu acum mă aflu la gunoiștea de la marginea orașului. Voiam să vă invit și pe dumneavoastră aici, pentru că avem ce discuta.”

Inspectorii de mediu recunosc că în acel loc nici nu poate fi vorba despre o groapă de gunoi autorizată, întrucât nu sunt respectate toate normele.

VITALIE MAHU, șeful Inspecției Protecției Mediului Glodeni: „- Deci, Protecția Mediu nu a oferit nicio autorizare pentru această gunoiște? Pentru această gunoiște nu e posibil de oferit autorizație de funcționare la gunoiște dată. Ea nu corespunde cerințelor ecologice, sanitare în vigoare și legislații la moment.”

Culmea e că pentru evacuarea deșeurilor într-un loc neautorizat nimeni nu a fost penalizat de-a lungul anilor. Inspectorii de mediu se limitează doar la prescripții și amendarea celor care au dat foc gunoiului. 

„În decurs de anul 2023-2024 au fost la 40 de cazuri în total, adică pe raion pentru încendierea deșeurilor. – Spuneți, vă rog, dacă această gunoiște nu este autorizată, întreprinderea municipală ar putea fi amendată pentru că depozitează aici deșeuri? La moment, nu este posibil ca alte locații și alt loc, chiar din toate au fost făcute mai multe investigații, nu este alt loc în jurul orașului Glodeni de a construi sau a amplasa o altă gunoiște.”

Vitalie Mahu, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Glodeni recunoaște că situația este cunoscută și de autoritățile centrale.  

VITALIE MAHU, șeful Inspecției Protecției Mediului Glodeni: „Problema amplasării și depozitări a deșeului este de mai mulți ani aici, reieșind din faptul că această gunoiște s-a extins undeva pe un hectar jumătate, aproape două pe teritoriul primăriei Iabloana. Situația este cunoscută, a fost discutată și în cadrul ședințelor pentru reprezentantul Guvernului în teritoriul de două ori pe an.”

Autoritățile locale strâng din umeri. Potrivit lor pentru soluționarea problemei au nevoie de sume mari de bani de care la moment nu dispun. 

STELA ONUȚU, primara orașului Glodeni: „Sunt practic vreo 50 de ani de când se duce gunoiul zilnic la gunoiște improvizată. Da, la moment, ca și alte localități, la noi nu este autorizată. Acum suntem în procedură tehnică de delimitarea gunoiștei, pentru că am primit sesizări și de la ecologie, nenumărate, cu un sfat, și am întrebat chiar specialiștii care ar fi soluția. Poate noi nu o vedem ca specialiști, ni s-au propus niște variante care ne depășesc pe noi în primul rând și ca buget, și ca posibilități tehnice.”

Aureliu Bodian, primarul comunei Iabloana spune că extinderea gunoiștii pe teritoriul localității pe care o conduce este o ilegalitate, iar pentru a evita inițiere unui proces de judecată a solicitat evacuarea gunoiului de pe teritoriul care nu aparține Primăriei Glodeni și îngrădirea gunoiștei.  

AURELIU BODIAN, primarul comunei Iabloana: „Noi planificăm toată zona, aproximativ 40 de hectare, zona adiacentă gunoiștii, să o plantăm cu păduri, dar vrem întâi și întâi să clarificăm situația cu această gunoiște. Noi solicităm să fie înlăturată în totalmente și, dacă va rămâne pe teritoriul orașului la graniță cu Iabloana această gunoiște să o amenajeze, să o îngrădească.”

Până autoritățile caută soluții, situația se agravează de la o zi la alta.  Nicolae Spijauca are în proprietate un iaz, care se află la câțiva metri distanță de groapa de gunoi.  Bărbatul spune că de ani buni nu-și mai poate desfășura activitatea, cea de a crește pește, din cauza situație ecologice din zonă.

NICOLAE SPIJAUCA, proprietarul lacului: „Da, plus minus vreo 16-17 ani ținem lacul acesta. Niciodată n-am avut niciun rost din el. Tot timpul, așa cum vedeți, tot timpul așa. Da, da, în 2015, dacă nu mă încurc eu, prima dată când noi am scos o grămadă pește, acolo l-am ridicat, l-am încărcat în tractoare și l-am dus, că s-a sufocat o grămadă de pește în apă.”

Experții califică situația drept o catastrofă ecologică,  atât la nivel regional cât și național. 

VALERIU ȚARIGRADȚCHI, membrul Comitetului Bazinului Râului Prut: „Este de mirare că în raionul Glodeni, în orășelul Glodeni, nu s-au întreprins nicio activitate în acest sens, iar gunoiștea respectivă este o bombă cu efect întârziat. Din ce motiv? Din motivul că toată partea lichidă, în special după astfel de ploi care au avut loc săptămâna trecută, toată partea lichidă să scurge în bazinul râului Prut. Râul Prut, care noi cândva îl socoteam, că este unul dintre cele mai curate, din punct de vedere ecologic, râuri din Europa, astăzi, de fapt, este poluat la maxim.”

Redacția portalului de știri tvn.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în acest material.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Locuitorii din Șeptelici, raionul Soroca, beneficiază de apă potabilă direct în gospodării. Oamenii erau nevoiți să cheltuie bani

Au acces la apă de calitate. Cei aproximativ 1000 de locuitori din satul Șeptelici din raionul Soroca, beneficiază acum...

/FOTO/ Un sportiv din Moldova a obținut aurul pentru al doilea an consecutiv la un turneu din Franța

Luptătorul de stil liber Traian Căpățînă, a obținut aurul în Franța, pentru al doilea an consecutiv, la un turneu...
  sursa: cursbnm.md