fbpx
38.9 C
Бэлць
miercuri, iulie 17, 2024

/VIDEO/ Pe 20 octombrie moldovenii își vor decide soarta. Cum va fi organizat referendumul de aderare la UE

Citește și:

Pe 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și exprima opinia în cadrul unui referendum de o importanță istorică. Acest eveniment marchează un punct crucial în parcursul european al țării.

„Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul fiind declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și acceptarea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.”

ANGELICA  CARAMAN, Președinta Comisiei Electorale Centrale: „Alegătorul vine la secția de votare, va primi două buletine de vot. Unul pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și altul pentru opțiunea da sau nu la textul întrebării care va fi în buletinul de vot pentru referendum. Inițial vorbim de textul de modificare a constituției și deja întrebarea dacă susțin modificarea constituției în sensul aderării Republicii Moldova la UE.”

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea documentului cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a parcursului european al statului nostru.

ANGELICA  CARAMAN, Președinta Comisiei Electorale Centrale: „Prin participarea la referendum, cetățenii vor spune da sau nu modificării textului din Constituție. Dacă se întrunesc aceste două condiții ca referendumul să fie valabil, adică la urne să fie prezenți cel puțin 1/3 din cei înscriși în listele electorale și dacă mai mult de jumătate din aceștia vor opta pentru „Da”, atunci aceasta este o decizie adoptată direct de către cetățeni, are valoare supremă și în baza acestei decizii, se modifică Constituția. Evident după ce îți spune cuvântul și Curtea Constituțională. Atunci noi vorbim despre o lege adoptată, nu mai este necesar Parlamentul să o confirme sau să mai fie o procedură de vot.”

Rezultatul referendumului este determinat prin majoritatea simplă a voturilor exprimate

MAIA SANDU, președinta RM: „Dacă în octombrie oamenii vor vota împotriva integrării europene, eu înțeleg corect, Moldova nu se integrează în UE? Dacă e să ne uităm după sondaje, oamenii vor vota pentru integrare, dar alegerea e a oamenilor. Dar tehnic, dacă va fi 58 la 42, întrebarea se amână? Alegerea rămâne a oamenilor, acest lucru va însemna că procesul nu va fi așa cum ar putea fi acum. Dar nu se va opri? Eu nu cred că se va opri, pentru că oamenii oricum vor înțelege că altă ieșire din situație nu este.”

Odată cu închiderea secțiilor de votare, vor fi prezentate informații preliminare cu privire la primele rezultate obținute din procesele verbale. Ulterior, respectând procedura stabilită, se va realiza centralizarea acestor cifre, urmând adoptarea hotărârii cu privire la referendum și la validitatea alegerilor. Toate actele vor fi transmise Curții Constituționale, care va lua o decizie finală în această privință.

De-a lungul anilor, referendumurile au jucat un rol important în evoluția democratică a Republicii Moldova. Ele au permis cetățenilor să își exprime voința cu privire la aspecte fundamentale ale vieții politice.  Primul, și unul dintre cele mai importante, a avut loc pe 6 martie 1994, atunci când 94% din participanți au votat „da” pentru independență și neutralitate, iar ultimul a fost organizat pe 24 februarie 2019.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Lanurile de porumb și floarea soarelui sunt compromise în proporție de 90%. Ce pierderi vor suporta agricultorii din nordul țării

Seceta a afectat culturile de floarea soarelui și porumb din nordul țării. https://youtu.be/q-US1roIHio Oleg Timcu din Petrunea, Glodeni spune că lanurile...

Un nou Cod galben, emis de meteorologi. De această dată, instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică. Acesta va intra în vigoare astăzi, în intervalul orelor 13:30 -...
  sursa: cursbnm.md